enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
00:56 Bakan Fidan: Bölge ülkeleriyle ortak güvenlik konusunu masaya yatırmalıyız
00:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
00:45 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
00:38 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
00:35 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
00:31 Kosova’dan Mektup Var!
00:27 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
00:17 Aon, Formula 1 takımı Scuderia Ferrari HP’nin sponsoru oldu
00:08 “Filenin Efeleri” A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2025 Dünya Şampiyonası son 16 turunda yarın Hollanda ile çeyrek final mücadelesi verecek.
00:04 Uyku bozuklukları Alzheimer hastalığının oluşumunda önemli bir faktör
00:01 Gençlerimizin geleceğinden endişe etmeyelim: Z Kuşağı gençlerimiz daha atik, cesur! …
20:30 Dünyada ve Türkiye’de Yükselen Spor branşının adı ” PİCKLEBALL “
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni bir araştırmada, bağışıklık sisteminin en detaylı resmi çekildi!

Yeni bir araştırmada, bağışıklık sisteminin en detaylı resmi çekildi!
2 Kasım 2023
10
A+
A-

Bilimsel bir araştırma, vücudu yabancı istilacılara karşı koruma görevi olan bağışıklık sistemimizde tam 1,8 trilyon hücre bulunduğunu ortaya çıkardı…

UHA / İnternational News Agency

Ortalama bir yetişkinde, bu bağışıklık hücrelerinin toplam ağırlığı yaklaşık 1,2 kilograma denk gelir. Bu da yaklaşık olarak bir ananas ile aynı ağırlık anlamına gelir. Elbette bu büyüklük kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nde biyolog olan Ron Sender ve meslektaşları bağışıklık sistemine ilişkin mevcut verileri yeterli bulmadı ve bir araştırma yapmaya karar verdi. Ekip insan vücudunda kaç bağışıklık hücresi olduğu, bunların nerede bulunduğu ve toplu olarak ne kadar ağırlığa sahip oldukları sorularına yanıt aradı.

Araştırmacılar, vücuttaki bağışıklık hücrelerinin miktarını tahmin etmek için geçmiş araştırmalardan ve doku örneklerinin analizlerinden elde edilen ölçümleri bir araya getirerek; bağışıklık hücresi sayılarının enfeksiyonlara, cinsiyete, kiloya ve yaşa göre nasıl değişebileceğini belirledi.

Bağışıklık sisteminin büyüklüğü yaşa, cinsiyete ve hastalıklara göre değişiyor

Araştırmacılar, yetişkin erkekler arasında elde ettikleri sonuçları, yetişkin kadınlarda ve çocuklarda bağışıklık hücrelerinin sayısını tahmin etmek için uyarladı ve sonuçları esas olarak vücut oranlarına dayandırdı. 20’li yaşlarındaki 73 kilogramlık bir erkekle karşılaştırıldığında, aynı yaştaki 60 kilogram ağırlığındaki bir kadın yetişkinde muhtemelen 1,5 trilyon bağışıklık hücresi bulunduğu ve bunun toplamda 1 kilograma denk geldiği belirlendi. 10 yaşındaki bir çocukta ise bu rakam biraz daha azdır. Bağışıklık sistemi yaklaşık olarak 600 gram ağırlığındadır ve 1 trilyon bağışıklık hücresinden oluşmaktadır.

Ancak kadınların romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksek olduğundan ve çocukların bağışıklık sistemleri hala olgunlaşmakta olduğundan, bu sonuçların dikkatle yorumlanması gerekiyor.

Bağışıklık sisteminin en yoğun olduğu organlar hangileri?

Araştırmaya göre, istilacıları etkisiz hale getirmek ve hücresel saldırılar düzenlemek için antikor üreten lenfositler, bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %40’ını oluşturuyor. Ancak vücuttaki en küçük hücreler arasında yer aldıkları için lenfositler bağışıklık sisteminin tüm kütlesinin sadece %15’ini temsil ediyor.

Kemik iliğinde üretilen ve bakteriyel davetsiz misafirleri yutan nötrofiller, bağışıklık hücrelerinin %40’ını ve sistemin toplam kütlesinin %15’ini oluşturuyor.

Sender ve meslektaşları, “Öte yandan, 3 ila 10 kat daha büyük olan makrofajlar, dendritik hücreler ve mast hücreleri, bağışıklık hücrelerinin %20’sinden azını oluşturuyor, ancak bağışıklık hücresi kütlesinin %60’ından fazlasına katkıda bulunuyor” diye yazıyor.

Dahası, bağırsaklar insan vücudundaki tüm bağışıklık hücrelerinin sadece %3’üne sahipken oluştururken, kanda bağışıklık sisteminin sadece %2’si bulunuyor.

Bu da en önemli immünolojik organların aslında lenfosit ve nötrofillerin çoğunun bulunduğu lenf düğümleri, kemik iliği ve dalak olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, bağırsaklar plazma hücrelerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapar ve bu nedenle vücudun antikor aracılı bağışıklığına en büyük katkıyı sağlar.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar PNAS dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.