enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin tapusu: Lozan

Türkiye’nin tapusu: Lozan
25 Temmuz 2021
1.002
A+
A-

UHA HABER / Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan zafer Lozan’da taçlandırıldı. Tarihi antlaşmaya imzalar 24 Temmuz 1923’te atıldı. Lozan Barış Antlaşması’nın üzerinden 98 yıl geçti. Tarihçiler, Lozan’da yaşananları ve anlaşmanın önemini TRT Haber’e anlattı.

Hüseyin Günay
TRT Haber / Hüseyin Günay

7 düvele karşı verilen şanlı kurtuluş mücadelesinin ardından, genç Türkiye Cumhuriyeti, zaferini dünyaya masada da kabul ettirdi. Bunu sağlayan tarihi antlaşma, 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde imzalandı.

Ankara hükümeti ilk olarak 1922 yılında barış müzakereleri için Lozan’a davet edildi. Dışişleri Bakanı İsmet İnönü başkanlığındaki heyeti diplomatik bir savaş bekliyordu.

İstanbul Hükümeti de Lozan’a davet edildi

İtilaf Devletleri, Mudanya’ya çağırmadıkları İstanbul Hükümetini de Lozan’a davet etmişti.

Batının her zamanki oyununun kardeşi kardeşe düşürmek olduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, “Dolayısıyla hem İstanbul hükümeti hem Ankara hükümeti görüşmelere çağrılınca, Büyük Millet Meclisinde alınan bir kararla saltanat kaldırılmıştır.” dedi.

Müzakereler daha ilk maddelerde çıkmaza girdi ve görüşmeler yarıda kesildi.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya, “Lozan konferansında biz Türkiye olarak kendimizi eşit devlet statüsünde ortaya koyuyoruz. Ama karşı taraf yenilmiş bir devletin heyetiymişiz gibi tavır takınıyor. En büyük farklılık burada. Kendi mandası gibi bir politika gütmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler kesintiye uğradı

Anlaşmazlık öyle bir noktaya geldi ki görüşmeler kesintiye uğradı. İtilaf Devletleri bunun üzerine Ankara Hükümetini ikinci kez Lozan’a davet etti.

Taraflar aynı adreste, Bea-Riverage Palace otelinde bir araya geldi. Hararetli tartışmaların ardından süreç 24 Temmuz 1923’te nihayete erdi.

Bir önsöz, 4 bölüm ve 143 maddelik antlaşmaya imzalar atıldı.

Lozan’ın Türkiye’nin tapusu olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Yel, “Üniter devlet yapımız Lozan’da 24 Temmuz’da kabul edilmiştir. Tek millet, tek devlet ve bugün bu yapı aynı şekilde korunarak devam ettirilmelidir. Bu hiç bir şekilde tartışmaya açık değildir.” diye konuştu.

Bazı maddeler Türkiye’nin istediği gibi şekillenmedi

Ne var ki, dönemin şartlarında bazı maddeler tam olarak Türkiye’nin istediği gibi şekillenmemişti.

Kaya, 12 Adalar meselesi, Kıbrıs meselesi, Hatay meselesi, Boğazlar meselesi, Musul meselesi gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün de önem verdiği meselelerin çözümsüz kalmasının veya Türkiye’nin aleyhine bir sonuç çıkmasının da eksikler olarak söylenebileceğini belirtti.

Yunanistan’ın attığı adımlar Türkiye’yi rahatsız ediyor

Aradan 98 yıl geçti. Ancak özellikle son dönemde Yunanistan’ın attığı adımlar Türkiye’yi rahatsız ediyor.

Batı Anadolu, Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki kıta sahanlığı konusunda ciddi sorunlar olduğunu, Batı Trakya Türklerinin haklarının sürekli ihlal edildiğini belirten Selma Yel, “Çok ciddi suistimaller var. Bu noktada ege adalarının silahlandırılması noktasında artık hakikaten Yunanistan çizmeyi aşmış durumda.” dedi.

Türkiye ise attığı adımlarla Lozan’da imza altına alınan haklarını sonuna kadar koruyacağını her fırsatta tüm dünyaya duyuruyor.

[UHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.