• Künye
  • Contact us
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı
Profil
İçerik Yönetimi
İçerik Ekle
Yazar Sayfam
Çıkış Yap
enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
    • Türkiye
    • Avrupa
  • EKONOMİ
  • BİLİM-TECHNOLOGY
    • Enerji
    • Çevre
  • SAĞLIK & YAŞAM
    • Spor
    • Eğitim
    • Women
    • Medya
    • Magazin
  • POLİTİKA
    • Ropörtaj
    • Yorum
    • Portre
    • UHA Future
  • KÜLTÜR-SANAT
Giriş Yap / Üye Ol
SON DAKİKA
20:58 İzmir’de akşam saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına ve gök gürültülü sağanak etkili oldu…
15:21 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:06 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
06:53 Mesafe Giderek Açılıyor
06:47 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:22 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
06:21 Avrupa’da Yüzleşme: GKRY’nin Prestij Kaybı
06:10 Yeni bir sosyal devlet destanı yazmak için Cumartesi günü Aydın’daydık!
00:48 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:34 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
00:19 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
20:45 Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında İzmir’de de anıldı
20:10 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:57 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:43 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
06:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:07 Türkiye ve Marmara için örnek model: İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Tarımda girdi maliyetleri arttı, 12 yılda çiftçilerin yarısı tarımdan uzaklaştı: ‘Dayanacak gücüm kalmadı’

Anasayfa Türkiye Tarımda girdi maliyetleri arttı, 12 yılda çiftçilerin yarısı tarımdan uzaklaştı: ‘Dayanacak gücüm kalmadı’
Tarımda girdi maliyetleri arttı, 12 yılda çiftçilerin yarısı tarımdan uzaklaştı: ‘Dayanacak gücüm kalmadı’
Türkiye
5 Ekim 2021
0
523
A+
A-
  • Paylaş
  • Tweetle
  • Gönder
  • Paylaş

UHA HABER / Türkiye’de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçiler, her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini söylüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye’de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 çiftçi varken, bu sayı 2021’in Haziran ayı itibarıyla 541 bin 346’ya düştü.

Mustafa Kemal Atatürk“Kölelik düzeninde yaşıyoruz. Çiftçiliği bırakıyor insanlar, bırakmak zorundalar. Çünkü siz bizim sırtımızdan besleniyorsunuz. Bir senin rengine bak, bir de benim rengime bak. Bir senin giyinmene bak, bir de benim giyinmeme bak.”

Bu sözlerin sahibi çiftçi Adil Şimşek’e göre, Türkiye’de artık çiftçilik yapılamaz hale geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyatları Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 29,38 arttı. 2016 yılında başlatılan tarımsal girdi fiyat endeksi, şimdiye dek en yüksek seviyesini gördü.

En fazla fiyat artışı yüzde 62,43 ile gübre ve toprak geliştiricilerde yaşandı.

Ankara’nın Polatlı ilçesindeki köylerde konuştuğumuz çiftçiler ise sadece gübre fiyatlarından değil, yıldan yıla artan mazot, tohum, elektrik, su ve tarım aleti fiyatlarından şikâyet ediyor.

Çiftçi Yaşar Ünal: 'Masraflarımızı ancak krediyle karşılayabiliyoruz ve kâr edemiyoruz'

Çiftçi Yaşar Ünal: ‘Masraflarımızı ancak krediyle karşılayabiliyoruz ve kâr edemiyoruz’

Polatlı’nın Beyliköprü köyü kahvesinde sohbetlerine dahil olduğumuz çiftçiler, “Eskiden 10 lira kazanıyorsak, şimdi üç beş lira kazanıyoruz” diyor.

Ömrünü çiftçilik yaparak geçirmiş 66 yaşındaki Adil Şimşek, köyün en fazla toprağa sahip ‘büyük çiftçileri’ arasında olmasına rağmen artık çiftçiliği sürdürmekte çok zorlandığını anlatıyor.

‘Maliyeti 80-90 kuruş olan soğanı 70 kuruşa sattım’

Bu sene 2 bin 500 dönümlük ürün ektiğini ancak yine de kâr edemediğini söyleyen Şimşek’e göre tarımsal üretimde ters giden çok şey var:

“Aldığımız ürünler pahalı, sattığımız ürünler ucuz. Zirai ilaçların fiyatlarının yanına varılmıyor. Bu yıl bana 30 ton tohum lazım, bu da en az 150 bin TL ediyor. Nasıl gücüm yetecek?

