enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tek uçuşta 20 savaş uçağını göklerde tutabiliyor

Tek uçuşta 20 savaş uçağını göklerde tutabiliyor
11 Temmuz 2022
295
A+
A-

ADANA – UHA HABER / Adana’daki İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda konuşlu 101’inci Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı, KC135 R tipi tanker uçaklarla hava operasyonlarının menzilinin ve süresinin arttırılmasında kritik görev üstleniyor.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı  haberine göre, Merkez Sarıçam ilçesindeki İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda konuşlu filo, Hava Kuvvetleri Komutanlığının uzun menzilli operasyonlarında en kritik görevlerden birini üstleniyor.

Başta F-16 ve F-4 savaş uçakları ile Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı olmak üzere çok sayıda hava aracına KC-135R tipi tanker uçakla yakıt ikmali yapabilen filo, Türk Hava Kuvvetlerinde, Türk mitolojisinde kimsesiz bir çocuğu büyüttüğüne inanılan dişi kurt Asena’ya atıfla verilen “Asenalar” çağrı koduyla biliniyor.

Zorlu görev öncesi yaptıkları toplantıda, kullanacakları güzergahtan ikmal yapılacak uçakların özelliklerine kadar operasyonu en ince ayrıntısına kadar ele alan ekip, tanker uçakta yapılan hummalı hazırlığın ardından yaklaşık 100 ton yakıtla 10. Tanker Üs Komutanlığından havalanıyor.

Tek uçuşta 20 savaş uçağını göklerde tutabiliyor

Tek havalanmada 20 savaş uçağına yakıt verebiliyorlar

Çoğunlukla yerden yaklaşık 20-40 bin feet yükseklikte gerçekleştirilen buluşmada, destek sağlanacak uçak, hava sıcaklığı, rüzgar, hız, yükseklik gibi çok sayıda detayın telsiz konuşmalarında hesaplanmasının ardından tanker uçağın arkasına yanaşılıyor.

Tanker uçağın kuyruk kısmında yerini alan Havada Yakıt İkmal Operatörü, “Boom” adı verilen aparatla arkalarında duran uçağa saatte 600 ile 1000 kilometre arasında hızla giderken yakıt transferini yapıyor. Gökyüzünde tanker uçaktan F-16 uçağına dakikada 1 ton, diğer uçaklara ise dakikada 2 ton yakıt aktarılabiliyor.

Tek uçuşta 20 savaş uçağını göklerde tutabiliyor

Bir uçağın yakıt tankını sadece 5 dakikada tamamen doldurabilen “Asenalar”, 6 saatlik görev süresince havada 20 savaş uçağına yakıt desteği verebiliyor.

Uçakların yere hiç inmeden daha uzun menzilli ve süreli görev yapmalarına olanak sağlayan 101’inci Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetlerinin sınır ve hava güvenliğinin korunması ile terörle mücadele çalışmalarının kesintisiz sürmesine büyük katkı sunuyor.

Advertisement

Türkiye’de havada yakıt ikmali yapabilme kabiliyetine sahip tek filo olan “Asenalar”, dünyada da bu zorlu işlemi gerçekleştirebilen az sayıda filodan biri olarak öne çıkıyor.

Filo, asli görevinin yanı sıra ihtiyaç halinde binlerce kilometre menzille kıtalar arası yolculuk yapabiliyor, personel ve askeri malzeme nakli görevi de üstleniyor.

Tek uçuşta 20 savaş uçağını göklerde tutabiliyor

“Hem havada hem karada 7 gün 24 saat görevdeyiz”

Filonun komutanı albay, savaş uçaklarının 1,5-2 saatlik uçuş süresini yakıt desteğiyle 6 saate kadar çıkarabildiklerini belirterek, “Bizler, yanımızda taşıdığımız 100 ton yakıtı sırasıyla ihtiyacı olan savaş uçaklarına havada saatte 1000 kilometre hızla giderken kenetlenip verebiliyoruz. Dakikada 1 ton yakıt aktaracak şekilde uçaklarımızın havadan inmeden gerekirse 5-6 saat daha etkin görev yapmasını sağlıyoruz. Bu nedenle Hava Kuvvetlerinde bir çarpan etkisi görevine sahibiz. Hava Kuvvetlerimizin bu alandaki tek filosu olarak 7 gün 24 saat görev yapıyoruz.” dedi.

Advertisement

NATO’nun envanterindeki ikmal yapılabilen tüm uçaklara yakıt aktarabildiklerini kaydeden albay, tanker uçağın 24 saat havada kalabilme kabiliyetine sahip olduğunu vurguladı.

Albay, yüksek eğitim ve donanıma sahip personelin her zaman göreve hazır olduğunu ifade ederek, “101’inci Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı, tüm personeli ve uçaklarıyla ülkemizin sınır güvenliğini bir çarpan etkisiyle 7 gün 24 saat korumak için hem havada hem karada her zaman göreve hazırdır.” diye konuştu.

Tek uçuşta 20 savaş uçağını göklerde tutabiliyor

“Operasyon etkimizi en üst seviyeye çıkarıyoruz”

Filoda görevli binbaşı da zorlu görevi dakikalar içerisinde tamamlayacak kabiliyette olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Dünyanın sayılı hava kuvvetlerinin sahip olduğu bu kabiliyetimiz sayesinde hava savunması, sınır güvenliği ve terörizmle mücadele operasyonlarında uçaklarımıza ikmal desteği vermekteyiz. Bu sayede muharip ve destek uçaklarımızın havada kalış süresini ve menzilini arttırarak operasyon etkimizi en üst seviyeye çıkarmaktayız. Havada yakıt ikmali, yaklaşık 8 bin metre yükseklikte, saatte 600 kilometre hızla giden iki uçak arasında, oldukça tehlikeli, yüksek konsantrasyon isteyen bir görevdir. Yaklaşık olarak 100 ton ağırlıkla kalkış yapabilen KC-135R tipi tanker uçağı, beşer dakikalık arayla 20 F-16 uçağına ihtiyacı olan tüm yakıtı verebilir.”

[UHA Haber Ajansı, 11 Temmuz 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.