enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanlılara Göre “Türkiye’nin Afrika Politikası”

Yunanlılara Göre “Türkiye’nin Afrika Politikası”
20 Ağustos 2023
25
A+
A-

Yunan medyası, Afrika’daki son gelişmeleri ve kıtadaki Türkiye’yi çok farklı yorumluyor.

UHA / İnternational News Agency

Özetle şöyle diyorlar:

SÖZCÜ Arşiv on Twitter: "Ne Mutlu Türk'üm Diyene! / Mustafa Kemal Atatürk https://t.co/g1H8HshWWX" / TwitterTürkiye’nin Afrika’ya girişi basit ticari bir ağ değil, temelli ve devlet stratejisi şeklinde ilerliyor. Öncelikle ülkelerde halkların sempatisini kazanmak için cami ve kamu projeleri inşa ediyor, Türk şirketler vasıtasıyla enerji, madencilik, tarım ve diğer birçok sektörde faaliyetler yürütüyor. Bununla yetinmeyen Türkler, askeri olarak da eğitim veriyor, silah satıyor. 2023’ün ilk 6 ayında 17 ülkeye önemli miktarda askeri teçhizat sağlayan Türkler, askeri anlaşmalarla birlikte ülkelerdeki nüfuzlarını daha da kalıcı hale getiriyor. Asker de konuşlandırıyor. Türkler çok tehlikeli işler yapıyor. Türkiye’nin amacı Fransa ve Batı’yı Afrika’dan çıkarmak. Fransa&ABD ittifakı yerine Rusya&Türkiye blokunu koymak.

Aslında Yunanlılar ABD’ye karşı “Kötü Türkiye” imajını tazeleyip servis etmekle kalmıyor, Türkiye’yi de doğrudan Rusya ile ortak hareket ediyormuş gibi gösteriyor. Bu tamamen Yunan taktiği, şaşırmadım. Ama analiz genel manasıyla haksız değil. Şöyle ki; Türkiye’nin Afrika politikasının temeli analizdeki gibi insani faaliyetler, hibeler, camiler, çeşmeler. Sonraki adım şirketlerle kamu ihaleleri. En son da askeri iş birliği. Bu bir stratejinin halkaları.

Analizdeki “Fransa&ABD ittifakı yerine Türkiye&Rusya ittifakı” çıkarımı ise tamamen yalan. Ortada ittifak yok. Çünkü Nijer’den tutun da Mali’ye kadar Sahel’deki eski Fransız sömürgeleri ile Türkiye’nin ilişkileri, Rus Wagner’in ‘bu ülkelerde darbe yapmasından önce’ başlamıştı. Hatta faaliyetler 18 yıl önce start vermişti. Size şöyle bir örnek vereyim. Türkiye, bu zamana kadar darbelerin yaşandığı Mali, Burkina Faso ve Nijer’den darbeye teşebbüsün olduğu Çad’a kadar birçok ülkeye SİHA sattı. Ama Türkiye, Nijer’de darbecilere karşı askeri müdahalede bulunmak isteyen ECOWAS’ın demirbaş ülkeleri Nijerya ve Senegal’e de SİHA satabilen bir ülke. Bunlar da üç günlük gelişmeler değil yani. Bunun sadece Rusya ile ilgisi yok. Türkiye’nin stratejisi bambaşka.

Şu da var ki; Rusya destekli darbeleri destekleyen halkın, aynı zamanda “hükümet farkı gözetmeden, halkları fethetmeye odaklanan” Türkiye’yi sokağa taşımasına, Türk bayrağı sallamasına şaşırmamalı. Çünkü Türkiye NATO üyesi olsa da hiçbir zaman Batılı ülke statüsünde değil. Afrika’da oluşan “Batı karşıtlığı” dalgasında Rusya ve Çin gibi başı çekenlerden. Bunun Rusya ile alakası yok yani. Ama Rusya’nın Afrika’daki kabiliyeti, Türkiye’nin çeşitliliği kadar güçlü değil. Sempatisi kadar da değil. Rusya’nın amacı askeri desteklerle rejimlere kendi ekseninde ‘bağımsız hareket kabiliyeti’ sağlamak. O rejimlerin ve halkların “Batı karşıtlığını” kendi lehinde kullanmak. Rusya’nın aktif olmadığı/olmadığı noktaları Türkiye’nin kapatması ise burada devreye girebilir. Bu Rusya’nın da işine gelebileceği için (Putin-Erdoğan yakınlığı) şaşırmamak lazım. Bu ittifak değil, çıkar ilişkisidir.

KAYNAK* StratejikOrtak.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.