enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:18 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:08 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:08
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:06 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:06 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:05 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
00:04 Yağışlar ve belirsizlik arttı. İklim Riskleri azalmadı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Enflasyon düşmeye devam edecek”
00:02 Kayserispor Rusya’da gündem
00:01 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:01 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’nde düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
00:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:59 AB-Hindistan Ticari Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Çıkmazı
00:44 Avrupa Haberleri: İtalya, Trump’ın ‘Barış Kurulu’ toplantısına gözlemci olarak katılacak
00:41 Türkiye’de mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 53,3’e yükseldi.
00:41 8 ülkeden katil, soykırımcı, soyu ispatlanmamış İsrail’e sert tepki: Uluslararası hukuka aykırı
00:40 Cevdet Yılmaz, Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini olumlu etkilendirdi…
00:38 Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi; Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de kadınların yüzde 40’ında, erkeklerin yüzde 30’unda obezite görülüyor

Türkiye’de kadınların yüzde 40’ında, erkeklerin yüzde 30’unda obezite görülüyor
16 Haziran 2024
15
A+
A-

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.

UHA / İnternational News Agency

Uzm. Kl. Psk. Nisanur Sarıgül - Yorumları incele ve randevu al | DoktorTakvimi.com DoktorTakvimi uzmanlarından Klinik Psikolog Nisanur Sarıgül, TÜHA Haber’den Gazeteci FZT. Gülnür AYDOĞDU’ya yaptığı açıklamada, “Çoğu zaman ihtiyaçlarımızı doğru fark edemediğimizde, fiziksel ihtiyaçlarla duygusal ihtiyaçlar birbirine karışmaya başlıyor” dedi.

Duygusal ihtiyaçlarımızı anlamlandıramadığımız için yeme ihtiyacı hissediyoruz
Konuyla ilgili bilgiler veren DoktorTakvimi uzmanlarından Klinik Psikolog Nisanur Sarıgül, şunları söyledi:

“Normalde fiziksel bir ihtiyacı karşılamak için yememiz gerekirken, duygusal ihtiyaçlarımızı tanımadığımız, tam olarak anlamlandıramadığımız için bir yeme ihtiyacı hissediyoruz. Bu noktada yemek hemen yardıma koşuyor ve bu ihtiyacı tamamlamaya başlıyor. Yiyeceği araç olarak kullanmaya başlıyoruz. Duygusal yeme sadece ‘çikolatayı çok seviyorum, çikolata yiyorum” demek değil. ‘Kendimi iyi hissetmeme haliyle baş etmek beni çok zorluyor ve bu zorlukla baş başa kalmak yerine yemeyi tercih ediyorum, yiyerek baş ediyorum’ demektir. Mesela çoğu insan ‘yemek beni çok mutlu ediyor’ diyor. Şu soruyu sormak gerekiyor: ‘Yedikten sonra pişmanlık duyuyor musunuz? Eğer cevabınız pişmanlık gibi olumsuz duygularsa, farklı olumsuz şeyleri tetikliyorsa bu yediğimiz şey bizi gerçekten mutlu etmiyor demektir. Yemekten anlık bir haz alıyorsunuz. Haz ve mutluluğu iyi ayırt etmek lazım” diyor.

Zayıflamak için bir süre diyet yapan kişinin, istediği kiloya ulaşıp diyeti bırakınca eski kilosuna tekrar döndüğünü belirten Klinik Psikolog Nisanur Sarıgül, bu kısır döngünün, gıda ile kişi arasında önce bir yoksunluk duygusuna ardından daha da kuvvetlenen bir aşka dönüştüğünü ve kişinin yemeden duramadığı söylüyor ve ekliyor: “Burada önemli olan davranışı değiştirmektir. Bunun için her lokmayı fark etmek, her lokma için şükretmek önemlidir. Beslenme ve aktivite alışkanlıklarının düzenlenmesinin yanı sıra hastanın ailesi başta olmak çevresi de bu konuda bilgilendirilmelidir” şeklinde konuşuyor.

gulnur-1 | Gölcük Haber Gazetesi

Gazeteci* Gülnur AYDOĞDU, FZT.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.