enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan tekne faciası Pakistan’ın göç sorununu ortaya çıkarıyor

Yunanistan tekne faciası Pakistan’ın göç sorununu ortaya çıkarıyor
27 Haziran 2023
25
A+
A-

* Pakistan vatandaşları, son göçmen botu felaketinde en fazla sayıda kurbanı oluşturdu. 

* DW, kurbanların aileleriyle neden bu kadar çok kişinin Avrupa’da belirsiz bir gelecek için hayatlarını riske atmayı seçtiği hakkında konuştu.

UHA / İnternational News Agency

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit14 Haziran akşamı, Muhammed Gulfam , kuzeninden o gün Yunanistan açıklarında alabora olan bir göçmen teknesiyle ilgili bir telefon aldığında, Pakistan’ın kuzeyindeki kırsal bir dağ köyünde evindeydi .

Küçük kardeşi Aakash Gulzar da gemideydi. İşsiz ve nakit sıkıntısı çeken Pakistan’da pek fazla beklentisi olmayan 21 yaşındaki Gulzar, zorlu kara ve deniz yollarından İtalya’ya binlerce millik bir ay sürecek bir yolculuğa çıkmaları için kaçakçılara para ödemeye karar vermişti.

Yolculuk ucuz değildi ve Gülzar’ın ailesi, onu daha iyi bir hayat bulacağını umdukları Avrupa’ya kaçması için bir kaçakçılık ajanına ödeme yapmak üzere 7.000 € (7.640 $) bir araya getirmişti .

Mart ayında bir öğleden sonra geç saatlerde Gülzar, annesi ve kardeşlerine sarılarak vedalaştı ve yola koyuldu.

DW’ye konuşan Gulfam, “Bunun son veda olmasını istemiyoruz, onu tekrar görmek istiyoruz ve onun hastanedeki yaralılardan biri olmasını umuyoruz.”

Gülzar’ın annesi Nesim Begüm, oğlu aşırı yüklü gemiye binmeden önce onunla telefonda konuştuğunu söyledi.

DW’ye konuşan Begüm, “Oğlum telefonda dua istedi ve ‘Ben gideceğim yere varınca seni arayacağım’ dedi.”

Pakistan’ın göç sorunu

Tanık ifadeleri, Gulzar’ı taşıyan gemiyi 700’den fazla insanla dolu 30 metre (100 fit) uzunluğunda bir balıkçı teknesi olarak tanımladı. Libya’dan ayrılmış ve İyon Denizi’ndeki küçük bir Yunan sahil kasabası olan Pylos sahilinin 50 mil (80,5 kilometre) açığında batmıştı.

Gülzar hala kayıp ve öldüğü sanılıyor. Begüm, bulunursa oğlunun kalıntılarının teşhis edilmesine yardımcı olmak için DNA örnekleri gönderdi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı’na göre, gemide bulunanlardan 350’si Pakistan vatandaşıydı.  Güney Asya ülkesinde birçok insanı umutsuz bırakan ekonomik krizden kaçan binlerce insandan biri onlar .

Avrupa Birliği’nin sınır ve sahil güvenlik kurumu Frontex’in verilerine göre , 2023’ün ilk beş ayında Avrupa’ya giden “orta Akdeniz rotasında” rekor sayıda yaklaşık 5.000 Pakistanlı tespit edildi.

“Genç Pakistanlıları daha iyi bir yaşam için tehlikeli ve yasadışı göçü kullanmaya iten şeyin, insana yakışır iş eksikliği ile ülkenin geleceğine ilişkin genel bir hayal kırıklığının birleşimi olduğunu biliyoruz. Bir ABD federal kurumu olan Birleşik Devletler Barış Enstitüsü’nün Pakistan ülke direktörü Imran Khan, aldıkları risklerin farkında olduklarını söyledi.

DW’ye verdiği demeçte, “Pakistan’da daha iyi istihdam fırsatları, ekonomik güvenlik ve siyasi istikrar olsaydı kurbanlar bugün hayatta olabilirdi” dedi.

Kuzey Pakistan’da Gulzar’ın evinin yakınındaki bir köyde, yerel bir bölge yetkilisi olan Sardar Mushtaq Ahmad, DW’ye tekne kazasından sonra bölgeden 24 gencin kaybolduğunu bildirdi. Akrabalar, kurtarılan cesetlerin tanımlanmasına yardımcı olmak için DNA örnekleri sağladı.

Kayıplar arasında yerel pazarda çanak çömlek dükkanı işleten ancak geçimini sağlayamayan 31 yaşındaki Sajid Yousaf da var. Yousaf’ın iki erkek kardeşi, biri Akdeniz üzerinden aynı rotayı izleyerek İtalya’ya yerleşti.

