enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Alman Hükümetinin Rusya-Ukrayna Savaşıyla Sınavı

Yeni Alman Hükümetinin Rusya-Ukrayna Savaşıyla Sınavı
1 Mart 2022
607
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Berlin Koordinatörü Araştırmacı Zafer Meşe, Olaf Scholz’un Başbakanlığı Almanya’nın krizlerle dolu kritik bir dönemde başlamasının talihsizlik olarak nitelendirilebileceğine dikkat çekti.

SETA Berlin Genel Koordinatörü Meşe: “İstişare Görüşmeleri Türkiye-almanya İlişkilerine Yeni Bir İvme Kazandıracak”- 'Türkiye, Alman Tarafından Fetö İle Somut Mücadele İsteyecektir”- “Toplantıların Önemli Konularından Biri Pkk İle... - Dailymotion VideoSETA Berlin Koordinatörü Araştırmacı Zafer Meşe, kaleme aldığı ‘Yeni Alman Hükümetinin Rusya-Ukrayna Savaşıyla Sınavı‘ başlıklı yazısını (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğine değerlendirdi.

Araştırmacı Zafer Meşe, Almanya’da 26 Eylül 2021 tarihinde gerçekleşen Federal Meclis seçimlerinin galibi Sosyaldemorkat Partisi (SPD) Olaf Scholz’un Başbakanlığında, çevreci Yeşiller (Die Grünen) ve liberal FDP partileri ile bir koalisyon hükümeti kurulduğunu, zorlu ve çetin geçen koalisyon görüşmeleri neticesinde ilk defa Alman siyasi tarihinde üçlü bir koalisyon hükümetinin göreve geldiğini hatırlattı.

Son dakika | Rusya Ukrayna savaşı ile ilgili konuşan Olaf Scholz: Putin'in bir hayali var - Son Dakika Haberler

Başbakan Olaf Scholz

Talihsiz Başbakan Scholz

Olaf Scholz’un Başbakanlığı Almanya’nın krizlerle dolu kritik bir dönemde başlaması talihsizlik olarak nitelendirilebileceğini ifade eden Zafer Meşe, Pandeminin kontrolden çıkışı, Alman ekonomisinin kötü gidişatı, küresel iklim değişikliğinin Almanya’da topyekün sanayi ve toplumsal dönüşümünün radikal kararlarla gerçekleştirilmesinin devasa ekonomik maliyeti ve Ukrayna krizinin savaşa dönüşmesi yeni Alman hükümetin hareket alanının sınırlarını zorlamaya başlamıştır” dedi.

Zafer Meşe, geçmişte krizlerle liderliğini perçinleştiren eski Başbakan Angela Merkel’e tezat oluştururcasına mevcut krizlerde pasif ve etkisiz kalan Scholz’un, Alman halkı nezdinde her geçen gün destek kaybettiğinin altını çizdi.

Macron Ne İstiyor? - YAŞAR AYDIN

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Araştırmacı Meşe, “özellikle son haftalarda Ukrayna krizinin savaşa dönüşmemesi hususunda AB’nin kriz diplomasi arenasını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bırakması ve ancak kamuoyunun baskısıyla sonradan devreye girse de başarısız olması, Scholz’un itibarını zedelemiştir” dedi.

ABD, İngiltere ve AB'den Rusya'ya yaptırımlar neler?

Rusya Yaptırımlarının Etkisizliği

“Geçtiğimiz hafta içerisinde Rusya’nın işgal harekatını başlatmasının akabinde, AB ve ABD’nin başını çektiği kurum ve ülkeler Rusya’nın finans, enerji, ulaşım ve ticaret alanlarını kapsayan geniş kapsamda ekonomik yaptırımlar devreye sokmuştur (İkinci yaptırım paketi)” diyen Zafer Meşe, “Daha önce Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin sözde yönetimlerini tanıması ve bölgeye asker göndermesi nedeniyle zaten yaptırımlara tabi tutulmuştur. Ayrıca 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna’nın doğusunda çıkan olaylardan sonra Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulanmaya başlanmış ve günümüze kadar da sürdürülmüştür. Dolayısıyla Rusya, AB ve ABD tarafından en fazla yaptırıma tabi tutulan ülkelerin başında gelmektedir” dedi.

Araştırmacı Meşe, yaptırımlara rağmen Rusya’nın son sekiz yılda özellikle enerji ve silah ihracatından sağladığı gelirler sayesinde döviz rezervlerini 640 milyar dolara çıkarmış ve ulusal borcunu GSYİH’ye göre yüzde 14,6’ya düşürdüğünü ve AB ülkelerinde ortalama ulusal borç oranının ise yüzde 60’larda olduğunu dile getirdi.

AB ve ABD bugüne kadar Rus ekonomisinin dayanaklığını cılız yaptırımlarla kırılgan hale getirme başarısını gösteremediğine dikkat çeken Zafer Meşe, ikinci yaptırım paketi ile de bunu başarmasının mümkün gözükmediğinin altını çizdi.

Rusya, Swift sisteminden çıkarılırsa ne kadar etkilenir? - Son Dakika Haberleri

SETA Berlin Koordinatörü Araştırmacı Zafer Meşe, şunları aktardı:

“Rus ekonomisini zor durumda bırakabilecek ve finans uzmanlarınca “finansal nükleer bomba” olarak tanımlanan sınır ötesi ödemeleri hızlandıran ve böylece uluslararası ticareti kolaylaştıran bir mesajlaşma sistemi olan SWIFT’den Rusya’nın men edilmesi, Rus bankalarının dünya finans piyasalarına erişiminin tamamen kopması anlamına gelecektir. SWIFT yaptırım opsiyonu AB içerisinde bölünmelere yol açmıştır. Almanya başta olmak üzere Rusya ile özellikle enerji alanında ticari ilişkileri yoğun olan ülkeler para akışının sekteye uğrama riskinden kaçınmaktalar. En nihayetinde Rusya Avrupa Birliği’nin en büyük ham petrol, doğal gaz ve katı fosil yakıt tedarikçisidir”.

