enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:05 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:03 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat sürecinin failleri cezasız kalmadı
00:01 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:01 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:00 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever: Uçuşumuz oldukça başarılı geçti

Türkiye’nin ikinci astronotu Atasever: Uçuşumuz oldukça başarılı geçti
9 Haziran 2024
33
A+
A-

Astronot Tuva Cihangir Atasever, “Uçuşumuz oldukça başarılı geçti. Bilimsel deneyler perspektifinden baktığımızda bütün objektiflerimizi yerine getirdik diyebilirim” dedi.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in de içinde bulunduğu “VSS Unity” yörünge altı aracı Dünya’ya iniş yaparak seferini tamamladı.

Atasever başarılı geçen seferden sonra TRT Haber’in sorularını yanıtladı. Atasever açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Mikro yer çekiminden hemen önceki faz olan roket motorunun çalıştığı dönemdeki tecrübeyi ise gerçekten tarif etmesi güç. Çok yüksek bir takat ile 1 dakikalık bir süre içinde ses hızının 3 katı bir hıza erişmek ve etrafınızda bu hıza erişirken mavi gökyüzünün siyaha dönmesi tecrübesi gerçekten unutulmazdı. Onun hemen akabinde başlayan mikro yer çekimi koşuluysa son derece eğlenceliydi. Orada kendinizi oriyente etmeniz oldukça kolay, yumuşak hareketlerle yol alabiliyorsunuz. Bu tecrübeyi yaşamak da son derece keyifliydi. Tabii ki en özeli de dünyaya bakıp, o atmosferin farklı katmanlarını görmek, çıplak gözle bunu yaşayabilmekti.

Mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirdi

Atasever, uzay yolculuğunda gerçekleştirdiği bilimsel deneylerin, dünya yörüngesinde inşa edilmeye başlayan Uluslararası Uzay İstasyonu gibi ticari istasyonlarda kılavuzluk edebileceğine dikkati çekti.

Bu uçuştaki tecrübelerin kendilerine önemli kazanımlar sağlayacağına inandığını vurgulayan Atasever, şunları kaydetti:

Aynı zamanda şu anda kafamda görmüş olduğunuz BEACON deneyi dünyada ilk defa prefrontal korteks bölgesinde kan yayılımı ve oksijenizasyon ölçümünü uçuşun tüm fazlarında kaydetti. Bu deneyler dünya literatürüne de katkı sağlayacak. Sağ bacağımda taşıdığım insülin kalemi testi ile ilk defa iki farklı doz aktarım mekanizmasına sahip insülin kalemlerinin dozlarını mikro yer çekimi koşulda aktarmış olduk. Dünyaya döndük. Şu anda araştırmacılar nasıl bir doz aktarım verimliliği olduğunu incelemeye başladılar. Artık diyabetli bireylerin de ticari uzay istasyonlarına gitmesini sağlayacak yöntemlerin önünü açmış olacağız. Bu, pek çok ilkleri barındıran deney çalışmasıydı. Umuyorum ki hem Türkiye’yi hem de dünyayı uzay çalışmaları vesilesiyle daha iyi, daha barışçıl bir yere getirir. Oraya çıkan insanların kazandığı üst bakış etkisiyle herkesi kendi ailesi olarak görme haline erişen ihtimaliyle belki çok daha parlak çok daha barışçıl çok daha aydınlık yarınlara ulaşmış olacağız.

“Bir kefiye benimle birlikte, göğsümün üzerinde uzaya çıktı”

Atasever, uzay yolculuğunda beraberindeki eşyaya ilişkin ise şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı’mız ile 19 Mayıs’ta gençlik buluşmamız kapsamında bir araya geldiğimizde kendisi bana bir saat hediye etmişti. Uzay yolculuğunda, operasyonlarda kullandığım saate ek olarak sağ kolumda da kendisinin bana takdim ettiği hediye vardı.

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever: Uçuşumuz oldukça başarılı geçti

Benim vatanımın bayrağı, 29 Nisan 2023’te İstanbul TEKNOFEST’te hem Türkiye’ye hem de bütün dünyaya ilan edildiğimiz seramoni esnasında Cumhurbaşkanı’mızın hem Alper Gezeravcı’ya hem de bana ayrı ayrı teslim ettiği bayrak benimle beraberdi.

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever: Uçuşumuz oldukça başarılı geçti

Ana yurdum olan Azerbaycan’ın bayrağı benimle beraberdi. Bunlar yan yana, sırt sırtalardı. Onları da sarmalayan bir kefiye benimle birlikte, göğsümün üzerinde uzaya çıktı.

Uzaya çıktığım zaman oradan yeryüzüne baktığımda, atmosferimizin kırılganlığı, ne kadar ince bir tabaka olduğunu gördüğümde, aslında bu yaşadığımız uzay gemisinin ne kadar kırılgan, kapalı, kendi içinde birbirine bağlı bir ekosistem olduğunu görme şansını birinci elden deneyimledim. Bu ekosistemi korumalı, bu ekosistem içinde yaşayan diğer mürettebat üyeleriyle de aslında barış içinde geçirmeliyiz. Şu anda içinde bulunduğumuz durumda ne yazık ki Filistin halkının yaşadığı eziyet, maruz kaldıkları bu korkunç durum, dünyamızın güzelliğinin hak etmediği bir durum.

 

Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever: Uçuşumuz oldukça başarılı geçti

Bu uzay gemisinin içinde yaşayan mürettebat üyelerinin aslında milletlerin ve sınırların olmadığını görüp anlaması, belki bu tarz faciaların, acıların sona ermesini sağlayabilir. Bende böyle duygular yarattı. Özellikle onların bu zor dönemini ve acısını paylaştığımızı sembolize etmek adına kefiyeyi yanımda uzaya taşıdım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.