Sajid’in babası Muhammed Yusuf, DW’ye “Sajid’i iki oğlumun zaten yaşadığı ve iyi kazandığı İtalya’ya göndermesi için kaçakçılık acentesine 7.100 € ödedik” dedi.

Pakistanlı bir göçmenlik ve mülteci hukuku uzmanı Osama Malik, DW’ye insanları Avrupa’ya ulaşma şansı için hayatlarını riske atmaya iten çok sayıda itici ve çekici faktör olduğunu söyledi.

“Zaten zayıf olan Pakistan rupisinin son 18 ayda yabancı para birimlerine karşı hızla değer kaybetmesi muhtemelen çok büyük bir faktör oldu” dedi ve siyasi ve ekonomik belirsizliğin genç Pakistanlılar arasında “çaresizliğe” yol açtığını da sözlerine ekledi.

Malik, “Çoğu genç erkek ve şimdi giderek artan bir şekilde kadınlar, tasarruflarını yatırıma yatırmaya, borç para almaya ve hayatlarını riske atmaya istekliler” dedi Malik.

Pakistan’da kaçakçılar nasıl çalışıyor?

Avrupa merkezli bir göçmen araştırma grubu olan Karma Göç Merkezi tarafından 2022’de yapılan bir ankete göre, son yıllarda İtalya’ya gelen Pakistanlıların yaklaşık %90’ı insan kaçakçısı kullandı.

Kaçakçılar ve aracılar, Avrupa’nın hedef ülkelerinde yaşayan “patronlara” ödenen 6.000 ila 10.000 Euro’luk toplu bir meblağ karşılığında yoksul kasaba ve köyleri araştırarak ve gençlere Avrupa’da parlak bir gelecek vaat ederek çalışıyorlar.

Gülzar ve Yusuf’un aileleri, DW’ye birkaç yerel “kaçakçılık ajanıyla” uğraştıklarını ve yolculuk için İtalya’da yaşayan bir patrona para ödediklerini söylediler.

Bu “ajanlardan” biri, adının açıklanmaması koşuluyla DW’ye, Pakistan ekonomisi kötüleştikçekaçakçılık pazarının arttığını ve dövizin Pakistan rupisi karşısında değer kazandığını söyledi.

Avrupa’dan kaçmak isteyenler, zorlukların, hayati risklerin ve tehlikelerin farkındalar ama bu riskleri göz ardı ederek seferleri tercih ediyorlar” dedi.

Denizde aşırı yüklü bir teknenin odak dışı bir resmi
[Yunan sahil güvenliği aşırı yüklü balıkçı teknesinin bu grenli fotoğrafını alabora olmadan önce çekmiş.Resim: IOS/resim ittifakı]

Pakistan insan kaçakçılığına karşı sert önlemler alıyor

Göçmen sayısı artmaya devam ederken, Pakistan Federal Soruşturma Dairesi, özellikle trajedinin ardından, hükümet tarafından kaçakçılara ve ajanlara karşı baskı yapmakla görevlendirildi.

Sözcü Abdul Ghafoor, DW’ye “Ülke çapında 27 insan kaçakçısını tutukladık ve bu kaçakçılara karşı 70 vaka kaydedildi” dedi.

Pakistan, insan kaçakçılığını önlemek için uluslararası protokollere imza attı ve 2018’de İnsan Ticaretinin Önlenmesi Yasasını kabul etti, ancak bu, uluslararası insan kaçakçılığı örgütlerine bir engel oluşturmadı.

Göç uzmanı Malik, “Yasalar yıllar içinde iyileşmiş olsa da, uygulaması berbat ve eğer Pakistan vatandaş kaçakçılığına karşı koymak istiyorsa iyileştirilmesi gerekiyor” dedi.

Birkaç kovuşturmanın yalnızca küçük aracıları yakaladığını, suç ortağı olduğu iddia edilen hükümet yetkililerine ve kaçakçılık patronlarına dokunulmadığını söyledi.

“Zaman zaman tutuklananlar, insan kaçakçılığı mafyasının piyadeleridir, ancak bu durumlarda bile mahkûmiyetler nadirdir. İnsan kaçakçılığı kartellerinin Pencap’ın merkezindeki bazı etkili siyasi ailelerle çok güçlü bağları olduğu ve ayrıca bunlarla da bağlantıları olduğu bilinmektedir. Ordu ve bürokrasi” dedi.

“Bu sorunun ana çözümü, Pakistan’ın yönetişimini iyileştirmesi, hukukun üstünlüğüne bağlılığı ve ekonomiyi canlandırması, böylece gençlerin kaçmak için bu tür riskler alma gereği duymaması” diye ekledi.

Pakistani journalist Haroon Janjua awarded in Spain - Advertising - HIP

Gazeteci*  Haroon Janjua

Wesley Rahn (@wrahn) / Twitter

Düzenleyen: Wesley Rahn

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.