enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?

Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?
28 Kasım 2024
184
A+
A-

Ülke ekonomimizin mihenk taşlarından biri hiç kuşkusuz turizmdir. Hal böyle olunca sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için, yeterli bütçe ayrılıp ayrılmadığı merak konusu oluyor. Sahip olduğumuz kültürel miras ve doğal güzelliklerle dünya ülkelerini kıskandıran bir zenginliğe sahibiz. Peki bunu dövize dönüştürme konusunda ne kadar başarılıyız.

Konuk Gazeteci-Yazar Gül KABACAOĞLU, “Turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz!?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Turizmin göz bebeği olan bir çok beldemiz, hala sezonluk olarak hizmet sunmakta, turizmi on iki aya yayamamaktadır. Dolayısı ile kalifiye istihdam sorunu günden güne artmakta ve sektör sıkıntıya düşmektedir. 

Kalkınmanın temeli sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Bu bağlamda; yürürlüğe giren sürdürülebilir turizm kriterlerine ne kadar uyum sağladığımız son derece önemlidir. İlgili kriterleri gerçek anlamda özümsedik mi, yoksa sadece kağıt üstünde mi belgelendik, beldemizi ne kadar iyi tanıyoruz ve ne kadar tanıtabiliyoruz, turizmciler olarak, turizme ne kadar katkı sağlıyoruz, gerek maddi, gerek fikir olarak? Bu ve benzeri bir çok konu masaya yatırılmalı ve ciddi anlamda üzerinde durulmalı. Eminim trajı komik olan; “bu ülke yabancıların elinde olsaydı, paraya para demezledi“ cümlesini bir çoğumuz duymuşuzdur. Peki bu işin bizim beceremediğimiz püf noktası ne? Hikayedeki gibi ustanın bir püfü kadar kolay, ama camı bir arada tutan o önemli nokta ne? 

Ülkemizde bir çok başarılı turizmci, iş insanı, işinin ehli nitelikli yönetici varken, yıllardır turizmi on iki aya yayacak o püf noktasının bulunmaması zoru başarmak gibi. Sektörel bir başarı ve desteklenme için, mutlak suretle kollektifin hayrına olacak şekilde güç birliği yapılmalı ve kazan kazan politikalarla yerelin kalkınması da sağlanmalıdır.

Turizmci Kurban Bayramı'ndan Umutlu, Tatilci Ise Beklemede - Ekonomi Gazetesi

Muasır medeniyetler seviyesinde trendler takip edilmeli, her kesime, her ihtiyaca hitap eden hizmetler programlanmalı, yeni turizm fikirleri ortaya koyulmalı ve en önemlisi uygulama ve devamlılık için güç birliği yapılmalı, mutlak suretle devlet tarafından desteklenmelidir. Evet önemli bir noktaya parmak bastım. Devlet desteği çok önemlidir.

Ekonomik anlamda ülkemiz zor bir süreçten geçerken, işletmeleri destekleyici teşvikler, gerek eğitim, gerek tanıtım, gerek vergi teşvikleri çok önemli olduğundan aktarılmalı.

Turizm üstadlarının bir araya gelerek; turizmin ihtiyaçlarını belirleme noktasında güç birliği yaparak; ortak bir bildiri hazırlaması, bu noktada oluşturulacak güçlü bir kamuoyu desteği güçlü bir adımın başlangıcı olabilir. İlgili bildirinin tanıtımı ve oluşturulacak kamuoyu çok önemlidir. Sonuçta; sektörün en önemli parçalarından biri tanıtımdır. Buradan kendi tanıtımımızı ne kadar başarılı yaptığımız, gün sonunda karne notumuz olarak yansıyacaktır. 

Sektörün kaliteli hizmete devam edebilmesi için, kaliteli istihdam şarttır. Turizm insan odaklı bir sektör olduğu üzere, ne kadar makineleşme, yapay zeka, teknoloji olsa da, hiç biri, insan gülümsemesinin yerini alamaz. Gülümseyen, iyi hizmet eden nitelikli çalışanları da sektöre küstürmemek için elimizden gelenin daha iyisini yapmalı, özellikle on iki ay sürekli istihdam olanakları sağlamalıyız. Çünkü günün sonunda akılda kalacak olan tek şey hissedilecek duygudur. Ve bu duygu durumunun çalışandan misafire bulaşacağı ve dalga dalga büyüyeceği unutulmamalıdır. 

Saygılarımla. 

Gül Kabacaoğlu'nun ilk Sİngle çalışması Spotify'dan sonra iTunes müzik marketlerde yerini aldı

Gül KABACAOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.