enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de konut üretimi her geçen azalıyor!

Türkiye’de konut üretimi her geçen azalıyor!
26 Mayıs 2022
1.039
A+
A-

KOCARLİ – UHA HABER /  Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı  ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Oğuzhan Keleş, Türkiye’de Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünün yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,8 azaldığını açıkladı.

kocaeli haber - Oğuzhan Keleş, Merkez Bankası'nın Faiz İndirimini Olumlu Buldu Ama... - Bugün Kocaeli Gazetesi | Kocaeli Gazetesi |Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘na yaptığı açıklamada, TÜİK Yapı İstatistikleri verilerine bakıldığında, Türkiye’de 2021 senesinin aynı
çeyreğine göre 2022 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı yapıların bina sayısının yüzde 22,5, daire sayısı ise yüzde 27,9 azaldığına dikkat çekti.

Oğuzhan Keleş, İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişler nedeni ile bir süredir müteahhitlerin önlerini görememeleri nedeniyle konut üretiminde frene basdıklarını hatırlatarak, “Bir yandan konut fiyatlarının yükselmesi, bir yandan da demir, hazır beton ve çimento fiyatları gibi pek çok ürüne nerede ise günlük zamlar yapılması nedeniyle müteahhitler yeni projeleri bekletmek durumunda kaldılar” dedi.

Resim önizlemesiYeni konut üretiminin azalması ve talebin de artması nedeni ile konut fiyatlarının çok fazla
yükselişte olduğunun altını çizen Başkan Keleş,  inşaat sektör temsilcileri olarak hem satılık konut fiyatları hem de ev kiralarında ki düşüş için konut üretiminin arttırılması zorunluluğunu birçok kez dile getirdiklerini belirtti.

Oğuzhan Keleş, aynı şekilde belediyelerin inşaat ruhsatı verdikten sonra yapımı tamamlanan binalara vermiş oldukları oturma izni olarak anılan yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısında da düşüş yaşandığını açıkladı.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısının da yüzde 7,1 olarak arttığını dile getiren Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Keleş, daire sayısının yüzde 2,4 ve yüzölçümünün ise yüzde 7,9 oranında düşüşünü gördüklerini anlattı.

 Konut üretiminde ciddi düşüş

“Sektörümüzün canlılığı ve vatandaşımızın konut sahibi olması için taleplerimizi sürekli olarak dile getirdik” diyen Başkan Oğuzhan Keleş, şunları söyledi:

“İnşaat malzemelerine gelen fahiş fiyat arışlarının önlenmesi, arsa maliyetlerinin düşürülmesi sonucunda konut üretimi artacaktır. Devletimizin ve belediyelerimizin konuta elverişli olan kamu arazilerini özel sektör ile beraber konut üretimini kazandırılmalı ve böylece yüzde 40 – yüzde 50 arsa maliyetlerine dayanan girdi maliyeti düşürülecektir.

Böylece en azından arsa maliyetini düşürme imkânı sağlayacaktır. Konut üretimin artması hem sektörümüzü hareketlendirecek, hem de konut fiyatlarının normale dönmesini sağlayacaktır. Böylelikle vatandaşımızın hem konuta erişimi hem de kira artışlarının yükselişi azalarak vatandaşlarımızın konuta erişiminin daha kolay olacağını öngörmekteyiz” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 26 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.