Putin'in Ukrayna planı deşifre oldu! ABD'li üst düzey istihbarat kaynaklarından ses getirecek iddia - Sina Haber | Haberin Gerçek Adresi

Rusya’nın Jeostratejik Silahı: Enerji Bağımlılığı

Zafer Meşe, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uluslararası hukuku hiçe sayarak Ukrayna’ya saldırmasının, salt macera ruhuyla hareket etmediğini ve aynı zamanda AB ülkelerinin özellikle Rusya’ya olan enerji bağımlılığının bilincinde olmasından dolayı krizi kontrollü şekilde üst seviyelere tırmandırdığını tahmin etmenin zor olmayacağına dikkat çekerek, “Görünen o ki, manevra kabiliyeti ve krizin seyri Putin’in kontrolünde” olduğunu açıkladı.

Rusya'nın gaz akışını kesme ihtimaline karşı gözler Cezayir'de: Boşluğu doldurabilir mi? - Yeni Şafak

Alman hükümetinin ABD’nin baskısıyla Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesini rafa kaldırmak zorunda kaldığını ifade eden Araştırmacı Zafer Meşe, “lakin hâlihazırda faal durumda olan Kuzey Akım 1 boru hattının yaptırıma dahil olmadığından Rusya ile gaz ticareti devam edecektir. Bu durum diğer AB ülkeleri için de geçerlidir. Hatta Ukrayna savaşından dolayı dünya piyasasında enerji fiyatlarının artmasının Rus ekonomisine daha fazla gelir sağlayacağı da unutulmamalıdır” diye dile getirdi.

Fosil Yakıtlar | Doğa Dergisi

Rusya’nın dünya piyasasında gaz fiyatının artmasını sağlayan hamlelerinin özellikle Alman hükümetini zor durumda bırakacağını belirten Zafer Meşe, “Bunun sebepleri nelerdir diye sorulduğunda verilecek olan yanıt basittir: Alman tüketicilere yansıtılan enerji maliyetini Alman hükümetinin sübvanse etmesi durumu muhtemelen mevcut koalisyon hükümeti içerisinde fikir ayrılığına yol açacaktır. Yeşiller, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında fosil enerjinin sübvanse edilmesine karşı çıkarak yenilenebilir enerjinin desteklenmesinden yana çok ciddi bir pozisyon almaktadır. Bu durumda olasılıklar arasında ufukta bir hükümet krizi muhtemeldir. Diğer bir olasılık ise gelecek seçimlerde, ki bunlara yakın gelecekteki eyalet meclisi seçimleri de dahildir, seçmenin artan tüketici maliyetleri sebebiyle koalisyon hükümetini cezalandırması ihtimalidir”dedi.

SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Berlin Koordinatörü Araştırmacı Zafer Meşe,kaleme aldığı ‘Yeni Alman Hükümetinin Rusya-Ukrayna Savaşıyla Sınavı‘ başlıklı yazısını şöyle noktaladı:

AB`nin Rusya`ya enerji bağımlılığı sürecek - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı Vatan Finans.com.

“Sonuç itibarıyla Batılı ülkelerin ve kurumların Rusya’ya yönelik yürürlüğe soktuğu yaptırımların cezalandırıcı ve caydırıcı etkisinin zayıf olduğu söylenebilir. Diğer taraftan Rusya’nın başat bir küresel aktör olma yolunda tökezleyen AB’nin enerji bağımlılığını terbiye edici bir jeostratejik silah olarak kullanabilir. Son olarak belirtilmesi gereken husus ise Rusya’ya yönelik – SWIFT dahil – daha kapsamlı bir yaptırım paketi özellikle Almanya’ya zarar verecektir”.

***

Zafer Meşe

Berlin Koordinatörü
Bonn Rheinische Wilhelms Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde Siyasal Bilimlerini magister artium derecesi ile tamamlayan Meşe Kudüs İbrani Üniversitesi’nde dil eğitimi (İbranice, Arapça) ve Ortadoğu bölgesel politikaları dersleri almıştır. Aynı zamanda İsrail-Almanya ilişkileri üzerine ders vermiştir. Akabinde Almanya Federal Meclisinde iki yasama dönemi Hristiyan Demokrat Partisi Meclis Grubu Dışişleri Çalışma Grubunda kıdemli uzman olarak dış politika, ekonomi ve güvenlik politikaları alanlarında danışmanlık yapmıştır. Ayrıca havacılık sektöründe kurumsal ilişkiler ve iş geliştirme alanlarında küresel şirket bünyelerinde üst düzey yönetici olarak kamu diplomasi ve siyasi lobi çalışmalarında bulunmuştur. German Marshall Fund of the United States of America adlı düşünce kuruluşunun Fellowship programına dahil olan Meşe uzun yıllar farklı Amerikan ve Alman düşünce kuruluşlarında uluslararası ilişkiler, göç ve mülteci politikaları alanlarında çalışmalarda bulunmuştur. Neredeyse hayatının yarısını Ortadoğu, Afrika ve Balkanlarda geçiren Meşe Temmuz 2017’den itibaren SETA Berlin koordinatörlüğü görevini yürütmektedir.

[UHA Haber Ajansı, 01 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.