enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine verildi
22:53 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
22:40 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
22:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi ile görüştü
21:53 Terör örgütü DEAŞ’ın Ankara yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada 8 şüpheli tutuklandı…
21:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani ile görüştü
00:58 Nahçıvan Özerk Cumhuriyet
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Amerikan Cemiyeti Kongresi’ne mesaj
00:51 Trump ile Zelenskiy, ABD’de buluşuyor: Barış için kritik görüşme
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin kaya gazı potansiyeli ve bu alandaki faaliyetleri

Türkiye’nin kaya gazı potansiyeli ve bu alandaki faaliyetleri
20 Ocak 2024
58
A+
A-

Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Dünya Enerji Trendleri konusunda Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “Doğal Gazda Kaya Gazı Hamlesi” konusunda yaptığı araştırmada, Dünyada kaya gazı üretimi ne durumda ve bu üretimin sağladığı faydaları değerlendirdi.  

UHA / İnternational News Agency

• Türkiye’nin kaya gazı potansiyeli ve bu alandaki faaliyetleri nelerdir?

Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR,  Büşra Zeynep Özdemir (@busrazeynepozd) / XABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı çalışmalara göre Türkiye’de Güneydoğu Anadolu ve Trakya bölgelerinde teknik olarak çıkarılabilir toplam 651,3 milyar metreküp kaya gazı ve 4,7 milyar varil kaya petrolünün bulunduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

Büşra Zeynep ÖZDEMİR, 2010’larda söz konusu potansiyelin ekonomiye kazandırılması için çeşitli yabancı firmalarla arama ve sondaj faaliyetleri yürütüldüğünü, ancak üretime başlanmadığını dile getirdi.

2017 itibarıyla yurt içindeki hidrokarbon potansiyelinin açığa çıkarılmasının yeniden gündeme alınması sonrasında 2019-2023 arasını kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’nda petrol ve doğal gazın yanı sıra kaya gazı arama, üretim ve Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması yer aldığını söyleyen  ÖZDEMİR, “Bunun sonucunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 2017’de 40’tan fazla, 2020’de 80 ve 2022’de ise 150 kuyuda sondaj faaliyetleri gerçekleştirmiştir” dedi.

“Son yıllarda TPAO Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 5 ve Trakya’da da 10 kuyuda çalışmalar yürütmüştür” diyen Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR,  şunları söyledi:

“Yapılan çalışmalar neticesinde de Trakya’daki 10 kuyunun 6’sında üretime başlanmıştır. Diyarbakır’da 3 kuyuda yapılan sondaj çalışmaları sürerken Cumhurbaşkanlığı 2024 Yılı Yıllık Programı’nda belirtildiği üzere 2024’te TPAO 2 kuyuda daha sondaj çalışması yürütecektir. On İkinci Kalkınma Planı’nda da yer alan bu politika ile bahse konu 651,3 milyar metreküplük doğal gazın mümkün olan en yüksek düzeyde üretime alınması hedeflenmektedir”.

Büşra Zeynep ÖZDEMİR, mevcut durumda tükettiği doğal gazın yüzde 4’ten biraz fazlasını üretebilen Türkiye’nin hem dışa bağımlılığının azaltılması hem de enerji kaynaklı cari açığının düşürülmesi için bu faaliyetlerin son derece önem arz ederken Türkiye’nin aynı zamanda doğal gaz ihraç eden bir ülke olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Ürettiğinden daha fazla gazı uzunca bir süredir Yunanistan’a ve 2023’te imzalanan anlaşmalar sonucunda Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova’ya ihraç edebildiği göz önünde bulundurulduğunda doğal gazın Türkiye için aynı zamanda bir gelir kaynağı olarak da önem taşıdığına dikkat çeken ÖZDEMİR, “Koronavirüs (Covid-19) ile başlayıp Rusya-Ukrayna savaşına dek uzanan süreçte uluslararası piyasalarda yükselen doğal gaz fiyatlarının da etkisiyle yerli üretimin önemi artarken Sakarya Gaz Sahası’nın geliştirilmesi ve üretiminin artırılması çalışmalarının yanı sıra 2024 için planlanan kaya gazı faaliyetlerinin de önümüzdeki yıllarda sürdürülmesi beklenmektedir” şeklinde kaydetti.

***

Yazar hakkında

BÜŞRA ZEYNEP ÖZDEMİR
2013’te İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2016’da aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden sürdürülebilir enerji alanında yüksek lisans derecesini “European Energy Union: A Further Step Ahead or Reorganization?” isimli tez çalışması ile almıştır. Doktora eğitimine Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler programında devam eden Özdemir, Ocak 2017’den bu yana SETA’da çalışmaktadır. Dünya Enerji Trendleri: Rezervler, Kaynaklar ve Politikalar kitabının editörlerinden olan Özdemir çok sayıda Türkçe ve İngilizce kitap bölümü, rapor, analiz ve köşe yazısı kaleme almıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.