enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin milli keskin nişancı tüfeği ailesini TRT Haber görüntüledi

Türkiye’nin milli keskin nişancı tüfeği ailesini TRT Haber görüntüledi
2 Mayıs 2023
6
A+
A-

* Mehmetçik’in kullandığı milli silah ve mühimmatları üreten Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu MKE, Kırıkkale’deki silah fabrikasının kapılarını TRT Haber’e açtı.

* Yarı otomatik keskin nişancı tüfeği KNT-76’nın yenilenmiş versiyonu KNT-76J de ilk kez TRT Haber tarafından görüntülendi.

Doğancan Aksoy

TRT Haber: Doğancan AKSOY

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), Mehmetçik’in gücüne güç katan ve yerli ve milli savunma sanayiinin gururu birçok keskin nişancı tüfeği üretiyor.

Tamamı Türk mühendislerince tasarlanan ve Türk işçileri tarafından üretilen milli keskin nişancı tüfeği ailesini TRT Haber görüntüledi.

Bora-12 Türkiye’nin ilk milli keskin nişancı tüfeği, 2010 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde kullanılıyor. Hem Mehmetçik’in kullanımında hem de yurt dışında kendini ispat etti. 6,4 kilogram ağırlığa sahip bu silahın etkili menzili ise bin 200 metre.

Sürgülü mekanizmaya sahip, tekli atım yapan BORA-12 7,62 milimetrelik mühimmat kullanıyor. Halihazırda Azerbaycan, Kosova gibi pek çok ülkenin envanterinde yer alıyor. Silah için bir Asya ülkesi de imza aşamasında sıra bekliyor.

KNT-76J ilk kez TRT Haber’de

Menzilin değil, atış hızı ve sayısının önemli olduğu keskin nişancı hedeflerinde devreye KNT-76 giriyor.

Yarı otomatik milli keskin nişancı tüfeği KNT-76 da Jandarma Genel Komutanlığı’nın talepleri doğrultusunda yenilendi, KNT-76J isimli bu silah ilk kez TRT Haber tarafından görüntüleniyor.Silahta dipçik, tetik mekanizması, el kundağı, çatal ayak, namlu ve alev gizleyen modernize edildi.

5 kilogram ağırlığındaki KNT-76J’nin etkili menzili 800 metreye ulaşıyor. Üretimine başlanan KNT-76J’lerin yakın zamanda Jandarma’ya teslim edilmesi bekleniyor.

İki farklı mühimmat için tek silah

Milli keskin nişancı tüfeği ailesinin bir diğer üyesi KN-12 değişken kalibreli uzman keskin nişancı tüfeği. Bu tüfeğin özelliği ise değişken namlusu ile birlikte aynı tüfekten hem 8,59 hem de 7,62 kalibrede atış yapılabilmesi.

7,2 kilogram ağırlığa sahip KN-12 envantere Ocak ayında girdi. İstihbari nokta operasyonları da dahil pek çok kritik görevde kullanıldı.

Hedef zırhlı araç ve siperler

Ailenin en büyük üyesi MAM-15, 12 buçuk kilogram ağırlığında ve bin 800 metre etkili menzile sahip.

Kalifikasyon testleri süren MAM-15’in Ağustos 2023’te tamamlanması bekleniyor.
Halihazırda TSK tarafından özel kuvvetler operasyonlarında da deneniyor. Asya ve Afrika ülkelerine satış da imza aşamasında.

MAM-15 anti materyal keskin nişancı tüfeği hedefinde 12,7 milimetrelik büyük mühimmatıyla zırh delici özelliğe sahip.

MKE bu yıl milli keskin nişancı tüfeği ailesine 3 yeni üye daha katmayı hedefliyor.

***
Yazar hakkında
Doğancan AKSOY, 1991 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisansını tamamladı. 2015 yılından beri TRT haber merkezinde muhabir olarak görev yapıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.