enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yaş meyve sebze üretiminde doğayı kirletmeden, insan sağlığının birincil öncelik olacağı üretim modelleri masaya yatırıldı

Yaş meyve sebze üretiminde doğayı kirletmeden, insan sağlığının birincil öncelik olacağı üretim modelleri masaya yatırıldı
18 Şubat 2022
543
A+
A-

BURSA – UHA HABER / Yaş meyve sebze üretim ve ihracatında son dönemlerde yaşanan sorunlara çözüm bulmak için Bursa’daki tüm paydaşlar harekete geçti.  

Uludağ Yaş Resim önizlemesiMeyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile Bursa İl Tarım Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği Bursa 2022 yılı Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan UYMSİB Başkanı Cafer Aşkar, yalnızca üretmek değil, üretirken doğamızı ve üreten, tüketen insanlarımızın sağlığını koruyucu, çevreci, insan sağlığını birincil öncelik kabul eden bir üretimin, ülkemiz için kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Resim önizlemesi

UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu da üretimde karşılaştığımız sorununun çok önemli olduğunu belirterek, “48 yıldır tarımsal faaliyetlerin içindeyim. Hem üreticiyim hem de ihracatçıyım. Bu nedenle toplantımıza katılımı önemsiyoruz. Umarım ortak bir çözüm bulabiliriz” diye konuştu.   

Prof. Dr. Senih Yazgan

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen ve yaşanan sıkıntıyı rakamlarla açıklayan UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan ise gıda sektöründe dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin insan sağlığı olduğunu vurgulayarak sorunun sadece ihracat açısından değil, iç piyasada tüketilen ürünler için de önemine vurgu yaptı ve bunun ülkemizin sorunu olduğuna dikkat çekti.  

Türkiye’de her yıl yaklaşık 55 milyon ton yaş meyve sebze üretildiğini belirten Yazgan, “Bunun 4,5 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Üretimde aşamasında karşılaştığımız sorunları en aza indirerek, ihracatımızın geliştirilmesi, ülke ekonomimize olum katkı sağlayabileceği gibi, TÜİK’in son açıklamalarına göre 84 milyon olan nüfusumuz iç piyasada tükettiği 50.5 milyon tonluk ürünün tüketiminde ülke insanımızın başta sağlığına ve yaşadığı çevrenin sürdürülebilirliğine katkısı olacaktır” dedi.   

UYMSİB'den güvenli gıda üretimi değerlendirme toplantısı

Konunun sadece üretici ve ihracatçıyı ilgilendirmediğini belirten Yazgan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İhracat tabii ki önemli. Ekonomik anlamda ihracat bir lokomotif. İhracat olmadığı takdirde diğer tarımsal ürünlerin piyasada değer bulmasında da sıkıntı yaşanıyor. O yüzden bu sorunları üretici ve ihracatçının penceresinden bakarak çözme şansımız yok. Tüm paydaşlarla buluşmak ve bu konuyu enine boyuna tartışarak çözüm bulmak çok önemli. Dolayısıyla, bu toplantıda konuya ilişkin yapılacak katkıların özellikle Türkiye’de referans olmasını istiyoruz. Buradan çıkacak sonuçları ülkemize örnek olması için Bakanlığımıza anlatmak istiyoruz. Bursa’yı bu konuda Türkiye’ye örnek bir kent haline getirmek istiyoruz.” 

Resim önizlemesi

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de tarımsal üretim sürecinde, bitkisel ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunmasının ekonomik kayıpların önlenmesine ve verimin artmasına katkı sağladığını anımsatarak, “Bitki koruma ürünlerinin doğru ve uygun zirai mücadele alet ve makineleri ile yapılması insan ve çevre sağlığı açısından da büyük önem arz etmektedir. Bakanlığımız Tarım Bilgi Sistemi (TBS) verilerine göre ülkemizde 7.154 kayıtlı Bitki Koruma Ürünleri Bayisi bulunmakta olup, bu bayilerden 263’ü ilimizde faaliyet göstermektedir. BKÜ bayileri üstlendikleri görev ve sorumlulukla bitkisel üretimde çok önemli bir yer tutmaktadırlar. Bayilerimiz bir yandan ticari faaliyetlerini sürdürürlerken diğer yandan üreticilere danışmanlık hizmeti vermekte ve gerektiğinde birtakım riskler konusunda sorumluluk duygusuyla hareket ederek devamlı olarak üreticinin yanında yer almaktadırlar” diye konuştu. 

Bayilerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için bayileri düzenli olarak denetlediklerini ve bilgilendirdiklerini belirten Aygül, “İl Müdürlüğü olarak sürdürülebilir tarımın bir parçası olan doğal dengenin korunması amacıyla üretimde kullanılan kimyasalların da kayıt altına alınması, gereksiz uygulamalardan kaçınılarak yanlış ilaç kullanımı nedeniyle oluşacak ekonomik zararların önlenmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz” dedi. 

Bursa'da "2017 İhracatın Yıldızları" ödül töreni düzenlendi - Bursada Bugün - Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri Bursa

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile Bursa İl Tarım Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği Bursa 2022 yılı Güvenli Gıda Üretimi Değerlendirme Toplantısı’na UYMSİB Başkanı Cafer Aşkar, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Özkan Kamiloğlu, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ve ekibinde yer alan, Bursa Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan ile Bursa Zirai Karantina Müdürü İhsan Duman da katıldı. Çok sayıda ihracatçı firma temsilcisinin izlediği toplantıda sorunun paydaşları olan zirai ilaç firmalarının bayileri de yer aldı.  

[UHA Haber Ajansı, 18 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.