enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor
8 Şubat 2024
11
A+
A-

* Savunma sanayiinin millileşmesi Türkiye’yi dünyada önemli bir konuma taşıdı. Bugün dünyanın birçok ülkesine ürün ihraç ediliyor.

* Son üç yılın rakamlarını ve Türkiye’nin geldiği noktayı sizler için derledik.

UHA / İnternational News Agency

Damla Bürçeler
Damla BÜRÇELER

1964’te ABD Başkanı Johnson, İsmet İnönü’ye bir mektup gönderdi. Mektupta “ABD ve NATO’nun hibe ettiği hiçbir silah ve teçhizatın Türkiye tarafından kullanılamayacağı” yazıyordu.

Bu sözler Kıbrıs Barış Harekatı’nı 10 yıl geciktirdi. Silah ambargoları, milli savunma sanayinin ne denli önemli olduğunu ortaya koydu.

Türkiye şimdi kendi insansız savaş uçaklarını, roketlerini, elektronik harp sistemlerini üretiyor. Kendi savaş gemisini üreten 10 ülkeden biri artık.

2023’ün ilkleri…

Hepsini saymak mümkün değil zira 2023’te pek çok ilke imza atıldı. Türk savunma sanayii 2023’teki ilk teslimatı elektronik harp alanında gerçekleştirdi. Ağır sınıf taarruz helikopteri Atak-2, insansız savaş uçağı Anka-3, insansız hava aracı Bayraktar TB3 ve Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı Hürjet gökyüzüyle buluştu.

Yerli ve milli ilk helikopter motoru TS1400, Gökbey helikopterini uçurdu. Milli muharip uçağa KAAN ismi verildi ve ilk uçuşuna hazırlık için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Aynı anda 3 fırkateynin de üretimine başlandı.

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor

İhracat rakamı 5 milyar 500 milyon dolara oldu

Türk savunma sanayiinin son yıllarda gösterdiği gelişim, yurt dışı pazarlarda da ilgiyi artırdı. Bu durum, sektörün ihracat performansını istikrarlı şekilde artırdı.

Türk Savunma Sanayii 2020 yılını 2 milyar 278 milyon 695 bin DOLAR ihracatla kapattı. 2021 yılındaki 3 milyar 200 milyon dolarlık rakam, 2022’de 4 milyar 400 milyon dolar oldu.

İhracat rekoruna imza atan savunma ve havacılık sanayii, 2023’te bu rakamı yüzde 27’lik bir artışla 5 milyar 500 milyon dolara yükseltti.

İnsansız hava aracı üreticisi Baykar, Suudi Arabistan’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesine imza attı. Akıncı, 8 ülkeye gönderiliyor.

Yazılım tabanlı milli deniz telsizi ve milli vurucu insansız hava aracı ALPAGU ihracat listesine girdi.

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor

BAYKAR’dan tarihi başarı

Son 10 yıl içinde 185 ülkeye 230 çeşit ürün gönderildi. 2023’ün ihracat şampiyonu 1 milyar 766 milyon dolarla BAYKAR oldu. BAYKAR’ı, 864 milyon dolarla TUSAŞ, 439 milyon dolarla MKE takip etti.

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen ‘Defense News Top 100’ listesine 2023 yılında 4 Türk firması girdi. Bunlar ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve ASFAT…

Gökyüzüyle buluşan her hava aracı, denize indirilen savaş gemileriyle Türkiye, Savunma Sanayii ve havacılık alanında güçlü bir oyuncu.

***
Yazar hakkında
Damla BÜRÇELER, 1991’de İzmir’de doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünden 2014’te mezun oldu. Üniversite yıllarında TRT Okul ve TRT Belgesel’de metin yazarlığı yaptı. 2017’de başladığı TRT Haber’de muhabir olarak görev yapıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.