enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:49 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:48 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:29 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:26 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:25 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Ticaret satış hacmi, perakende satış hacmini açıkladı…
00:16 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:15 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:06 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
00:04 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
20:27 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
09:49 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
09:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:00 Bakanı Bayraktar, “2026’da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de yaşayan İranlı dansçıya göre İran’daki protestolar Tahran’ın ‘zulmüne’ son verecek

Türkiye’de yaşayan İranlı dansçıya göre İran’daki protestolar Tahran’ın ‘zulmüne’ son verecek
19 Ekim 2022
385
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

İran’da ölüm tehditleri almasının ardından tutuklanma kaygısıyla 2015 yılında Türkiye kaçan LGBT üyesi kadın dansçı Mikaeil Alizadeh, ülkesindeki rejim karşıtı gösterilerin Tahran’ın ‘zulmüne’ son vereceği görüşünde.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)nın haberine göre, Reuters’e konuşan 33 yaşındaki kadın dansçı 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesini, başta İran olmak üzere dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de protesto eden yüzlerce İranlı arasında yer alıyor.

Sahneye “Leo” takma adıyla çıkan ve son olarak İstanbul’daki İran Konsolosluğu önündeki gösteriye katılan Alizadeh, yurt dışındaki destek gösterilerinin İran’daki protestoculara da “cesaret verdiği” görüşünü dile getirdi.

Alizadeh, “İran’da insanlar daha güçlendi. Bu protestolar ve dünyanın dört bir yanından gelen destek sayesinde oldu. Bu sefer biz kazanacağız. Bu hükümet zalim, bu hükümet katil. Zulüm hiç bir zaman sürdürülebilir değil. Bu iktidarın da artık sonu geldi.” ifadesini kullandı.

İran’da gizli bir şekilde dans dersleri verdiğini ve yine gizlice dans gösterileri düzenlediği kaydeden genç kadın, 2015 komşusunun polisi arayıp dans dersleriyle ilgili kendisini “fahişelik yaptığı” suçlamasının ardından ülkeyi terk etmek zorunda kalmış.

Alizadeh, “O günden sonra tehlikeyi kalbimde hissettim. İran’da eğer yaşasaydım ya dans etmeyi bırakmak zorunda kalacaktım ya da hayatımın geri kalanını hapiste geçirmek zorunda kalacaktım.” diyerek yaşadığı korku dolu anları dile getirdi.

İran’da hormon tedavisi gördüğünü ve Mastektomi (meme dokusunun tıbbi operasyonla çıkarılması) ve histerektomi (çeşitli cerrahi yaklaşımla rahim yapısına yapılan ameliyat) operasyonları geçirdiğini kaydeden Alizadeh, ülkesinin de bu yüzden ciddi tehditler aldığını belirtti.

Alizadeh, “Bana neden bir erkek olarak kadınlarla dans ediyorsun diye soruyorlardı. O zamanlar ülkeden gerçekten bıkmıştım çünkü bizim protestolarımız sürekli cevapsız kalıyordu.” ifadesini kullandı.

LGBT, Ortadoğu’daki diğer ülkelere oranla Türkiye’de kısmen “korunaklı cennet” olarak görülüyor.

Türkiye’de evlendiğini ve özel dansler verip, özel ve kültürel ortamlarda dans etmeyi sürdüren Alizadeh, “En azından Türkiye dans etmeyi yasaklamıyor. İran’da dans etmeyi düşünmek bile günah ve yasak.

Burada şovlar yapıyorum. Dans edip gülümsediğimde insanlar yüzüme bakıyor. O an benim için büyük bir hediye.” diye konuştu.

[UHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.