“Elektrik ve su çok pahalı. Motoru küçülttük ama küçük motorla da tarlayı sulayamıyorsun. Küresel ısınma yüzünden zaten kuraklık başladı. Bu yıl ektiğim soğanın kilosunu 70 kuruşa sattım ama bana üretim maliyeti 80-90 kuruştu. Mecbur satmak zorundaydım.”

Sulama

Kocahacılı Köyü yolu üzerindeki tarlasında sulama yaparken konuştuğumuz 57 yaşındaki çiftçi Yaşar Ünal ise özellikle pandemiden beri tarımsal girdi fiyatlarına yapılan zamları artık takip edemediğini söylüyor:

“Girdilerimiz maliyetli, çıktılarımız çok ucuz. Masraflarımızı ancak krediyle karşılayabiliyoruz ve kâr edemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ekecek farklı ürünler arıyoruz ama bir şeyi çok ektiğin zaman fiyatı hemen düşüyor.”

“Bir ürün para ettiği zaman hemen ithalatı yapılıyor. Geçen yıllarda soğan fiyatlarına müdahale ettikleri için mağdur olmuştuk, bu yıl da arpa ve buğday fiyatlarına müdahale ettiler.”

‘Köyde kredi borcu olmayan yok’

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) raporuna göre, 2020 Şubat ayı sonu itibarıyla Türkiye’de çiftçilerin bankalara yaklaşık 112 milyar TL nakit kredi borcu var.

Bu borcun dörtte birini (31 milyar) kısa vadeli, geri kalanını ise orta ve uzun vadeli borçlar oluşturuyor.

2019 yılında çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerinden kullandığı 8 milyar TL’lik kredinin yüzde %97’sini işletme, yani kısa vadeli krediler oluşturuyor.

Yani 2019 yılında bankalar ve tarım kredi kooperatiflerindeki kısa vadeli tarım kredilerinin toplamı 40 milyar TL, toplam kredi miktarı 120 milyar TL civarında iken; Türkiye’nin tarımsal hasılası 275 milyar TL düzeyindeydi.

Köylülere göre, artık belirli bir sermaye ile sıfırdan tarımsal üretime başlamak da bir o kadar zor.

Haberde soyadının yer almasını istemeyen 27 yaşındaki çiftçi Ahmet, “Köye dönen gençlere hibe verilecek diyorlar ama sıfırdan çiftçilik yapmak artık mümkün değil. Bugün en düşük ekipman 20-25 bin TL, traktör 300-350 bin TL oldu” diyor.

Şimşek ise “Bu ekipmanları almayayım derken kredi çekenin iyice beli bükülüyor. Zaten köyde kredi borcu olmayan yok” diye ekliyor.

Şimşek’in bu sözünü üzerine dönüp kahvedeki diğer çiftçilere soruyorum ve hemen hepsi “Borcum yok diyen yalan söyler” diyor.

Borcu borçla kapatma ya da sezonu geçmiş ekipmanlarını satarak borcunu ödeme sistemine çiftçiler arasında “takla” deniyor.

Çiftçiler, bankaların 6 aya kadar borcu ertelenebilen “tarım kartları” kullanarak mazot, tohum ve gübre gibi alışverişleri yapabildiklerini söylüyor.

İçlerinden biri, “Borcumuz olmaz olur mu? Altı aylık tarım kredi kartı var. Bu kartla mazot, tohum, gübre alıyorsun, ödemesini altı ay sonra yapıyorsun. Başka türlü kimsenin nakdi yok” diyor.

Çiftçi Hamiyet Yaman: 'Mazot ve gübre fiyatları sürekli zamlandığı için yıprandık.'

Çiftçi Hamiyet Yaman: ‘Mazot ve gübre fiyatları sürekli zamlandığı için yıprandık.’

Çekirdeksiz köyünde 34 yaşındaki çiftçi Murat Atak, bilgisayar mühendisi olarak çalışırken üç yıl önce işini bırakarak aile mesleği olan çiftçiliğe döndüğünü ama çiftçilikte işlerin pek de planladığı gibi gitmediğini anlatıyor:

“Bu işi hep çok seviyordum ve teknolojiyi kullanarak büyümek, daha iyi bir şekilde yapmak istiyordum. Ancak son birkaç yıldır bırakın teknolojiyi, yükselen fiyatları yüzünden şu traktörün arkasına basit bir alet almakta bile sıkıntı çeker hale geldik.”

