enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Norveç’te Epstein soruşturması: Eski Başbakan Jagland’ın mülklerinde arama
00:25 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
00:22 Ruhangiz Aliyeva, “Halk Birliği Temsilcilik Ofisleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Guba-Haçmaz Ekonomik Bölgesinde faaliyete geçti”
00:20 Gazeteci Özlem BAY’ın ‘Haber Ajandası’: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:18 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:15 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:13 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:11 Gezani Kasırgası Madagaskar’ı vurdu: En az 36 kişi hayatını kaybetti
00:07 Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi…
00:05 Rusya’nın tankerleri 2025’te neredeyse her gün Danimarka sularındaydı
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Vucic ile Ankara’da bir araya geldi.
21:26 Analiz: Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde Millileşme Stratejisinin, Operasyonel Performans ve Dış Pazar Dinamikleri
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
09:59 FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı
06:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
05:08 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:53 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
00:41 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:34 NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu….
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye – Azerbaycan ilişkileri gelişiyor

Türkiye – Azerbaycan ilişkileri gelişiyor
10 Haziran 2024
18
A+
A-

* Türkiye ile Azerbaycan’ın diplomatik ilişkilerinin tesisinden bu yana 32 yıl geride kaldı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük bir atılım yaşandı.

* Türkiye-Azerbaycan kardeşliği, stratejik müttefiklikle taçlandırıldı.

Liderlerin yakın dostluğu ve güçlü iradesi, halklar arasındaki kardeşlik bağları ve birçok alanda hayata geçirilen iş birlikleri. Türkiye ve Azerbaycan “bir millet, iki devlet” ilkesiyle ilişkilerini üst düzeyde tutmayı sürdürüyor.

Türkiye, 1991 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 14 Ocak 1992’de tesis edildi. O günden bu yana da sürekli gelişti. Türkiye’nin siyasi, askeri ve ekonomik tecrübeleri Azerbaycan’la paylaşıldı.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri stratejik müttefiklik seviyesinde

Azerbaycan’ın Karabağ zaferinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Haziran 2021’de Şuşa’yı ziyaretiyle ilişkiler yeni bir boyut kazandı. Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı İlan Aliyev ile Şuşa Beyannamesi’ne imza attı. Böylece ilişkiler ‘stratejik müttefiklik’ seviyesine çıkarıldı.

Türkiye, Azerbaycan’ın en önemli ticari ortaklarından biri

İkili ticaret hacminde geçen yıl ilk kez 7 buçuk milyar dolara ulaşıldı. Karşılıklı yatırımlar 34 milyar doları aştı. Türk müteahhitlik firmaları Azerbaycan’da bugüne kadar yaklaşık 19 milyar dolar değerinde 526 proje üstlendi.

Türkiye ve Azerbaycan uzun yıllardır ortak enerji ve ulaştırma projelerine sahip

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı, Türkiye ile Avrupa’ya doğal gaz iletimini sağlayan TANAP ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı bunlardan başlıcaları.
Yeni hedef ise iki ülkeyi kara ve demir yoluyla birbirine bağlayacak Zengezur Koridoru’nun kısa sürede tamamlanması.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın iki önemli ülkesi olan Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin karşılıklı üst düzey ziyaretler ve yeni projelerle daha da geliştirilmesi planlanıyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.