enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:23 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suudi Arabistan’dan yeni iklim hedefi

Suudi Arabistan’dan yeni iklim hedefi
24 Ekim 2021
453
A+
A-

RİYAD-UHA HABER / Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumundaki Suudi Arabistan, 2060 yılına kadar karbondioksit emisyonu açısından iklim nötr olmayı hedefliyor.

Yurtta sulh, cihanda sulhSuudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Cumartesi günü Riyad’da yaptığı açıklamada ülkesinin 2060 yılına kadar karbondioksit emisyonu açısından iklim nötr olmayı hedeflediğini açıkladı.

Bu bağlamda enerji sektöründe 2030’a kadar karbondioksit emisyonunu yılda 278 milyon ton azaltacak yeni inisiyatifler öngörüldüğünü kaydeden Muhammed bin Selman ülkesinin bu sayede iklim koruma için çabalarını “ikiye katlamayı” hedeflediğini söyledi.

Veliaht Prensi, Suudi Arabistan’ın iklim değişikliği ile mücadele ederken bir yandan petrol piyasasında istikrarı da sağlayacağını savundu.

Suudi Arabsitan’a yatırımcı baskısı

Suudi Arabistan dünya çapındaki iklim koruma çalışmalarını frenleyen ülkelerin arasında sayılıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre 130’dan fazla ülke 2050’ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamayı hedefliyor. Almanya’nın planı bu hedefe 2045’e kadar ulaşmak. Suudi Arabistan ise ülkenin başlıca gelir kaynaklarından petrol şirketi Saudi Aramco’nun ekolojik ayak izinin çok fazla olması nedeniyle girişimcilerin yatırımlarını geri çekme tehdidiyle karşı karşıya.

Muhammed bin Selman geçen Mart ayında milyarlarca ağaç dikmeyi de içeren bir iklim koruma planı açıklamış, ayrıca ülkesinin karbondioksit emisyonunu düşürmek için 2030’a kadar enerjinin yarısını yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi istediğini söylemişti.

COP26 31 Ekim’de başlıyor

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) 31 Ekim’de İskoçya’da başlayacak. Devlet ve hükümet yetkilileri konferansta Paris Anlaşması’nın hedeflerine nasıl ulaşacaklarını tartışacak. Paris Anlaşması, küresel ısınmayı iki derecenin altına, tercihen 1,5 dereceden daha düşük bir sınıra çekmeyi amaçlıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres kısa bir süre önce iklim konusundaki şu anki durumu “felakete giden tek yönlü bir yol” olarak tanımlamıştı. Guterres İskoçya’da yapılacak konferansın “başarısız” olması gibi bir ihtimalin söz konusu olmaması gerektiğini belirtmişti.

EK Kaynaklar *Reuters,AFP

[UHA Haber Ajansı, 24 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.