enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zengilan’da yeni yaşam başlıyor

Zengilan’da yeni yaşam başlıyor
25 Temmuz 2022
1.113
A+
A-

BAKÜ – UHA HABER / Karabağ’da artık yeni hayatlar kuruluyor. Çocukken evlerinden ayrılan Azerbaycanlılar bugün birer yetişkin olarak evlatları ile doğdukları topraklara dönüyor. Zor bir kaderi yaşamanın verdiği karmaşık duygularla üçüncü kez yeni bir hayata adım atan Zengilanlı aileler TRT Haber’e konuştu.

Fatih Avanos
TRT Haber : Fatih Avanos

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika HaberleriKarabağ’ın işgali, 20’inci yüzyılın en trajik olaylarından. 1992-1993 yıllarında bölgede başlayan işgal, Kafkasya’dan yükselen çığlıklara dönmüş ve bir milyon insan göçmen durumuna düşmüştü.

Ancak 2020 yılında toprakların geri alınmasıyla öfkeleri biraz olsun dinerken, 2022’de ise özlemleri sona erdi.

1993 yılının son baharında Karabağ’da işgale maruz kalan son bölge Zengilan oldu. 20 Ekim 2020’de de işgalden kurtarıldı. Bugün Karabağ’da yaşamın başladığı ilk noktaysa yine Zengilan oldu.

Zengilan sakinlerinden Nesibe Zeynelova, ”Ben giderken 16 yaşım vardı. Şimdi evladımın 16 yaşı var, getirdim buraya çocuk çok seviyor” dedi.

Onlar, Zengilan’da yeni yaşamlarına başlayan 21 aileden sadece ikisi

Hüzün ve sevinç bir arada

Bölge sakinlerinden Sabine Aliyeva ise şunları söylüyor:

”Her zaman eşime söylüyordum, o ‘Bakü’de evimiz olsun’ diyordu. Ben ‘Hayır, ata toprağımıza döneceğiz’ diyordum. Hükümetimiz bizi döndürecek ama yani zaman geçtikçe, uzadıkça yine de ümitlerimiz vardı. Her şeyimiz vardı her şeyimiz, hepsini Ermeni düşmanı mahvetti, elimizden aldı. Yine de gururluyum ki kendi topraklarımıza rüya gibi geliyor yani, ben artık buradayım”

30 yıl önce Bakü’de göçmenler için yapılan evlerde yaşamlarını kurmuşlardı ve şimdi bir kez daha yeni bir yaşam kurmak için kolları sıvadılar.

Çok sayıda ağaç ekmek istediğini belirten Aliyeva, ”Planlarımız var çok sayıda ağaç ekmek istiyoruz, tarım yapmak. Patates, soğan… Her bir şeyi ekmeliyiz, yemeliyiz yaşamak için ekmeliyiz.”

Annesine baktığını vurgulayan Zeynelova, ”Şimdi istiyorum ki çalışayım, iki çocuğum var, 80 yaşında annem var. Ben bakıyorum benim üzerimde” diye konuştu.

Türkiye’ye minnettarlar

Sevincimizin sınırı yok diyen Zengilanlılar, Türkiye’ye de zorlu süreçte desteği için teşekkür ediyor.

Aliyeva, ”Türkiye Cumhurbaşkanına çok teşekkür ediyoruz, o da bizim başkumandanımız gibi çok teşekkür ediyoruz” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.