enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
00:17 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
00:10 DMM’den “sınırda kaçak geçiş” iddialarına yalanlama
00:08 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ülkemizin geleceğinde benzer acıları üretecek hiçbir müdahale zemini, hiçbir vesayet odağı kalmamıştır.”
00:03 Demokrasiye vurulan darbe: 28 Şubat
00:00 ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Güçlü bir katılım bankacılığını çok önemsiyoruz”
14:55 ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı, Körfez’de tansiyonu yükseltiyor
14:19 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:51 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:20 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
12:12 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzmanlar uyardı: İstanbul’da su alarmı

Uzmanlar uyardı: İstanbul’da su alarmı
1 Eylül 2023
49
A+
A-

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı, Su politikaları uzmanı ve Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız Melen Barajı’nın durumunun giderek İstanbul’u su konusunda zora soktuğuna dikkat çekti.

UHA / İnternational News Agency

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı ve aynı zamanda Su politikaları uzmanı olan Dursun Yıldız, UHA Haber’den Ataner YÜCE‘ye yaptığı açıklamada, İstanbul’a içme suyu sağlayan barajların su oranının günden güne düştüğünü belirterek, özellikle de Melen Barajı’ndaki çatlaklar nedeniyle su biriktirme kapasitesinde yüzde 80’lik kayıp olduğunu söyledi.

İstanbul'da barajlar alarm veriyor! Uzmanlar gelecek tehlike hakkında uyardı

Dursun Yıldız, sıcaklıkların artması ve yağışların da az olması nedeniyle İstanbul’a su sağlayan mevcut barajlardaki doluluk oranının her geçen giderek azaldığını hatırlatarak, Şişe su ve damacana fiyatlarına yapılan zamlar dolayısıyla vatandaşların günlük hayatta çeşitli ihtiyaçları için musluk suyunu kullanım oranının arttığını açıkladı.

İstanbul’daki su durumu konusunu Eski Devlet Su İşleri (DSİ) Yöneticisi ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, şunları söyledi:

“İstanbul nüfusunun yüzde 65’i Avrupa yakasında ama tatlı su kaynaklarının sadece yüzde 30’u bu bölgede. Bu da kurak bir dönemde Avrupa yakasındaki su rezervlerinin hızla boşalmasına neden oluyor. Buradaki barajların kuruması durumunda Melen Çayı’ndan ve Ömerli Barajı’ndan günde 1.8 milyon metreküp suyun Avrupa yakasına arıtılarak gönderilmesi gerekiyor”.

Dursun Yıldız, geçen yıl olduğu gibi sonbahar da kurak geçerse Avrupa yakasındaki barajların rezervuarlarının düşük seviyelerinden su çekilmesi gerekebileceğini ve bunun su kalitesinin düşmesine neden olacağı uyarısında bulundu.

“Yağmur olmaması durumunda ekim sonundan itibaren Avrupa yakasında kısıntılara gidilmek mecburiyeti doğabilir. Avrupa yakasına güvenli su temini için ‘acil su yönetimi eylem planı’ uygulanmaya başlanmalı. Aşırı kullanım yasaklanmalı” diyen Su Politikaları Uzmanı Yıldız, Melen Barajı’nın gövdesindeki çatlaklar nedeniyle işletmeye hala alınamamasının İstanbul’un su temini planını olumsuz etkilediğine ve kentin su biriktirme kapasitesinin yüzde 80 kayba uğradığına işaret etti.

Dursun Yıldız, İstanbul’daki musluk sularının sağlıksız olduğu iddialarına ilişkin ise “Suyun kontrolü her gün İSKİ ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün binlerce noktadan aldığı numunelerle yapılıyor. Suyun yerel ve lokal olarak kirlenmesine neden olacak olağandışı koşullar oluşmadıkça çeşme sularının kullanılmasının sağlık için tehlike yaratmayacağı söylenebilir” diye konuştu.

Musluk suyunun içilip içilemeyeceğini belirleyen birçok faktör olduğu uyarısında da bulunan Su Politikaları Uzmanı Yıldız, sel gibi afetlerin yanı sıra apartmanların su depoları ve tesisat borularının bakımsızlığından kaynaklı durumlarda musluk suyunun içilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Bunların dışında musluk suyunun içme ve kullanma standardına uygun kalitede olduğunu söyleyen Yıldız, “Suyun kullanıcıya sağlıklı ulaşması için sık sık klorlanması lazım. Musluk su arıtma cihazı suyun tat ve kokusunun düzenlenebilmesine imkan sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Begüm ÇELİKDELEN ???? (@BegumCelikdelen) / X

147 NOKTADA PROJELER

Öte yandan İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen de, olası bir Marmara depreminde İstanbul’un su temini konusunda sorun yaşayıp yaşamayacağına ilişkin soruya, “İdaremiz bünyesinde, İstanbul’da İSKİ ve DSİ sorumluluğundaki barajlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin çalışmalar yürütüyoruz. Olası deprem sonrası afet yönetimi ve can güvenliği başta olmak üzere içme suyu temininde aksama, salgın hastalıklar, çevre kirliliği gibi konularda yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini amaçlayan proje yürütülüyor” yanıtını verdi. Çelikdelen, 147 geçici barınma ve toplanma alanın içme suyu ve atık su altyapı projelerinin hazırlandığını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.