enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:50 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:50 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:48 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:43 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:40 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:39 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
00:32 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:31 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:23 Engelli bireylerin trafik sigortasından indirimli yararlanmalarına ilişkin yeni düzenleme 1 Şubat 2026’da yürürlüğe girecek….
00:18 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:08 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
13:46 Kriz Beklentisine Mahkum Olmak
11:21 4. Ölüm Yılında, Şair, Yazar, Düşünür Sezai Karakoç
06:55 Sındırgı’da 22 bin 600 binada inceleme yapıldı…
00:48 CSO Ada Ankara’dan bu hafta müzikseverlere unutulmaz konserler, çeşitli etkinlikler…
00:40 SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık yerleşiyor. Su Yönetiminde radikal bir değişim şart.
00:24 İmamoğlu iddianamesinde yer alan telefon notundan dikkat çeken detaylar çıktı
00:20 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye’nin dünya çapında bir turizm markası”
00:09 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapmaktan son derece memnunum”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’den Almanya’ya gelen yolcularda “kaçak altın” gümrüğe takıldı

Türkiye’den Almanya’ya gelen yolcularda “kaçak altın” gümrüğe takıldı
1 Mayıs 2021
374
A+
A-

UHA HABER / Köln/Bonn Havalimanı Gümrüğü Türkiye’den gelen yolcularda resmi makamlara bildirilmemiş yüklü miktarlarda altına rastlandığını açıkladı. 1 Mart-21 Nisan arasında 100 bin euroluk “kaçak altın” gümrüğe takıldı. 

Almanya’nın Köln/Bonn Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, son haftalarda Türkiye’den gelen yolcuların deklare etmeden beraberinde getirdikleri altın ve ziynet eşyalarında büyük oranda artış tespit edildiği bildirildi.

Köln/Bonn Gümrük Müdürlüğü Basın Sözcüsü Jens Ahland DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada Mart ayı başından bu yana resmi makamlara bildirilmediği için “kaçak” olarak değerlendirilen altın ve ziynet eşyalarında gözle görülür bir artış kaydedildiğini söyledi.

Sözcü, Türkiye’den gelen yolcular arasında 1 Mart’tan 21 Nisan’a kadar rastgele yapılan kontrollerde, gümrük idaresine bildirilmediği tespit edilen 2 kilogram 200 gram altın ve ziynet eşyasının ele geçirildiğini kaydetti.

Jens Ahland, sadece Mart ayında yapılan denetimlerde Ocak-Şubat aylarının toplamının yaklaşık iki katına tekabül eden miktarda kaçak şekilde Almanya’ya getirilmeye çalışılan altın tespit edildiğini belirterek, söz konusu artışın sürdüğünü vurguladı.

Türkiye'den getirilen takılar

Türkiye’den getirilen takılar

Ahland, değeri 100 bin euroyu geçen altın ve ziynet eşyalarını resmi makamlara bildirmeden Almanya’ya getirmeye çalışan 27 kişi hakkında ise vergi kaçırmaya teşebbüs suçlamasıyla soruşturma başlatıldığını söyledi.

Sözcü Ahland, Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen yolcuların beraberlerinde en fazla 430 euro değerinde altın takı bulundurabileceklerini belirterek, bu miktarın üzerindeki takıların gümrüğe tabi olduğunu ve mutlaka önceden resmi makamlara bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ederi 430 euroyu aşan altın ve ziynetin ticari ürün sayıldığını ve bu ürünlere değerleri üzerinden yüzde 19 katma değer vergisi ile yüzde 2,5 gümrük vergisi uygulandığını hatırlattı.

“Altın kaçakçılığı” vakalarında Mart ayından itibaren yaşanan artışın nedenleri konusunda bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Ahland, yolcuların gümrükten geçişleri sırasında yapılan rastgele kontrollerde deklare edilmemiş altınlara rastlandığında kendilerine  “susma hakları” olduğunu hatırlattıklarını belirterek, bunun üzerine çoğu yolcunun konuşmamayı tercih ettiğini aktardı.

Sözcü ayrıca genellikle “Almanca yetersizliği” nedeniyle bu yolcuların ifadelerinin daha sonra yazılı olarak alındığını, bu durumda da soruşturmanın gizliliği ilkesi gereğince beyan ettikleri gerekçelerin açıklanmadığını belirterek, son dönemlerdeki artışın nedenini belirlemekte zorluk yaşadıklarını söyledi.

Hannover’de bin yolcunun üzerinde 40 bin euroluk altın

Gümrükte ele geçirilen altın takılar

Gümrükte ele geçirilen altın takılar

Aşağı Saksonya Eyaleti’nin başkenti olan Hannover’in havalimanı gümrük yetkilileri de 20 Nisan’da yaptıkları açıklamada “16 Nisan Cuma günü Hannover Havalimanında yapılan bir kontrolde, Türkiye’den gelen ve Bielefeld’de ikamet eden 45 yaşında bir kadın yolcunun üzerinde 40 bin euro değerinde, çorap ve pantolona gizlenmiş altın, altın kolye ve ziynet eşyaları bulunmuştur” bilgisini paylaştı. Yetkililer, bunun son üç yıldır tespit edilen en yüksek miktar olduğunu da belirtti. Söz konusu kadın yolcunun, gümrüğe tabi eşyası bulunmayan yolcuların geçtiği çıkışa yöneldiği, şüphe üzerine durdurulduğu, 40 bin euro değerinde altın tespit edilmesi üzerine hakkında vergi kaçırmaya teşebbüsten soruşturma başlatıldığı bildirildi. İlaveten değerinin yüzde 19’u oranında katma değer vergisi ile yüzde 2,5 oranında da gümrük vergisi kesildiği açıklandı.

Hannover’de Şubat ayında da yine Türkiye’den gelen bir yolcunun üzerinde ve valizinde gizlenmiş şekilde bulunan 13 bin euro değerinde altın ve ziynet eşyası yakalandığı açıklanmıştı. 7 Şubat Pazar günü gelen 46 yaşındaki kadın yolcunun farklı çantalarda gizlenmiş, orijinal paketi ve faturalı altın yüzükler, kolye, bilezik ve gerdanlıklar bulunduğu duyurulmuştu. Bremen’de ikamet eden o yolcu hakkında da vergi kaçırmaya teşebbüsten soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Kontrollerde köpekler de kullanılıyor

Kontrollerde köpekler de kullanılıyor

“Sadece Türkiye’den gelenlerde rastlıyoruz”

DW Haber’e konuşan Köln/Bonn Havalimanı Gümrüğü Sözcüsü Jens Ahland, yasal düzenlemelerin tanıdığı 430 euronun üzerinde miktarda gizli altın getirme vakalarına sadece Türkiye’den gelen yolcularda rastladıklarını belirtti. Ahland, böyle olumsuz ve faturası da yüksek olan, can sıkıcı bir sürpriz ile karşılaşmamaları için yolculara Alman Gümrük Dairesi’nin “Zoll und Reise” (Gümrük ve seyahat ) adlı aplikasyonunu tavsiye ettiklerini söyledi. Bu uygulama ile yolcular satın aldıkları veya yanlarında bulunan altının değerine göre katma değer ve gümrük vergisini kolayca hesaplayabiliyorlar.

Ahland, kadınların sürekli olarak kullandıkları altın takılar için bir istisnanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, değeri 430 euroyu aşan özel ziynet eşyası bulunanların, Almanya’dan ayrılmadan önce gümrüğe bunları deklare etmeleri halinde dönüşlerinde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmayacaklarını vurguladı.

Haber: Elmas Topcu / DW 

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 01 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.