enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Papa İznik’e geldi ama bizimkiler daha baskın çıktı: Siyonizmi yeren Yahudi Haham’a ödül verildi
07:46 Karayolları Otoyol Jandarma Timlerine emanet..!
07:24 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
07:03 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
07:00 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
06:57 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
06:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin toplam uzunluğu 8,2 Kilometre
18:30 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:36 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:55 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk azınlıkları ve toplulukları FUEN TAG 3. Tematik Semineri’nde buluştu

Türk azınlıkları ve toplulukları FUEN TAG 3. Tematik Semineri’nde buluştu
28 Eylül 2021
281
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 3. Tematik Semineri 24 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi gerçekleşti. Sanal platformda düzenlenen seminerde Türk azınlık ve toplulukları bir araya geldi.

Mustafa Kemal AtatürkSeminere Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN” ile Romanya’daki Tatarları temsilen Tatar Demokratik Birliği katıldı.

Halit Habip Oglu (@hhoglu) | Twitter

FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu

FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu, Seminerin açılış konuşmasına başlamadan önce konukları selamladı ve Haziran 2021’deki ikinci tematik seminerden bu yana FUEN ve FUEN TAG’la ilgili yaşanan gelişmeleri ve FUEN’in gerçekleştirdiği etkinlikleri aktardı.

FUEN’in 65. yıllık kongresinin 9-12 Eylül 2021 tarihlerinde İtalya’nın Trieste şehrinde devam eden Kovid-19 salgını nedeniyle hibrid (fiziki ve çevrim içi katılım) olarak düzenlendiğini belirten Habip Oğlu, kongrede FUEN tüzüğünde değişikliklerin oylanarak kabul edildiğini ve yeni tüzüğün önümüzdeki aylarda yürürlüğe gireceğini söyledi.

FUEN’in yeni asil üyesi Tatar Demokratik Birliği Başkanı Naim Belgin de yaptığı konuşmada, FUEN TAG ailesine katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Romanya’daki Tatar toplumu ile 2008 yılında kurulan Tatar Demokratik Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Naim Belgin, Tatar Demokratik Birliği’nin amacının Romanya’da yaşayan Tatar toplumunun dil ve kültürünü korumak ve yaşatmak olduğunu, bu amaç doğrultusunda kitaplar yayımladıklarını ifade etti.

Bir 1 kişi görseli olabilir

Araştırmacı Ansar Usmanov

Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” adına Dış İlişkiler Sorumlusu ve Araştırmacı Ansar Usmanov da, seminerin teması olan Ahıska Türklerinin tarihi ve kültürü ile Gürcistan’daki Atayurtlarına geri dönüş mücadelesi hakkında bir sunum yaptı.

Atayurtları Gürcistan’ın güneyi olan Ahıska Türklerinin Sovyet Lideri Stalin tarafından 14 Kasım 1944 tarihinde sürgüne gönderildiğini belirten Usmanov, bugün toplam nüfusu yaklaşık 450-600 bin olduğu tahmin edilen Ahıska Türklerinin çoğunluğunun Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve ABD’de yaşadığını aktardı.

Ansar Usmanov, Gürcistan’ın 1999 yılında Avrupa Konseyi’ne üyeliği sırasında üyelik şartı olarak belirlenen ve “Geri Dönüş” yasası olarak bilinen yasayı 2007 yılında çıkardığını not ederek, Gürcistan’ın söz konusu yasayla yükümlülüğünü yerine getirdiğini iddia ettiğini ancak bugüne kadar geçen sürede geri dönüşün sağlanamadığını kaydetti.

Usmanov, Ahıska Türklerini temsil eden Rusya Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”ın Ahıska Türklerinin Atayurtlarına geri dönüşü için hem yerleşik oldukları Rusya ve Azerbaycan’da hem de uluslararası platformlarda aktif çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Seminerin ikinci bölümünde katılımcı kuruluşlar, Haziran 2021’deki ikinci seminerden bu yana temsil ettikleri Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili gelişmeler ve onların güncel sorunları ile gerçekleştirdikleri çalışma ve faaliyetleri aktardı.

[UHA Haber Ajansı, 28 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.