“Traktörünüzü değiştiremiyorsunuz, ekipman alamıyorsunuz ve elinizdeki eski aletlerle idare etmeye çalışıyorsunuz. Şimdiye kadar problem hep bunlardaydı ama bu yıl döviz kurundaki artıştan sonra gübre ve tohum gibi ürünleri almakta da sıkıntı yaşamaya başladık.”

“Devamlı krediye giriyoruz, tarım kartları kullanıyoruz ve tarım krediden borçlanıyoruz. Normal şartlar altında kredimi çok rahat ödeyebiliyorum ama bu yılki kuraklık, gübre ve mazot fiyatlarının artışı mevcut kredilerimi ödemekte beni zorlar hale getirdi.”

Bir sezonda işler kötü gider ve ürün para etmezse, üretim sürecindeki borcu kapatmak için mecburen kredi çekmek zorunda kaldıklarını söyleyen çiftçiler; şu anda faizlerin çok yüksek oluşundan dert yanıyor.

‘İthalatta vergi muafiyeti, tarladaki ürünlerimizin fiyatını düşürdü’

Polatlı’da konuştuğumuz çiftçilerin hepsi, bölgedeki temel sorunlardan birinin kuraklık sebebiyle kesilen Sakarya Nehri olduğunu söylüyor.

Son beş yıldır çeşitli şekillerde yerel ve ulusal basına yansıyan susuzluk probleminin çözülmesi gerektiğini söyleyen köylüler, Sakarya Nehri’nden su alamadıkları için tarlalarını sondaj kuyularla sulamaya çalışırken, artan elektrik ve su masraflarıyla karşı karşıya kalıyor.

Sadece Karailyas Köyü’nde 20 bin dönüm tarım arazisinin susuzluktan yandığını ve kuraklığa terkedildiğini belirten köylüler, bölgede artık yeşil mahsullerin değil görece daha az su isteyen buğday, arpa gibi kuru tarımın yapıldığını anlatıyorlar.

Polatlı bölgesinin ekseriyetle kuru tarıma geçtiği bu sezonda; Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek, nohut ithalatında gümrük vergisini sıfırlaması ise köylüler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Çiftçi Atak, “İthalatta vergi muafiyeti yüzünden bizim tarladaki ürünlerimizin fiyatı düşecek. Hükümetin yapmak istediği şey fiyatları düşük tutmak, bu yüzden çareyi günlük olarak kendilerini kurtarmakta buluyorlar” diyor.

27 yaşındaki genç çiftçi ise “Her sene aynı şey oluyor. Tam harman zamanı, bir ithalat söylentisi bile tüccarların ekmeğine kaymak sürüyor. Ürününü satmaya gittiğinde fiyatta diretemiyorsun. İthalatta vergi sıfırlandı dediği an yerli üreticinin kilo fiyatı 40-50 kuruş düşüyor” diye konuşuyor.

Çiftçiler, tarımsal üretimde ülke genelinde bütüncül bir planlama yapılmadığı sürece yerli üreticinin her türlü değişkenden olumsuz etkilenmeye devam edeceğini savunuyor.

Köylülerden biri, “Ürünlerin taban fiyatı belli değil, açıklansa da geç açıklanıyor. Bir sene soğan para etti, insanlar deposuna 30-40 ton soğan koydu diye çiftçiyi terörist ilan ettiler. Bu yıl soğanı maliyetine bile satamıyoruz ama hiç sesleri çıkmıyor” diyor.

Çiftçi Atak ise ülke genelinde ve uzun vadede tarımsal planlama yapılmayışının hem üretici hem de tüketiciye etkilerini şöyle anlatıyor:

“Polatlı’daki su sıkıntısı nedeniyle bu yıl daha az su isteyen çerezlik kabağa geçtik. Meğer herkes bizim gibi düşünerek çerezlik kabak ekmiş ve muhtemelen fiyatlar yine çok düşük olacak.

“Tarım Bakanlığı tarafından bölgesel bir planlama yapılarak çiftçi buna göre üretime yönlendirilse hem ürünlerin fiyatları daha tahmin edilebilir olur hem daha düzgün üretim yapılır hem de sezon ortasında yapılan ithalat engellenmiş olur.”

