enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:32 Türkiye kış sporlarında neden geride kalıyor?
00:26 Hollanda’da finansal konularda yardım eden Geldfit adlı kuruluş Türkçe servisine başladı
00:19 ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: Dünya Ana Dil Günü kutlu olsun!
00:17 Gastronomi Haberleri
00:09 Dünyanın lanetlediği, katil, soykırımcı, haysiyetsiz İsrail, Gazze’de ateşkese rağmen terör eylemlerini sürdürüyor
00:06 Müftü çocuğu ile İlahiyat Prof’u çocuğundan ateistlere taktikler
00:04 Kocaeli Ticaret Odası’ndan Kadın Girişimcilere Yönelik Etkili İletişim Atölyesi
00:03 Balerin Ayda’nın 12 yıllık Avrupa serüveni
00:03 Kocaeli’n Derince ilçesinin kalbindeki kanayan yara: “Eski Yer İnadı” mı, “Gelecek Vizyonu”
00:03 Trump’tan Yüksek Mahkeme’ye tepki: Yeni gümrük vergisi
00:02 ZUCHEX 2026, Prestijli Fuar Statüsüyle Küresel Gücünü Pekiştirdi
00:01 Ömür ÇELİKDÖNMEZ : Avrupa’nın Türkiye’ye dönüşünün nedenleri enerji, güvenlik ve askerî gerçeklik
00:01 Numan Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye raporu mihenk taşıdır
11:23 İftar sofralarına gitmeyeceğim
00:02 Macar Diplomatlardan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne İşbirliği Ziyareti
00:09 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:08 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:07 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:06 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:05 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yücel şehitlerinin isimleri, Üsküp’te cadde ve sokaklarda yaşayacak

Yücel şehitlerinin isimleri, Üsküp’te cadde ve sokaklarda yaşayacak
4 Mart 2021
488
A+
A-

UHA HABER / Makedonya ve Yugoslavya’da Türklerin direniş hareketi olan Yücel Hareketi’nin şehitleri, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yaşatılacak. Konuyla ilgili Makedonya Türk Demokratik Partisi, Üsküp Belediyesine başvuruda bulundu.

Makedonya Türk Demokratik Partisinin Üsküp Belediye Meclisi Üyesi Sait Aleivi, Üsküp Belediyesi bölgesinde cadde, meydan, köprü ve diğer yapıların isimlerine ilişkin teklif listesinin Üsküp Belediye Meclisi tarafından onaylandığını duyurdu.

 

LİSTEDE SÜLEYMAN DEMİREL VE İSTANBUL, MANİSA GİBİ KARDEŞ ŞEHİRLER DE YER ALDI

Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Sait Aleivi, “2019 yılında Üsküp Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ankette halk cadde, meydan, köprü gibi yerlere verilebilecek isimler için vatandaşlarımız önerilerde bulundu. Anket 18 gün boyunca sürdü ve önerilen isimlerden 571 tanesi listeye eklenmiş oldu. 23.02.2021 tarihinde gerçekleşen Üsküp Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 64. toplantısında 22. gündem maddesi olarak cadde, meydan vb. yapıların isimlerinin tamamlanması ve önerilen isimler onaylandı. Teklif 26 evet, 14 hayır ve 2 çekimser oy ile kabul edildi. Kabul gören toplam 571 isimden 20 tane Türk isimi de yer almıştır” ifadelerini kullandı.

Üsküp Belediyesine önerilen isimlerden bazıları:

1. Şuayip Aziz (Yücelci Hareket Şehidi)
2. Ömer Nazmi (Yücelci Hareket Şehidi)
3. Abdurrahman Ali (Yücelci Hareket Şehidi)
4. Adem Ali (Yücelci Hareket Şehidi)
5. Kemal Musli (Üsküp Partizan Birliği Türk Askeri)
6. Şarık Tara (Üsküp doğumlu iş adamı)
7. Nakiye Bayram (Üsküplü kadın hakları savunucusu)
8. Cemal Maksut (Türk aktör)
9. Süleyman Demirel (T.C. 9. Cumhurbaşkanı)
10. Yahya Paşa (Osmanlı Paşası)
11. Manisa (Kardeş Şehir)
12. İstanbul (Kardeş Şehir)
13. Mimar Sinan

MAKEDONYA VE YUGOSLAVYA’DA TÜRKLÜĞÜN DİRENİŞ KAHRAMANLARI

Makedonya ve Yugoslavya’daki Türklerin kimliklerini müdafaaları için kurulan bir sivil toplum örgütü olan Yücel Teşkilatının üyeleri, II. Dünya Savaşı sırasında Türklere yönelik baskılara mukavemet göstermişti. Hiçbir silahlı eylemleri olmayan ve sadece Türkçe okuma hakkı, Türkçe kursları, Türkçe gazete ve radyo yayınları gibi kültürel taleplerde bulunan Yücel mensupları, 1948’de mesnetsiz suçlamalarla muhakeme edilmiş ve avukat hakkı dahi tanınmadan hızlı bir şekilde mahkum edilmişti. Sözde yargılama sonrasında Yücel teşkilatı üyelerinden Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer’e idam, 64 kişiye de hapis ve sürgün gibi ağır cezalar verilmişti. 

Yücel adı teşkilatın bizzat başkanı olan El-Ezher mezunu Şuayp Aziz tarafından verildi. 16 imparatorluk ve birçok devlet kurmuş Türklerin özgürlük, yükselme ve yücelme aşkı, niteliği bayraklarına dahi işlenmiştir. Kartal, hilal, beş yıldız, ay ile yıldız bu bayraklardaki sembollerdendi.

[UHA Haber Ajansı, 03 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.