enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
00:54 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
00:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
00:43 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
00:41 TBMM’de Tarihi Soru: Terörsüz Türkiye Gerçekten Mümkün Mü?
00:40 Netanyahu’nun Mesut Yılmaz’dan istediği Siloam yazıtı nedir?
00:37 Gazze’ye kara harekâtı: İsrail’in hedefleri ve riskler
00:35 İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırım ve saldırganlık yalnızca Filistin’le sınırlı kalmamış, Tahran, Beyrut, Şam ve Sana’ya yönelik hamlelerle bölgesel bir boyut kazanmıştı.
00:09 AB’den İsrail’e yaptırım hamlesi
00:01 Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
00:29 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
00:23 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
00:17 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
00:16 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zelenskiy: Rusya’nın ateşkesle hedefi Noel’de askerlerimizin ilerlemesini durdurmak

Zelenskiy: Rusya’nın ateşkesle hedefi Noel’de askerlerimizin ilerlemesini durdurmak
8 Ocak 2023
574
A+
A-

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Noel’de 36 saatliğine ateşkes uygulanması talimatın vermesini, Rusya’nın Donbas’ta Ukrayna ordusunun ilerleyişini engellemesi için yapılan bir hamle olarak değerlendirdi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK‘un haberine göre, Görüntülü mesajıyla Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeleri değerlendiren Zelenskiy, “Şimdi, Noel’i Donbas’taki askerlerimizin ilerlemesini bir süreliğine durdurmak ve teçhizat, cephane ve askere alınanları mevzilerimize yaklaştırmak için bir kılıf olarak kullanmak istiyorlar. Bu ne verecek? Kayıp hesabındaki bir başka artış. Dünyadaki herkes, Kremlin’in savaşı yenilenmiş bir güçle sürdürmek için savaştaki bir mühleti nasıl kullandığını biliyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının bir bölümünü Rusça yapan Zelenskiy, Ruslara hitap ederek, geçen yıl 15 Kasım ve 12 Aralık’ta Rus hükümetine bir “Barış Formülü” sunduklarını ama Kremlin tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

Ukrayna’daki savaşın sürdüğünü aktaran Zelenskiy, Rus askerlerin ülkesinde kaldığı sürece savaşın devam edeceğini kaydetti.

Rusya’nın yeni bir saldırı hazırlığın içinde bulunduğunu iddia eden Zelenskiy, şöyle devam etti:

“Rusya, Ukrayna’ya ve tüm Avrupa’ya karşı yeni bir saldırı dalgası hazırlıklarını sessizce gizleyemeyecektir. Saldırganın bu savaşta nasıl ve ne zaman yeni bir tırmanışa hazırlandığını dünya ayrıntılı olarak bilecek.”

Biden: Ateşkes çaresizlik işareti

Rusya’nın tek taraflı aldığı ateşkes kararını değerlendiren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya gibi Batılı liderler ise Kiev hükümetine destek olarak zırhlı savaş araçları göndereceklerini açıkladı. Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer, ABD’nin Ukrayna için hazırladığı yeni silah paketinin yaklaşık 2,8 milyar dolar değerinde olacağını  söyledi.

Ateşkes teklifinin bir “çaresizlik işareti” olduğunu öne süren ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Sanırım biraz oksijen bulmaya çalışıyor” dedi.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov ise Facebook’tan Biden’a verdiği yanıtta  “Washington bizimle ‘son Ukraynalıya kadar’ savaşmaya kararlı” cümlelerini kullandı.

Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yapan Putin, Rusya’nın barış görüşmelerine hazır olduğunu ancak bunun Kiev’in Ukrayna topraklarındaki Rus ilhakını kabul etmesi koşuluyla gerçekleşebileceğini söylemişti.

Ek kaynaklar • AA, AFP, AP

Daria Kaleniuk | World Economic Forum

Gazeteci* Daria Kaleniuk

***

Yazar hakkında

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

[UHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.