enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:20 Bahis oynadığı tespit edilen 1024 futbolcu PFDK’ya sevk edildi
14:02 Beni Hatırlayınız!…
11:47 Yiğit Bir Dava Adamı: Osman Yüksel Serdengeçti…
02:55 TBMM bu hafta yoğun gündemle mesaisine devam edecek…
02:35 Kocaeli’de fabrika yangını: 11 gözaltı
02:29 ABD’li Rubin’in Türkiye Takıntısı
00:45 Altay Ana Muharebe Tankı’nın Türk Savunma Sanayisine Katkısı ve Uluslararası Basındaki Yansımaları
00:45 Yeni haftada hava nasıl olacak?
00:38 Orman Genel Müdürü Karacabey, “Yeşil Vatan Seferberliği bir yıl sürecek”
00:25 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 5. Medya Çalıştayı’ndan notlar:
00:17 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’ye yardım insanlık meselesidir
00:13 Devlet Bahçeli’den ’10 Kasım’ mesajı
11:45 Kocaeli’deki depo yangınıyla ilgili 7 kişi açığa alındı
00:43 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
00:40 Bakan Göktaş: Aileyi ve dinamik nüfus yapımızı güçlendirmeyi sürdüreceğiz
00:28 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:24 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:22 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:11 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yerli aşı varyantlara karşı ne kadar etkili?

Yerli aşı varyantlara karşı ne kadar etkili?
4 Ocak 2022
314
A+
A-

KAYSERİ-UHA HABER / Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, TURKOVAC aşısının koronavirüsün Alfa ve Delta varyantına karşı etkili olduğunu söyledi. Çalış, Omicron varyantına karşı da çalışmaların başlayacağını duyurdu.

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’a acil kullanım izni çıktı, seri üretim de başladı.

TRT Haber, aşının geliştirildiği Kayseri’deki laboratuvara gitti. Yerli aşının varyantlara etkisi üzerine yapılan çalışmaları Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’tan dinledi.

TURKOVAC  aşısına vatandaşların ilgi göstermesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Prof. Dr. Çalış, aşının varyantlar üzerindeki ekilerini anlattı.

“TURKOVAC aşımız ve dünyada kullanılan tüm aşılar, orijinal Wuhan suşuna karşı geliştirilmiş aşılar. Biz çeşitli varyantların gelişmesiyle birlikte ki dünyayı en çok etkilediği bilinen Alfa ve Delta varyantı oldu. Şimdi de Omicron varyantı ön plana geçmiş durumda.

Biz Alfa varyantının tüm dünyada pik yapmasıyla birlikte Alfa varyantıyla ilgili bir çalışma yaptık. O zamanlarda acil kullanım onayımız yoktu ama aşımızın etkinliğini ortaya koymak için transgenik farelerde bir çalışma yaptık. Hatta Erciyes Üniversitesi olarak yurt dışından transgenik fare siparişi verdik TURKOVAC aşımız Alfa varyantına karşı etkili mi diye.

Aşımız Alfa varyantında transgenik farelerde gerçekten etkin çıktı. İki gruba ayrıldı. Önce aşılama yapıldı, daha sonra Alfa varyantı verildi. Ve orada yüzde 100 transgenik farelerde Alfa varyantına karşı TURKOVAC aşımızın etkili olduğunu gösterdik.”

“Delta’ya karşı etkili, Omicron için çalışma başlayacak”

Aynı etkinin Delta varyantında da görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Çalış, “Transgenik fareler, TURKOVAC aşısı olup Delta varyantına maruz bıraktığımızda hiç hastalanmazken, TURKOVAC aşısı olmayan transgenik farelerin hepsi öldü. Bu da transgenik farelerde TURKOVAC aşısının yüzde 100 koruyucu olduğunu gösterdi” dedi.

Çalış, aynı etkinin Omicron varyantında da beklendiğini, çalışmaların başlayacağını söyledi.

“Bu insanlarda yüzde 100 koruyucu manasına gelmiyor ama transgebnik farelerde yüzde 100 koruyucu olması çok önemli.

Aynı çalışmayı Omicron varyantına da yapacağız. Şu anda Omicron varyantına yakalanmış bir hastamızdan sürüntü almaya çalışıyoruz. Onu alıp izole ettikten sonra da bu çalışmayı yapacağız.

Delta varyantı üzerindeki sonuç olumlu, Omicron için çalışma başlayacak.

[UHA Haber Ajansı, 04 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.