enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü nedir?

Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü nedir?
24 Ağustos 2024
108
A+
A-

Batı Nil Virüsü vakaları Avrupa ve ABD’de artıyor. Sivrisineklerle taşınan hastalık Türkiye’de de altı kişide tespit edildi. Peki belirtileri neler? Tedavisi var mı?

Deutsche Welle png images | PNGWing

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in haberine göre, ABD ve Avrupa’da Batı Nil Virüsü vakalarında artış gözlemleniyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Temmuz sonunda kıtadaki sekiz ülkede 69 vaka görüldüğünü bildirdi.

Vaka sayısının önceki yıllara göre yüksek olduğu Yunanistan, İtalya ve İspanya’da virüs kaynaklı sekiz ölüm kayda geçti. ABD’de 26 eyalette 100’den fazla vaka tespit edildi. Tarihsel olarak ABD’de en fazla Batı Nil Virüsü vakası Ağustos aylarında görülüyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye’de ise bu yıl altı kişide hastalığın tespit edildiğini açıkladı. Bakanlığın bilgilendirmesinde, “Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil virüsü enfeksiyonu, 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir” denildi. Peki Batı Nil Virüsü nedir? Bilinmesi gerekenler:

Hastalık nasıl yayılıyor?

Hastalık ilk olarak 1937 yılında Uganda’da Batı Nil bölgesinde bir kadında tespit edilmiş. Dang Humması, Zika ve Sarıhumma ile aynı grupta yer alan Batı Nil Virüsü normalde Afrika’ya özgü bir sinek türü olan ancak tüm dünyaya yayılan “Culex” türü sivrisinekler tarafından taşınıyor. Sağlık Bakanlığına göre ana konak yabani kuşlar. Virüs kuşlardan sivrisineklere, sinek ısırmasıyla da insanlara geçiyor. İnsandan insana bulaş ise söz konusu değil.

Batı Nil Virüsü belirtileri neler?

Sağlık otoritelerine göre enfeksiyon çoğu kişide, virüsle temas edenlerin neredeyse yüzde 80’inde herhangi bir semptoma yol açmıyor. Ancak vakaların yüzde 20’sinde yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve yorgunluk şikayetleri görülüyor. Belirtiler genelde bir haftanın sonunda ortadan kayboluyor. Virüs, vakaların yüzde 1’inden azında ise ölümcül olabilecek ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Sağlık Bakanlığı ileri yaştakiler, yüksek tansiyon hastalıkları, diyabet, böbrek hastalığı veya alkolle ilgili rahatsızlıkları bulunanların en riskli gruplar olduğuna dikkat çekiyor.

Tedavisi var mı?

Virüse karşı bir aşı bulunmazken en etkili mücadele sivrisineklerden korunmak. Sinek popülasyonunun büyümesini önlemek, tatlı su kenarları veya su birikintileri gibi sivrisineklerin yaygın olduğu bölgelerde böcek kovucu kullanmak, uzun kollu giysiler ve pantolon giymek alınabilecek başlıca önlemler.

Semptom gösteren hastalara destek tedavisi uygulanırken Sağlık Bakanlığı belirtileri azaltmak için ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçların kullanımını tavsiye ediyor.

En riskli aylar hangileri?

Genelde mevsimsel özellik gösteren hastalık en çok yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülüyor. İlk vakanın 2010’da bildirildiği Türkiye için en riskli aylar Haziran-Eylül dönemi.

Öte yandan iklim değişikliğinin sinek popülasyonunun artmasına ve dünyanın daha kuzey bölgelerine yayılmalarına yol açarak hastalığın seyrine olumsuz etki yapabileceği değerlendiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.