‘Köylerin geleceği karanlık’

SGK verilerine göre, ürkiye’de son 12 yılda 475 bin çiftçi tarımsal üretimden ayrıldı, çiftçi sayısı yüzde 46,7 azaldı.

SGK verilerinde kayıtlı çiftçi sayısı. .  .

Polatlı’nın farklı köylerinde konuştuğumuz çiftçilerin hemen hepsi, tarla sahipliği açısından büyük küçük fark etmeksizin her çiftçinin tarımsal üretime devam etmekte zorlandığını anlatıyor.

30 dönüm ekili arazisi bulunan 27 yaşındaki Ahmet, en fazla birkaç yıl içerisinde çiftçiliği bırakmak istediğini söylüyor:

“Tarım artık büyük çiftçiler arasında tekelleşti çünkü küçük ya orta ölçekte bir çiftçi bu işi yapamaz hale geldi. Çarkı sadece büyük çiftçiler çevirebiliyor. Bir üründen zarar etse diğerinden kâr ediyor.”

“Girdi maliyetlerini çevirecek gücünüz yoksa bir yerde tıkanıp kalıyorsunuz. Benim kurulu düzenim, ekipmanım ve tarlam var ama artık dayanacak gücüm kalmadı.”

Avdanlı Köyü’nün “büyük çiftçilerinden” Hamiyet Yaman ise çiftçiliğe “mecburen” devam ettiklerini anlatıyor:

“Değişen iklim yüzünden artık eskisinden daha fazla zirai ilaç kullanmamız gerekiyor ve bu da üretim maliyetini artırıyor. Mazot ve gübre fiyatları sürekli zamlandığı için yıprandık.”

“Çiftçiliğin geleceği berbat. Önceden tarlamızı kiraladığımız kişiler kazanıyordu. Şimdi bırakalım, tarlayı ortağa kiralık verelim desek, alacak insan yok.”

Çiftçi Şimşek ise benzer bir şekilde, “Benim 4 tane traktörüm, bin 600 dönüm kendime ait arazim var. Birkaç yıl içerisinde ben bile bu işi kesinlikle bırakacağım” diyor.

Şimşek’e göre Türkiye, giderek boşalan köyler ve tarımdan uzaklaşan çiftçiler yüzünden birkaç yıl içerisinde ithalatla bile çözülemeyecek bir gıda kriziyle karşı karşıya kalacak.

Image

HABER : Fundanur ÖZTÜRK / Ankara

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ekim 2021]

ETİKETLER: ekonomi, tarım, Türkiye
Yorumlar

[ Yoruma cevap yazmaktan vazgeç ]

