enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:17  İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyasal Strateji ve Diplomasi Kulübü’nden ‘Online’ Çatışma Bölgeleri Eğitim Programı
06:51 Hollanda’da görülmemiş bir seçim yarışı: 4 parti liderlğe oynuyor!
00:45 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,Türkiye’nin 14. hava kampüsünün 31 Ekim’de Sivas’ın Divriği ilçesinde açılıyor…
00:29 Samsun Yurt Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Aral 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
00:28 Araştırmacı Zeynep Gizem Özpınar: Nadir Toprak Elementleri: Türkiye’nin Yükselen Jeostratejik Konumu 
00:15 Fırat-Dicle Havzasındaki Kuraklık Dengeleri Bozar
00:14 Almanya Başbakanı Merz yarın Türkiye’ye geliyor
00:12 DoktorTakvimi, İstanbul Maratonu’nda geleceğin hekimleri için koşacak
00:08 Günün önemli şirket haberleri
00:05 Bahis skandalı: Hakemler ne ceza alabilir, lig etkilenir mi?
00:03 Gelecek yıl uzaya fırlatılması planlanan yeni nesil Connecta IoT uyduları, 5G NB-IoT teknolojisiyle donatılacak.
00:02 Türk azınlık ve toplulukları FUEN 69. Kongresi’ne katıldı  
00:01 Devlet Bahçeli: Terörün son bulması ülkemize kalıcı bahar havası getirecek
21:22 GastroAntalya, Miksoloji Yarışması’yla kapılarını açacak
21:02 UHA / İnternational News Agency’ndan Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Balıkesir Sındırgı merkezli 6,1 büyüklüğünde önceki gün meydan gelen deprem bölgesindeydi…
17:35 “Casusluk” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında MASAK tarafından hazırlanan ön raporda, Merdan Yanardağ’a zarfla para verilmiş
11:09 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “Çalı Canavarı”, kırsal yollarda çalı, diken ve taş gibi engelleri temizliyor, ulaşım güvenliğini sağlıyor
07:03 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Bakan Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi, 2025-2026 kış sezonu seferleri 22 Aralık’ta başlayacak”
00:35 Papa 14. Leo göreve gelmesinin ardından ilk dış gezisini Türkiye’ye gerçekleştirecek.
00:31 Prof. Dr. Kürşad Zorlu: Ankara 2026 Türk Dünyası Başkenti seçildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin anlamlı vetosu

Türkiye’nin anlamlı vetosu
21 Mayıs 2022
503
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / 42 yıl önce Yunanistan, Türkiye’nin vetoyu kaldırmasıyla NATO’nun askeri kanadına döndü. Dönemin NATO Avrupa Kuvvetleri Başkomutanı Bernard Rogers’ın hazırladığı plana Türkiye’deki darbe yönetimi ‘evet’ dedi. Peki Rogers Planı neyi içeriyordu?

Köksal Akpınar
TRT Haber : Köksal Akpınar

Finlandiya ve İsveç NATO’ya resmen üyelik başvurusu yaptı. Bir ülkenin NATO’ya katılabilmesi için oy birliği yani mevcut 30 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili değerlendirme yaparken Türkiye’nin Yunanistan ile olan Nato ilişkilerine değindi.

TRT_Francais_680*100 banner

Daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar, bizden önceki yönetimler. Ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı NATO’yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı türkiye olarak işlemek istemiyoruz.

Mehmetçik Barış Harekatıyla Kıbrıs’a adım attı, Yunanistan NATO’nun askeri kanadından ayrıldı. Geriye dönmek istediğinde ise Türkiye’nin vetosuyla karşılaştı.

Yunanistan’ın NATO’dan ayrılması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hatırlattığı süreç ise işte böyle başladı.

Mehmet Kancı, Fikir Turu sitesinin yazarı.

 TRT Haber Editörü Mehmet Kancı süreci şu sözlerle anlattı:

Barış harekatları esnasında Türkiye Ege Bölgesi’nde özellikle uçuş kontrol bölgesini 50 mile kadar çıkartarak, kendisini Ege’de gerek Doğu Akdeniz’de güvence altına alan bir takım önlemlere başvurması bu arada tabii Yunanistan’ın Türkiye’nin askeri müdahalesine karşı, İngiltere ve ABD’den umduğu desteği bulamaması Yunanistan’ı albaylar cuntası da o dönemde yıkılmıştı. Darbe yönetimi Yunanistan’da NATO’nun askeri kanadıyla olan ilişkilerini krize soktu ve askeri kanattan ayrıldılar.

Atina 1976’da NATO’ya dönmek istedi

İttifaktan ayrılmanın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra Yunanistan, yeniden askeri kanada dahil olmak istedi. Washington da devredeydi.

Fotoğraf açıklaması yok.

