enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’den İsrail’e Tepki

Türkiye’den İsrail’e Tepki
12 Mayıs 2021
629
A+
A-

UHA HABER / Kudüs’te İsrail polisiyle çatışmalarda yaralanan Filistinlilere destek için tüm Türkiye’de camilerde Pazartesi günü dualar okundu. İsrail ve Filistin arasındaki gerginlik, Filistinlilerin Doğu Kudüs’teki evlerinden Yahudi yerleşimciler tarafından tahliye edilmek istemesi nedeniyle artmıştı. Gerginliğin Ramazan ayına gelmesi ve polisin Filistinlilere müdahalesi olayların büyümesine neden oldu.

Pazartesi gecesi yüzlerce kişi de İstanbul’daki İsrail Konsolosluğu önünde ellerinde Filistin bayraklarıyla protesto gösterisinde bulundu.

Görgü tanıkları İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa civarındaki Filistinli göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini söylüyorlar. Bazı göstericilerin polise taş attıkları görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’dan yayımladığı mesajında, “İsrail’in acımasız ve çirkin saldırılarını durdurmasının zamanıdır” ifadelerini kullandı. Altun’un mesajı Erdoğan’ın İsrail’i kınamasının ardından iki gün sonra geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıklamasında, İsrail’in evlerini ve kutsal mekanlarını korumaya çalışan müslümanlara saldıran zalim bir devlet olduğunu söylemişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in tüm inançlara yönelik özgürlükçü tavrını sürdürmeye devam ettiğini ancak şiddet olaylarına izin vermeyeceğini söyledi.

Netanyahu, kabine toplantısında da güvenlik yetkilileriyle biraraya geldi ve kanunlara uygun şekilde düzeni sağlayamaya devam edeceklerini dile getirdi.

Ankara, bir süredir bölgedeki izolasyona son vermek amacıyla İsrail’l ilişkilerini düzeltme yolunda arayış içerisindeydi. İki ülke 2018 yılındaki gerginliğin ardından büyükelçilerini geri çekmişlerdi. O tarihte de gerekçe İsrail’in Filistin’e yönelik operasyonlarıydı.

Ancak Türkiye – İsrail ilişkileri aslen 2010 yılında Mavi Marmara isimli yardım gemisine İsrail’in düzenlediği operasyon ve bu sırada 9 kişinin ölmesi sonucu en gergin noktasına ulaşmıştı.

Kendisi de İsrail’in tavrını kınayan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mesut Hakkı Caşın, gerginliğe rağmen Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesinin mümkün olduğunu ancak Washington yönetiminin bu konuda adım atması gerektiğini söylüyor.

Caşın, müslümanların en kutsal ayı sayılan Ramazan ayında İsrail’in yaptığı uygulamanın kabul edilemez olduğunu söylüyor. Mesut Hakkı Caşın, radikal grupların iki ülke ilişkisinin normalleşmesini istemediğini söylerken iki ülke arasındaki ekonomik ilişkininse iyi olduğuna dikkat çekiyor.

Bu noktada diplomatik ilişkilerin de normalleşmesinin mümkün olduğunu belirten Caşın, bunun Washington’un kanunsuz operasyonları kontrol altına almasına bağlı olduğunu dile getiriyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pazar günü İsrailli mevkidaşı Meir Ben-Shabbat’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve ABD’nin devam eden olaylarla ilgili kaygısını dile getirdi.

Yapılan açıklamada Sullivan’ın görüşmede, İsrail’in güvenliğine verdiği önemi ve bölgede barış ve istikrarın sağlanması konusundaki desteğini dile getirdiği ifade edildi.

Dorian Jones | Voice of America - English

HABER : Dorian JONES (VOA)

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 12 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.