enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki tarihi konuşması, konferans için yayımlanan kitapçıkta yer aldı…
00:49 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:49 Türkiye’de 2026 yılı asgari ücreti için geri sayım başlıyor
00:40 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
00:39 Analist Hazel Çağan Elbir: Avrupa Birliği’nin Türkiye 2025 raporu…
00:36 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
00:22 KVKK’nın çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılık mağduru olmamaları için vatandaşlar uyarıldı…
00:13 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet UÇUM, “Tek devlet ve tek millet politikası Türkiye gerçeği”
00:12 İletişim Başkanı Duran: G20 temasları kıymetli sonuçlar ortaya koydu
00:12 Orta Asya’nın yükselen stratejik önemi ve Türkiye
12:32 Anlaşma istemeyen kim?
04:53 Erdoğan, “Dirençli Bir Dünya-G20’nin Katkısı: Afet Riskini Azaltma, İklim Değişikliği, Adil Enerji Dönüşümü, Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma katıldı.
00:40 CHP’nin İmralı heyetine üye vermesini kim engelledi?
00:35 Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yol açtığı yıkım Filistin’in kalkınma çabalarını asgari 70 yıl geriye götürdü…
00:29 ”Gezi”nin karanlık finansörü! Avrupa’da Soros uyanışı
00:22 “Normal” Bitti: Batı’nın Çöküşü ve Trump’ın Kaosu
00:20 Adalet Bakanı Tunç: Yazı işleri müdürlerinin nakil taleplerini gerçekleştirdik
00:11 Papa’nın bu Türkiye ziyareti, diplomatik bir jestten çok daha fazlasını işaret ediyor…
00:07 Bakan Yerlikaya, NSosyal hesabından “Yalan sizin ağzınıza yuva yapmış” başlığıyla paylaşımda bulundu…
00:07 İkinci para kulesi skandalı! Kara parayla Bodrum’da kaçak villa…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası bağışçılar Suriyeliler için toplam 10,3 milyar dolarlık taahhütte bulundu

Uluslararası bağışçılar Suriyeliler için toplam 10,3 milyar dolarlık taahhütte bulundu
16 Haziran 2023
21
A+
A-

Suriye Bağışçlılar Konferansı’nda belirlenen fondan Suriyeli mültecilere ve sahipliği yapan Türkiye, Lübnan ve Ürdün de yararlanacak.

UHA / Europe İnternational News Agency

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Uluslararası bağışçılar iç savaştan etkilenerek yoksulluk ve açlığın pençesinde yaşayan Suriyelilere ve ülke dışındaki mültecilere 10,3 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu.

Avrupa Birliği’nin ev sahipliğinde Belçika’nın başkenti Brüksel’deki yıllık toplantıda belirlenen meblağ, Birleşmiş Milletler’in insani yardım çağrısından 800 milyon dolar eksik kaldı.

Bunun sebebinin, en zengin ülkeleri bile ekonomik zorluklara sürükleyen yüksek enflasyon ve Suriye’de 13 yıldır süregelen çözümsüzlük olduğu ifade ediliyor.

Konferansta “Ricam basit: Suriyeli insanlara yardım edin. harcanacak zamanımız yok.” diyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 11,1 milyar dolar bağış çağrısında bulunmuştu.

Mülteci barındıran ülkelere de destek

57 ülke ve 30 uluslararası örgütün katıldığı konferansta belirlenen mali destek, hem ülke içinde, hem de komşu ülkelerde, özellikle de Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da yaşayan Suriyeli mülteciler için kullanılacak.

5,7 milyona yakın mülteciyi barındıran ve kendi ekonomik sorunlarıyla boğuşan üç ülke, donun dondurulması halinde mültecilere verdikleri desteğin değişebileceği uyarısında bulundu.

Yaklaşık 1,3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Ürdün’ün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, mültecilerin yüküyle başa çıkmanın bağışçı devletler ile ev sahibi devletler arasında bir ortaklığa dayandığını belirterek, bağışçıların rollerini oynamamaları halinde ev sahibi devletlerin de aynı şeyi yapmalarının beklenemeyeceğini dile getirdi.

Almanya ve Avrupa Birliği’nin taahhütleri

Konferansta Almanya 1,05 milyar euro, Avrupa Birliği ise üye ülkelerden bağımsız olarak 560 milyon euro yardım taahhüdünde bulundu.

AB’nin geçen yılki taahhüdü, üye devletlerin bireysel taahhütleriyle birlikte bağışların yüzde 70’inden fazlasını oluşturmuştu.

Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş sonucu yaklaşık yarım milyon kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 23 milyon kişi yerlerinden olmuştu.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.