enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Siyonistler mi, yoksa FETÖ’cüler mi daha azılı?
00:53 “Antalya Akdeniz İklim Diyaloğu” serisinin 7’nci istişare toplantısını Türkiye’nin Amman Büyükelçiliğinde gerçekleştirdi…
00:46 İran ve Azerbaycan’dan transit ve enerji için işbirliği vurgusu
00:43 İsrail ile Türkiye arasındaki yanlış anlaşılmaları önlemek için ABD’nin kararlı bir adım atması gerekiyor
00:35 Bize yapay zekayı değil doğal zekayı kullanan öğrenciler lazım
00:31 Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu 8 ülkeden İsrail’e ortak tepki: Filistinlilerin zorla tehciri kabul edilemez
00:21 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Ekonomide 3 yıllık yol haritasına göre, 2027 yılında yüzde 21’e, 2028’de 13,5’e ve 2029’da yüzde 9’a gerileyeceğini hedefliyoruz”
00:05 Adalet Bakanı Akın Gürlek, “2027–2029 Orta Vadeli Programı (OVP) doğrultusunda adalet hizmetlerimizin etkinliği artırılacak”
00:02 Terörle Mücadele Doktrininde Kamu Diplomasisi ve Algı Yönetimi
23:27 Kocaeli (UHA) Bürosu: Kocaelispor 3 puanı kazandı. Galatasaray maçı öncesi moral buldu. Kocaelispor:1 Samsunspor:0
23:12 Trendyol 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu
00:57 Türkiye’de bir Alevi-PKK ittifakı hiçbir zaman oluşmadı. DEM ve PKK kadrolarında Aleviler oldu ancak bunlar, marjinal, radikal Aleviler, sol görünümlü mezhepçi, siyasal Aleviciler…
00:50 Bir Osmanlı askeri gözü kapalı, sadece dinleyerek bilirdi: gelen padişah mı, paşa mı?
00:46 ABD Büyükelçisi Huckabee, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlileri koruması gerektiğini söylüyor.
00:30 Beş Avrupa ülkesi, düzensiz sığınmacıları AB dışına göndermek için anlaşmalar yapmaya çalışıyor
00:29 Bir Kap Su, Bir Kap Yemek; Bir Can İçin Hayat Demektir!
00:15 Ortadoğu, güvenliğini nasıl yeniden şekillendiriyor? ABD’nin güvenlik şemsiyesi yeterli mi?
00:07 Trump’tan Fed’e: Faizleri indirin, aksi takdirde ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle ticareti durdururum
22:22 Bu yıl 4.cüsü düzenlenen 4. Konya GastroFest’e Konya’dan ve Konya dışından gastronomi meraklıları yoğun ilgi gösteriyor
09:04 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız’ın da katıldığı 11. Ulusal Limnoloji Sempozyumu Tamamlan..dı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yapay zeka gözetimi felakete dönüştü: Meksika’da binlerce öğrenci tekrar sınava girecek

Yapay zeka gözetimi felakete dönüştü: Meksika’da binlerce öğrenci tekrar sınava girecek
7 Ağustos 2026
12
A+
A-

* Meksika’nın en büyük üniversitesi olan Ulusal Özerk Meksika Üniversitesi’nin giriş sınavında yaşanan yapay zeka skandalı protestolara neden oldu. Binlerce öğrenci yeniden sınava girecek.

UHA / International News Agency

Çağla Üren - Teyit

Gazeteci* Çağla ÜREN & EuroNews

ANKARA, 7 AĞUSTOS 2026 – UHA / International News Agency’n EuroNews’ten aktardığı Gazeteci Çağla ÜREN’in haberine göre, Meksika’nın en büyük üniversitesi olan Ulusal Özerk Meksika Üniversitesi (UNAM), bu yıl ilk kez giriş sınavını çevrimiçi olarak ve yapay zekâ (YZ) destekli gözetim sistemiyle gerçekleştirdi. Ancak sınav sonuçlarının ardından ortaya çıkan olağan dışı başarı oranları, on binlerce adayın kopya çekmiş olabileceği şüphesini doğurdu.