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Benzer Konular
“Türkiye’de iklim değişikliğine inananların oranı yüzde 85”
“Türkiye’de iklim değişikliğine inananların oranı yüzde 85”
UHA HABER  / TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu çalışmalara başladı. TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’de iklim değişikliğine inananların oranının yüzde 85’e çıktığını açıkladı. Hem dünya hem de Türkiye’de küresel iklim değişikliğinin yansımalarından örnekler veren Birpınar, 17 Şubat’taki...
11 Nisan 2021
0
OİB’den mobilitede fark yaratan dört girişime  2 milyon TL ödül 
OİB’den mobilitede fark yaratan dört girişime  2 milyon TL ödül 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Masumların hesabı katil Esed’den mutlaka sorulmalıdır. Bu alçak, Lahey Adalet Divanında, cani Netanyahu ile en yakın sürede yargılanmalıdır” dedi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye otomotiv endüstrisinin dünya çapında mobilite ekosisteminin güçlü bir parçası olmasını sağlayacak yenilikçi projeleri sektöre kazandırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda OİB,...
23 Aralık 2024
0
Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
* Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekmeyi tabii ki bir güne sıkıştırmamak gerekiyor. Onlar da toplumun bir parçası, onlara yaşamı kolaylaştırmak, onların önündeki engelleri kaldırmak boynumuzun borcu. –Muzaffer Ayhan Kara, Araştırmacı-Yazar – * Detayı haberimizde!… UHA / İnternational News Agency Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara İZMİR, 02 MAYIS 2025 –...
2 Mayıs 2025
0
“Kalkan-6” operasyonlarında 121 düzensiz göçmen yakalandı
“Kalkan-6” operasyonlarında 121 düzensiz göçmen yakalandı
İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzensiz göçmenlere yönelik yılbaşı gecesi düzenlenen “Kalkan-6” operasyon ve denetimlerinde 121 düzensiz göçmen yakalandı. UHA /  İnternational News Agency İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 3 ilde polis, jandarma ve Sahil Güvenlik tarafından 59 Mobil Göç Noktası aracında sahada yapılan denetimlerde; 5 bin 179 kişi mobil göç noktalarında kontrol...
2 Ocak 2024
0
Başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifi TBMM’de
Başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifi TBMM’de
Hiçbir kadının temel hak ve hürriyetleri kullanması ile kamu veya özel kesimin sunduğu mal ve hizmetlerden yararlanmasının, başının açık ya da örtülü olması şartına bağlanamayacağını; evlilik birliğinin yalnızca kadın ve erkeğin evlenmesiyle oluşturulabileceğini öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklif, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı...
10 Aralık 2022
0
Emine Erdoğan, Malezya Kraliçesi Tunku Azizah ile bir araya geldi
Emine Erdoğan, Malezya Kraliçesi Tunku Azizah ile bir araya geldi
ANKARA – UHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Malezya Kraliçesi Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ile bir araya geldi. Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya gelen Malezya Kralı Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Şah’ın eşi Kraliçe Tunku Azizah ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Kütüphanede, ilk olarak Saz ve...
17 Ağustos 2022
0
En uzun oy pusulası 1 metre ile İstanbul’da
En uzun oy pusulası 1 metre ile İstanbul’da
Türkiye, 31 Mart’ta sandık başına gidecek. İstanbulluları yaklaşık 1 metre uzunluğunda bir oy pusulası bekliyor. 22 parti ve 27 bağımsız aday İstanbul için yarışacak. UHA / İnternational News Agency 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne katılabilecek siyasi partilerin adayları ve bağımsız adaylara ilişkin kesin listeler, il...
8 Mart 2024
0
TOKİ Başkanı Ömer Bulut: İstanbul’un kurası da Mart ayında olacak…
TOKİ Başkanı Ömer Bulut: İstanbul’un kurası da Mart ayında olacak…
Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği ‘Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri’nin son paneli ise gayrimenkul sektörüne ayrıldı. ‘Yeni Yüzyılın Gayrimenkulü’ panelinde, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, KONUTDER Başkanı Altan Elmas, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, Tasarruf Finansman Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ve Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı...
4 Şubat 2023
0
“Türkiye-AB İlişkileri” Paris’te Panelde Tartışıldı
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı
Tarafsız değiliz "Atatürk ve Cumhuriyetten Yana Tarafız" Bizde ikilik yok birlik var. 36 yıldır son dakika haberler, güncel gelişmeler, Türkiye ve dünya gündemi, yorum ve analizler, Türkiye'nin bağımsız medya ağı www.uhahaberajansi.com'da.
  • Künye
  • Üyelik
  • Sitene Ekle
  • Hangi endişeler Mısır-İran ilişkilerinin “tamamen normalleşmesini” engelliyor?
  • Gündem
  • Dünya
  • Avrupa
  • Türkiye
  • Şehir Haberleri
  • Ekonomi
  • Spor
  • Sağlık & Yaşam
  • Politika
UHA / İnternational News Agency, Türkiye merkezli 1994 tarihinde kurulan ajansın diğer versiyonları olan UHA uluslararası yayınlanan günlük haber ajansı Europe ve Hollanda'da 2000 yılında, ABD'de ise 2022 yılında kuruldu. www.uhahaberajansi.com,içeriklerinin daha geniş bir okur ve izleyici kitlesine ulaşması için yurtdışındaki Deutsche Welle (DW), Güncel Kocaeli, EuroNews, Novaya Gazeta Europe, Sputnik News, Filistin Haber Ajansı'na (WAFA)ve Kosovaport gibi çeşitli yayın kuruluşları ile ortaklıklar yürütmektedir. www.uhahaberajansi.com kaynaklı özel haberlerin izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanması yasaktır. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. www.uhahaberajansi.com harici linklerin sorumluluğunu almaz. www.uhahaberajansi.com, İstanbul, Ankara ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Tüm hakları saklıdır.