enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TCG Anadolu testinde kritik detay: Diğer ülkeler yapamamıştı

TCG Anadolu testinde kritik detay: Diğer ülkeler yapamamıştı
14 Ekim 2022
201
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Türk savunma sanayiinin gurur eserlerinden biri olan TCG Anadolu’da önemli bir viraj daha dönüldü ve tank operasyon testleri geçtiğimiz gün başarıyla gerçekleşti. Altay tankının testler sırasında tam yüklü olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, ABD ve Çin dışında böylesine zorlu bir testi Türkiye’den başka yapabilen başka bir ülke yok.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Savunma sanayiinde en çok ilgi gören ve envantere gireceği gün merakla beklenen projelerden biri de hiç şüphesiz TCG Anadolu Gemisi ve Altay Ana Muharebe Tankı. Bu ikili geçtiğimiz gün oldukça önemli bir teste birlikte çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in “Bugün tamamlanan bu testle projede önemli bir aşama daha geçildi” cümlesiyle duyurduğu etkinlikte Mekanize Çıkarma Aracı (LCM) ile askeri tersaneden alınan Altay tankı, önce TCG Anadolu gemisine yüklendi, ardından yine LCM’ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirildi.

 Mekanize Çıkarma Aracı ile tersaneden alınan Altay TCG Anadolu'ya yüklendi,

[ Mekanize Çıkarma Aracı ile tersaneden alınan Altay TCG Anadolu’ya yüklendi]

Türk mühendislerin dokunuşuyla mümkün oldu

TCG Anadolu, LHD-400 üzerinden geliştirilen bir proje. İspanya’dan alınan projede Türkiye kendi ihtiyaçları doğrultusunda kimi değişiklikler de yaptı. Yaklaşık 65 ton ağırlığa sahip Altay Tankı’nın gemi içerisine alınabilmesi ve manevra yapabilmesindeki asıl mesele tam da bu nokta.

ABD ve Çin dışında bu denli büyük bir muharebe tankını tam yüklü haliyle çıkarma gemisi içinde taşıyan ve hatta gemi içinde çeşitli manevralar yaptırabilen başka bir ülke yok. Belki burada Fransa için ayrı bir parantez açılabilir. Ancak onların gemileri de çıkarma yaptıkları tanklar da daha küçük. Bu nedenle TCG Anadolu ve Altay örneğindeki gibi bir sınavı verdiklerini söylemek doğru olmaz.

Türk mühendislerin dokunuşlarıyla TCG Anadolu tam da ilgili kuvvetin istediği şekilde revize edildi. Sonuç olarak Türkiye, TCG Anadolu’nun testlerine ‘en tepeden’ başladı ve gemiden inmesi planlanan en ağır araç ile bu süreci tamamlamayı başardı.

SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir' e göre TCG Anadolu bu yılın sonunda teslim edilecek.

[SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’ e göre TCG Anadolu bu yılın sonunda teslim edilecek.]

Mühimmatı ya da yakıtı boşaltıyorlar

Bu noktada diğer ülkelerin benzer denemeleri nasıl yaptığından da kısaca bahsetmek gerek. Örneğin Avusturalya M1 Abrams tankını tam yükle gemiye çıkaramadı. Tank, çıkarma gemisine ağır geldi ve çözüm olarak hem yakıt hem de mühimmat boşaltıldı.

Benzer şekilde İspanya da kendi gemisinde bu denli ağır bir tankla herhangi bir çıkarma yapamadı. Çünkü onların gemisinde de orta kısımda ayrı bir bölme inşa edilmişti ve bu da tankların manevra yapmasına imkan vermedi.

Çok büyük bir prestij

İlk defa bu denli ete kemiğe bürünen bir testle karşımıza çıkan TCG Anadolu ‘amfibi harekatlar için hazırım’ mesajı veriyor. Ancak bu durum testlerde ‘sona gelindiği’ anlamını taşımıyor. TCG Anadolu için biraz daha vakit gerekiyor.

Görüntülerde gemiyi inşa eden tersanede çalışan mühendis ve diğer personellerin de olduğu görülüyor. Son testlerde sadece askeri personel kaldığı bilgisinden yola çıkarsak TCG Anadolu’nun halen devam eden işleri olduğunu söyleyebiliriz. SSB Başkanı İsmail Demir de, TCG Anadolu’nun bu yılın sonunda teslim edileceğini daha önce açıklamıştı.

Teskilat_680*100 banner

TCG Anadolu için her ne kadar ‘savaş zamanı’ düşünülse de aslında bu tür gemiler, sahibi olan ülkeler için çok büyük bir prestij anlamına da geliyor. Barış zamanında farklı görevler üstlenecek TCG Anadolu, dünyada doğal afet yaşanılan herhangi bir ülkeye de gidip oradaki yardım faaliyetlerinde boy gösterebilecek.
Böylece TCG Anadolu, Türkiye’nin askeri açıdan elini yükseltmekle kalmayacak, Ankara’nın dış politikadaki en önemli ‘soft power’ enstrümanlarından biri olacak.

[UHA Haber Ajansı, 14 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.