enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:04 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:45 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi..
00:47 Trump, uluslararası liderleri Barış Konseyi’nin ilk toplantısına davet etti
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:43 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
00:31 BTP Lideri Hüseyin Baş, “Milli Ekonomi Modeli insanlık için en büyük şanstır”
00:26 Bakan Yumaklı: 11 ilde tarımsal altyapıya 67 milyar liralık yatırım yaptık
00:15 Türk zırhlıları Almanya’da
00:14 Epstein Mossad ajanı mıydı? Yeni belgeler soru işaretleri oluşturuyor
00:02 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi milli dayanışmayla hayat bulacaktır
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mihalgazi Belediye Başkanı Akgün’e destek
17:10 Bir Terk Etme Hikayesi
13:13 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
11:22 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:53 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:49 Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriyeli baba ve oğulun öldürülmesi ile ilgili tarihi dava Fransa’da başladı

Suriyeli baba ve oğulun öldürülmesi ile ilgili tarihi dava Fransa’da başladı
22 Mayıs 2024
29
A+
A-

Fransa’da, baba ve oğlunun öldürülmesiyle ilgili üst düzey Suriyeli yetkililerin yargılandığı tarihi dava başladı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’e dayandırdığı haberine göre, Paris Ceza Mahkemesi, üç Suriyeli yetkiliyi 2013 yılında Şam’da tutuklanan Suriye asıllı Fransız Mazzen Dabbagh ve oğlu Patrick’in ölümündeki rolleri nedeniyle yargılayacak.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu “Fransız mahkemeleri ilk kez Suriyeli yetkililerin suçlarını ele alacak” açıklamasını yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimi ile aralarında IŞİD’in de bulunduğu silahlı muhalif gruplar arasındaki savaş, hükümetin 2011 yılındaki protestoları sert bir şekilde bastırmasının ardından patlak verdi.

Çatışma yarım milyondan fazla insanı öldürdü, milyonlarca insanı yerinden etti ve Suriye’nin ekonomisini ve altyapısını harap etti.

Suriye rejiminin suistimallerine ilişkin davalar Avrupa’nın başka yerlerinde, özellikle de Almanya’da görüldü.

Ancak bu vakalarda yargılanan kişiler daha alt kademelerde yer alıyordu ve duruşmalarda hazır bulunuyordu.

Eski Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memluk, Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi Müdürü Cemil Hasan ve Eski Soruşturma Başkanı Abdel Salam Mahmud haklarında uluslararası tutuklama emri çıkarıldı ve gıyaben yargılanacaklar.

Dört gün sürmesi planlanan duruşmalar filme alınacak.

‘İşkence’

Tutuklandığı sırada Patrick Dabbagh, Şam Üniversitesi Sanat ve Beşeri Bilimler bölümünün ikinci sınıfında okuyan 20 yaşında bir öğrenciydi.

Babası Mazzen, Şam’daki Fransız lisesinde kıdemli eğitim danışmanı olarak çalışıyordu.

İkili, Kasım 2013’te Suriye Hava Kuvvetleri istihbarat teşkilatına mensup olduklarını iddia eden memurlar tarafından tutuklandı.

“Tanık ifadeleri, Mazzen ve Patrick Abdelkader’in Suriye Hava Kuvvetleri İstihbaratı tarafından yönetilen ve acımasız işkence kullanımıyla ünlü olan Mezzeh Askeri Havaalanındaki bir gözaltı merkezine götürüldüğünü doğruluyor,” diyen Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu her iki ismin de Esad rejimine karşı protestolara katılmadığını vurguladı.

Patrick’in 21 Ocak 2014’te öldüğü bildirildi. Babası Mazzen, yaklaşık dört yıl sonra 25 Kasım 2017’de öldü.

Soruşturma hakimleri, iki adamın “Hava Kuvvetleri istihbaratından tutuklu binlerce kişi gibi yoğun işkenceye maruz kaldıklarının ve öldüklerinin yeterince kanıtlandığını” söyledi.

Soruşturma sırasında Fransız soruşturmacılar ve bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Adalet ve Sorumluluk Komisyonu (CIJA), eski tutuklulardan oluşan onlarca tanıktan Mezzeh hapishanesindeki elektrik şoku ve cinsel şiddet de dahil olmak üzere işkence ve kötü muameleye ilişkin ifadeler topladı.

Dabbagh ailesini ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nu temsil eden avukat Clemence Bectarte, duruşmanın Esad rejimiyle ilişkilerin “hiçbir koşulda” normale döndürülmemesi gerektiğine dair yeni bir hatırlatma olduğunu söyleyerek “Rejimin suçlarının bugün hala işlendiğini unutma eğilimindeyiz,” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.