enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:55 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:54 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:50 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:22 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:47 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:53 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:25 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:10 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriyeli baba ve oğulun öldürülmesi ile ilgili tarihi dava Fransa’da başladı

Suriyeli baba ve oğulun öldürülmesi ile ilgili tarihi dava Fransa’da başladı
22 Mayıs 2024
28
A+
A-

Fransa’da, baba ve oğlunun öldürülmesiyle ilgili üst düzey Suriyeli yetkililerin yargılandığı tarihi dava başladı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’e dayandırdığı haberine göre, Paris Ceza Mahkemesi, üç Suriyeli yetkiliyi 2013 yılında Şam’da tutuklanan Suriye asıllı Fransız Mazzen Dabbagh ve oğlu Patrick’in ölümündeki rolleri nedeniyle yargılayacak.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu “Fransız mahkemeleri ilk kez Suriyeli yetkililerin suçlarını ele alacak” açıklamasını yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimi ile aralarında IŞİD’in de bulunduğu silahlı muhalif gruplar arasındaki savaş, hükümetin 2011 yılındaki protestoları sert bir şekilde bastırmasının ardından patlak verdi.

Çatışma yarım milyondan fazla insanı öldürdü, milyonlarca insanı yerinden etti ve Suriye’nin ekonomisini ve altyapısını harap etti.

Suriye rejiminin suistimallerine ilişkin davalar Avrupa’nın başka yerlerinde, özellikle de Almanya’da görüldü.

Ancak bu vakalarda yargılanan kişiler daha alt kademelerde yer alıyordu ve duruşmalarda hazır bulunuyordu.

Eski Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memluk, Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Servisi Müdürü Cemil Hasan ve Eski Soruşturma Başkanı Abdel Salam Mahmud haklarında uluslararası tutuklama emri çıkarıldı ve gıyaben yargılanacaklar.

Dört gün sürmesi planlanan duruşmalar filme alınacak.

‘İşkence’

Tutuklandığı sırada Patrick Dabbagh, Şam Üniversitesi Sanat ve Beşeri Bilimler bölümünün ikinci sınıfında okuyan 20 yaşında bir öğrenciydi.

Babası Mazzen, Şam’daki Fransız lisesinde kıdemli eğitim danışmanı olarak çalışıyordu.

İkili, Kasım 2013’te Suriye Hava Kuvvetleri istihbarat teşkilatına mensup olduklarını iddia eden memurlar tarafından tutuklandı.

“Tanık ifadeleri, Mazzen ve Patrick Abdelkader’in Suriye Hava Kuvvetleri İstihbaratı tarafından yönetilen ve acımasız işkence kullanımıyla ünlü olan Mezzeh Askeri Havaalanındaki bir gözaltı merkezine götürüldüğünü doğruluyor,” diyen Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu her iki ismin de Esad rejimine karşı protestolara katılmadığını vurguladı.

Patrick’in 21 Ocak 2014’te öldüğü bildirildi. Babası Mazzen, yaklaşık dört yıl sonra 25 Kasım 2017’de öldü.

Soruşturma hakimleri, iki adamın “Hava Kuvvetleri istihbaratından tutuklu binlerce kişi gibi yoğun işkenceye maruz kaldıklarının ve öldüklerinin yeterince kanıtlandığını” söyledi.

Soruşturma sırasında Fransız soruşturmacılar ve bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Adalet ve Sorumluluk Komisyonu (CIJA), eski tutuklulardan oluşan onlarca tanıktan Mezzeh hapishanesindeki elektrik şoku ve cinsel şiddet de dahil olmak üzere işkence ve kötü muameleye ilişkin ifadeler topladı.

Dabbagh ailesini ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nu temsil eden avukat Clemence Bectarte, duruşmanın Esad rejimiyle ilişkilerin “hiçbir koşulda” normale döndürülmemesi gerektiğine dair yeni bir hatırlatma olduğunu söyleyerek “Rejimin suçlarının bugün hala işlendiğini unutma eğilimindeyiz,” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.