Kancı, “Bir baskı başlıyor washington’dan. Ancak o dönemki başbakanlar önce Bülent Ecevit ardından Süleyman Demirel Yunanistan’ın dönüş kararını veto ediyorlar. Neden veto ediyorlar? Çünkü Yunanistan’ın Kıbrıs’ta adil bir çözüme varma niyeti yok. İkincisi Ege Bölgesi’nde özellikle bu NATO çerçevesinde askeri kontrol bölgeleri konusunda maksimalist talepleri bugün olduğu gibi sürdürmeye devam ediyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Alexander M. Haig Jr., 1924-2010 - The New York Times > U.S. > Slide Show > Slide 6 of 12

[Orgeneral Bernard Rogers (Solda), Orgeneral Alexander Haig (Sağda)

Yunanistan’ı NATO’ya dahil edecek plan 1979’da kabul görmedi

Önce Orgeneral Alexander Haig, ardından Orgeneral Bernard Rogers…

Her ikisi de NATO Avrupa Kuvvetleri Başkomutanlığını yaptı. Haig ve Rogers vetonun kalkması için girişimlerde bulundu. Ancak Ecevit ve Demirel hükümetleri kararlı duruş sergiledi.

12 Eylül darbesinin ardından ise durum değişti. Artık iktidarda Yunanistan’ı veto eden sivil yönetim yoktu.

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hayatını kaybetti - Anadolu Ajansı

Evren’den kritik hava sahası kararı

Ancak 19 Şubat 1980 tarihinde Genelkurmay Başkanı Kenan Evren kritik karara imza attı.

1974’te Türkiye’nin hava sahasını sınırlayan mor hattı tek taraflı kaldırdı. Mehmet Kancı ilerleyen süreçte yaşananları şu ifadelerle anlattı:

12 Eylül’den aylar önce 1980’in şubat ayında o dönemde Genelkurmay Başkanı olan Kenan Evren, Başbakan Süleyman Demirel’e danışmadan Yunanistan’ın Ege’deki uçuş bölgesini kısıtlayan notanın kaldırılma kararını veriyor. Malum Türkiye’de bir darbenin olabilmesi için öncelikle Amerika’dan yeşil ışık yakılması lazım. Muhtemelen 12 Eylül Darbesi’ni hazırlayan kadrolarda bu yeşil ışığı almak için verdikleri vaatler arasında Yunanistan’ın askeri kanadına dönüşü de bulunuyordu.

Jimmy Carter, 39th President of the United States

Darbeden 24 gün sonra ABD Başkanı Carter taleplerini Kenan Evren’e iletti

Darbenin üzerinden 24 gün geçmişti…

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Spain Kenan Evren ile görüştü. Spain’in çantasında ABD Başkanı Jimmy Carter’ın talepleri vardı. Zira Carter NATO’nun güneydoğu kanadının bölünmesinden rahatsızdı. Rogers’ın bir yıldır uygulamak istediği anlaşma artık masadaydı.

Mehmet Kancı, Fikir Turu sitesinin yazarı. Rogers anlaşması’nın içeriği

TRT Haber Editörü Kancı Rogers anlaşması’nın içeriğine ilişkin şunları söyledi:

Larissa’daki askeri üslere yönelik bir takım düzenlemeler, Ege’deki adaların silahlandırılmamasına yönelik bir takım düzenlemeler bulunuyordu. Çünkü 1970’lerde de Yunanistan’ın bu yönde teşebbüsleri vardı. Yunanistan’ın askeri teknik kapasitesinin sınırlandırılmasına yönelik bir takım adımlar atacağı söylenmişti.

Yunanistan’ın NATO’ya dönüşü

Rogers anlaşması “asker sözü”ne dayanılarak imzalandı.

20 Ekim 1980 tarihinde Türkiye vetoyu kaldırdı ve Yunanistan ittifakın askeri kanadına döndü. Anlaşma ise kağıt üzerinde kaldı. Çünkü uygulanmadığı takdirde yaptırımı yoktu.

Yunanistan’daki PASOK iktidarı da öyle yaptı. Anlaşmayı uygulamadı.

Rogers Anlaşması ve PASOK iktidarı

Atina maksimalist heveslerinden vazgeçmedi.

Mehmet Kancı, “1981’in 18 Ekim’inde Papandreu seçimi kazanıyor ve PASOK partisiyle Rogers Planını tanımayacağını açıkladığında şunu da ifade ediyor; ‘Aslında Türk askeri Kıbrıs’ta dururken, bizim NATO’ya dönüşümüz bizim verdiğimiz bir tavizdir.’ diyor. Yunanistan’ın maksimalist taleplerinin boyutunu anlatması açısından aslında Andreas Papandreu’nun bu ifadesi bence çok önemlidir.” dedi.

Yunanistan, NATO toplantısından ayrıldı

Yunanistan 42 yıldır veto haklarını pervasızca kullanmaktan çekinmedi

Yunanistan’ın NATO’ya dönüşünün üzerinden 42 yıl geçti. Bu süreçte ittifak içindeki tutumuyla birçok konuya engel oldu.

Altyapı yatırımları da onlardan biriydi. Bazen Ege Denizi’ndeki ortak tatbikatlara bile katılmadı.

Atina, Türkiye ile ittifak ilişkilerinde veto hakkını pervasızca kullanmaktan çekinmedi.

Bugün Türkiye haklı olarak İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine olumlu bakmıyor.

[UHA Haber Ajansı, 21 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.