Reklam

Üniversite, şimdi 58 bin adayı yeniden sınava alma kararı verdi.

İlk kez çevrimiçi yapıldı

UNAM her yıl yaklaşık 50 bin öğrenci kabul ediyor. Bu kontenjanın yarısından fazlası üniversiteye bağlı 14 hazırlık lisesinden gelen öğrencilere ayrılıyor.

Geriye kalan yaklaşık 22 bin kontenjan için adayların giriş sınavını geçmesi gerekiyor. Bu yıl sınava yaklaşık 160 bin kişi başvurdu.

Reklam

Önceki yıllarda sınavlar gözetmen eşliğinde yüz yüze yapılırken, bu yıl erişimi kolaylaştırmak amacıyla ilk kez çevrimiçi sisteme geçildi.

Kopyayı önlemek için iki farklı yazılım kullanıldı.

Bunlardan ilki, adayların sınav sırasında başka sekme veya program açmasını engelleyen LockDown Browser adlı tarayıcıydı.

İkinci sistem ise eğitim teknolojileri şirketi Territorium tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli gözetmen yazılımıydı. Sistem, adayları web kamerası üzerinden izleyerek kulaklık kullanımı, mikrofonun kapatılması veya şüpheli davranışlar gibi kopya belirtilerini tespit etmeye çalıştı.

Başarı oranındaki ani artış şüphe uyandırdı

Ancak sınav sonuçları açıklandıktan sonra dikkat çekici bir tablo ortaya çıktı.

Son beş yılda, sınava giren adayların yalnızca yüzde 0,9’u 110 ve üzeri puan alabiliyordu.

Bu yıl ise aynı başarı düzeyine ulaşanların oranı yüzde 5,5’e çıktı. Başka bir deyişle, yüksek puan alan adayların oranı beş katından fazla arttı.

Bu olağan dışı yükseliş hem adaylar hem de bağımsız uzmanlar tarafından şüpheli bulundu.

’75 bin kişi kopya çekmiş olabilir’

The New York Times’ın aktardığına göre, yapay zekâ uzmanı ve matematikçi Raúl Rojas, sınav sonuçlarını analiz ederek yaklaşık 75 bin adayın, yani sınava girenlerin neredeyse yarısının kopya çekmiş olabileceğini öne sürdü.

Rojas’a göre birçok aday, klasik “kopya kâğıdı” yönteminin dijital versiyonlarını kullandı.

Sosyal medyada kopya yöntemleri paylaşıldı

Bu durum, yapay zekâ gözetim sisteminin bazı yöntemleri tespit edemediği anlamına gelebilir.

Sınav öncesinde sosyal medyada sistemin nasıl aşılabileceğine ilişkin çok sayıda öneri dolaşıma girmişti.

Bunlar arasında web kamerasının görüş alanı dışında ikinci bir monitör kullanarak soruları başka bir yapay zekâ aracına yöneltmek, kulaklıkları uzun saçların altına gizlemek, yapay zekâ destekli yardımcı sistemlerden gerçek zamanlı yanıt almak da vardı.

58 bin kişi yeniden sınava alınacak

UNAM da sınav sonuçlarını incelemek üzere uzmanlardan oluşan bağımsız bir komite kurdu.

Komite, bu hafta yayımladığı değerlendirmede bir “kontrol sınavı” yapılmasını önerdi.

Buna göre, çevrimiçi sınav sonucunda üniversiteye kabul edilen tüm adaylar, ayrıca bu yıl aldıkları puan, önceki beş yılın kabul barajlarını geçmeye yetecek düzeyde olan adaylar yeniden sınava girecek.

Toplamda 58 bin kişi ikinci kez sınava alınacak ve bu kez sınav tamamen yüz yüze gerçekleştirilecek.

Protestolar düzenlendi

Sınav tartışmaları nedeniyle geçen hafta öğrenciler ve adaylar UNAM kampüsü önünde protesto gösterileri düzenledi.

Göstericiler, “Yapay zekâ değil, dürüstlük istiyoruz,” sloganları atarak üniversitenin çevrimiçi sınav sistemini eleştirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.