enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:55 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:54 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:50 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:22 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:47 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:53 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:25 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:10 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’a saldırı, ABD’de tehdit seviyesinin yıllar içinde yükselmesinin ardından geldi

Trump’a saldırı, ABD’de tehdit seviyesinin yıllar içinde yükselmesinin ardından geldi
15 Temmuz 2024
57
A+
A-

Bir kampanya mitingi sırasında ABD Eski Başkanı Donald Trump’a yönelik olası bir suikast girişimi, ulusal güvenlik yetkililerini üç yıldan uzun bir süredir diken üstünde tutan ve zaten endişe verici olan tehdit atmosferine yeniden dikkatleri çekmiş oldu.

Siyasi şiddet olasılığı, ABD İç Güvenlik Bakanlığı için 2021 yılı VOA - TGRT Haber 25 OcakOcak ayından bu yana önemli bir endişe kaynağı. Bakanlık, 6 Ocak 2021 günü ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıdan cesaret alan aşırılık yanlılarının hareketlenebileceği endişesini taşıyordu.

Eylül ayında yapılan en son İç Güvenlik Bakanlığı değerlendirmesinde, olası bir saldırıya karşı “yüksek risk” uyarısında bulunulmuş ve “yalnız saldırganlar ya da küçük grup saldırıları” işaret edilmişti.

Bakanlık, ayrıca 2024 seçimlerinin hedefte olabileceği ve saldırıların “hükümet yetkilileri, seçmenler, sandıklar, kampanya etkinlikleri, siyasi parti ofisleri dahil olmak üzere seçimle ilgili personel ve altyapıya” yönelik olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Küresel istihbarat şirketi Soufan Group’un araştırma direktörü Colin Clarke, VOA’ya yaptığı açıklamada bu tür bir saldırının sürpriz olmadığını söyledi.

“Siyasi yelpazenin her iki tarafında da gerilim artıyor ve aşırılık yanlıları kök salmış durumda” diyen Clarke, Trump’ı hedef alan silahlı saldırının önümüzdeki gün ve haftaları daha tehlikeli hale getirebileceği uyarısında bulundu.

6 Ocak ayaklanması 2024 Başkanlık seçimlerinde önemli rol oynayacak

FBI Direktörü Christopher Wray de, Haziran ayında Kongre üyelerine, tehdit atmosferinin endişe verici olmaya devam ettiğini söylemişti.

Wray konuşmasında, “İç terör tehdidinin süregeldiğini ve önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ayrıca Rusya ve İran’ın ABD’de sosyal medyayı ‘zehirleme’ ve gerilimi tırmandırma girişimlerinin devam ettiği konusunda da defalarca uyarılar yapıldı.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından 9 Temmuz günü yayınlanan bir değerlendirmede Moskova, Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde “iç bölünmeleri arttırmaya” çalışmakla suçlandı.

Ayrıca ABD İstihbaratı, Tahran’ı, “kaos ajanı” olarak hareket etmekle, “toplumsal bölünmeleri körüklemek ve ABD’nin demokratik kurumlarına olan güveni sarsmayı” istemekle suçladı.

Bu faktörlerin 13 Temmuz günü Trump mitinginde yaşanan silahlı saldırıda rol oynayıp oynamadığı ve nasıl rol oynadığı hala araştırılıyor, ancak bazı uzmanlar öfkenin eyleme dönüşmesinin muhtemelen sadece bir zaman meselesi olduğunu söylüyor.

Clarke, “Ne olduğu hakkında bilmediğimiz çok şey var, bu yüzden spekülasyondan başka bir şey yok” dedi.

Clarke, “Benim asıl endişem, bu olayın bir şiddet sarmalına yol açması” derken, seçim döneminin geri kalanına damgasını vurmasından da endişe ediyor.

Jeff Seldin - National Security Correspondent - Voice of America | LinkedIn

Gazeteci* Jeff SELDİN, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.