enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Merkel’i Arayacak mı?

Türkiye Merkel’i Arayacak mı?
25 Eylül 2021
2.357
A+
A-

UHA HABER / Uzmanlara göre, 26 Eylül seçimleriyle sonlanacak olan Merkel dönemi, Türk hükümeti yetkilileri tarafından aranacak. Avrupa’da birçok kişiye göre Türkiye Merkel için Avrupa Birliği’ndeki önemli bir koruyucuydu.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’dan aktardığı Dorian JONES’in yorumuna göre, Türk liderler, Almanya’da uzun süredir başbakanlık görevinde olan Angela Merkel’in dönemini sonlandıracak seçim sürecini yakından izliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birçok batılı liderle uzlaşmazlık yaşadığı dönemlerde bile Alman lider Merkel ile bağları güçlü kaldı.

İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi’nin hızlı bir şekilde büyümesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki güçlü bağların göstergelerinden biri. Duvar gazetesi yazarlarından Sezin Öney, “En önemlisi, bağ kurabilmiş olmaları. Çünkü Erdoğan’la ilişki yürütmek kolay bir şey değil ama Almanya Merkel’le bunu başardı. Ve bunun, Türkiye’nin şu anda dış ilişkilerde elde ettiği en iyi ilişki olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor.

Erdoğan ile Merkel’i bir araya getiren, 2016 yılında Ankara ile Avrupa Birliği arasında imzalanan ve Türkiye’nin milyarlarca dolar mali destek karşılığında milyonlarca Suriyeli göçmene ev sahipliği yapmasıyla sonuçlanan mülteci anlaşması oldu. Okan Üniversitesi öğretim üyesi Zeynep Alemdar, “İlk adımı atarak Erdoğan’la görüşecek olan liderin Merkel olacağı elbette belliydi. Bu oldukça etkili bir adımdı. Bugün de gördüğümüz gibi, Avrupalılar mültecileri mümkün olduğunca Avrupa’dan uzak tutmak istiyordu” diyor.

Ancak mülteci anlaşmasının kirli bir anlaşma olduğu görüşünde olan muhalifler, Merkel’in bu anlaşmayı yürürlükte tutmadaki ısrarı sayesinde, Türkiye’deki hak ihlallerine Avrupa’dan gelen eleştirileri de bastırdığını savunuyor.

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, “Türkiye’yle mülteci anlaşmasını koruma ve sürdürme pahasına Avrupa Birliği değerleri olarak kabul edilen demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğünü savunma konusunda fazla temkinli davranması, Merkel’in geride bıraktığı miraslardan” diye yorumluyor.

Alman yetkililer, Türkiye’yle insan hakları konusundaki endişelerle ilgili görüşmelerin son bulmadığını, perde arkasında devam ettiğini söylüyor.

Uzmanlara göre, seçimlerle sonlanacak olan Merkel dönemi, Türk hükümeti yetkilileri tarafından aranacak. Avrupa’da birçok kişiye göre Türkiye Merkel için Avrupa Birliği’ndeki koruyucu bir kol niteliğindeydi.

Sezin Öney Merkel dönemini Türkiye açısından şöyle yorumluyor: “Merkel bir anlamda Türkiye’nin annesi gibiydi. Ama artık Ankara’nın Avrupa’daki dış politikası yetişkin bir düzeyde olmak zorunda, çünkü artık kapalı kapılar ardında durumu düzelten bir Merkel olmayacak.”

Uzmanlara göre Erdoğan, Merkel’in görevini tamamlamasıyla sadece Almanya’yla değil, genel anlamda Avrupa Birliği’yle daha sarsıntılı bir diplomatik sürece girebilir.

Yorum : Dorian JONES

[UHA Haber Ajansı, 25 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.