enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:32 Türkiye kış sporlarında neden geride kalıyor?
00:26 Hollanda’da finansal konularda yardım eden Geldfit adlı kuruluş Türkçe servisine başladı
00:19 ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: Dünya Ana Dil Günü kutlu olsun!
00:17 Gastronomi Haberleri
00:09 Dünyanın lanetlediği, katil, soykırımcı, haysiyetsiz İsrail, Gazze’de ateşkese rağmen terör eylemlerini sürdürüyor
00:06 Müftü çocuğu ile İlahiyat Prof’u çocuğundan ateistlere taktikler
00:04 Kocaeli Ticaret Odası’ndan Kadın Girişimcilere Yönelik Etkili İletişim Atölyesi
00:03 Balerin Ayda’nın 12 yıllık Avrupa serüveni
00:03 Kocaeli’n Derince ilçesinin kalbindeki kanayan yara: “Eski Yer İnadı” mı, “Gelecek Vizyonu”
00:03 Trump’tan Yüksek Mahkeme’ye tepki: Yeni gümrük vergisi
00:02 ZUCHEX 2026, Prestijli Fuar Statüsüyle Küresel Gücünü Pekiştirdi
00:01 Ömür ÇELİKDÖNMEZ : Avrupa’nın Türkiye’ye dönüşünün nedenleri enerji, güvenlik ve askerî gerçeklik
00:01 Numan Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye raporu mihenk taşıdır
11:23 İftar sofralarına gitmeyeceğim
00:02 Macar Diplomatlardan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne İşbirliği Ziyareti
00:09 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:08 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:07 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:06 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:05 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sur artık lezzetin merkezi!

Sur artık lezzetin merkezi!
23 Nisan 2025
32
A+
A-

* Hendek çatışmaları nedeniyle pek çok ailenin evini ve işini kaybettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesi, bir kadın girişimcinin projesiyle yemekleriyle anılır oldu. Kadınların elinden çıkan lezzetli kuruluk, salça ve baharatları markalaştırıp satan Şehadet Çitil, birçok tüketicinin tercihi haline geldi.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

DİYARBAKIR, 23 NİSAN 2025 –  Profesyonel gazetecilik hayatını 2015 yılında noktalayarak memleketi Diyarbakır’a dönen kadın girişimci Şehadet Çitil, hem kendi hem de bölgedeki kadınların hayatını değiştirecek bir projeye imza attı. Doğu ve Güneydoğu’daki kadınlar tarafından üretilen kuruluk, salça, baharat gibi yöresel lezzetleri Hevsel Bahçesi markası altında toplayan Şehadet Çitil, Türkiye’nin dört bir yanına bu ürünleri satıp bölge ekonomisine katkıda bulundu.

DOĞAL GIDA İÇİN İL İL DOLAŞTI

Zengin ve köklü mutfak kültürüne sahip olmasına rağmen Diyarbakır’ın bilinen bir gıda markası olmadığını belirtenHevsel Bahçesi Kurucusu Şehadet Çitil, “Uzun süredir Diyarbakır mutfağına ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen tarım ürünlerine dair bir girişimde bulunmak istiyordum. O dönemde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Hendek çatışmaları olarak bilinen olaylar devam ediyordu. Pek çok aile evsiz ve işsiz; kadınlar mutfaksız kalmıştı. Ben o dönem gazeteciliği de İstanbul’u da temelli bırakıp memleketime döndüm ve annemle beraber yöresel ürünleri paketleyip satmaya başladık” dedi.

Annesinin mutfağında ürettikleri ürünlere yoğun talep gelince Sur ilçesinde, hendekten hemen sonra evlerine dönen kadınlarla görüştüklerini anlatan Çitil, “Talep artınca biz halkayı büyütmek zorunda kaldık. İşte bizim kırılma noktamız burada oldu. kimisi evinde kuruluklar yaptı, kimisi salça yaptı, kimisi baharatları kuruttu. Biz artık fark etmeden girişimci olmuştuk” diye konuştu.

Gübresiz, ilaçsız ve zehirsiz doğal ürünleri bulmak için yollara düşen Çitil, Diyarbakır’ın tüm köylerini, sonra Batman, Bitlis, Siirt, Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin’i dolaşıp kaybolan ata tohumlarını buluyor, çiftçiye alım garantisi verip ekim yaptırıyor ve üretilen ürünleri markalı olarak sektöre kazandırıyor.

Makale içeriği

BÖLGENİN TANITIMINA KATKI

İsmini 8000 yıldır aralıksız tarım yapılan ve UNESCO korumasındaki Hevsel Bahçeleri’nden alan firma sayesinde Hevsel Bahçeleri turistlerin uğrak noktalarından biri oluyor. Firma, özel izinle tarımsal üretimin yapıldığı 3000 rakımdaki Hakkari’nin tanıtımına da ciddi katkı sağlıyor. Hevsel Bahçesi, Çukurca Belediyesi ortaklığıyla 2019 yılında yaptığı üretim projesiyle 30 yıldır yasaklı olan Bey ve Dutluca mahallelerin yerleşime açılmasında rol oynuyor. Firma sayesinde Çukurca’da yer alan 400 yıllık değirmen kadın kooperatifine dönüştürülerek yerli, yabancı turistlerin ziyaretine açılıyor.

HEDEF: YURTDIŞINA TUZ İHRAÇ ETMEK

Şu sıralar yurtdışına açılma planları yaptıklarını anlatan Şehadet Çitil, “Şirvan’dan yüzyıllardır çıkarılan kaynak tuzunu yurtdışına göndermek istiyoruz. Biz bu bölgeyi tadıyla, tuzuyla, baharatlarıyla, kadınlarının güçlülüğüyle tanıtmak istiyoruz” dedi.

Makale içeriği

200 ÜRETİCİYE ULAŞTI

Bugün Şemdinli ve Derecik’ten maş fasulyesi Cizre ve Silopi’den susam, Derik’ten zeytin, Diyarbakır’dan hububat alan Hevsel Bahçesi’nin üretici sayısı 200’e ulaştı. Lezzetin, dayanışmanın ve girişimciliğin bir araya geldiği Hevsel Bahçesi markasına ürün veren küçük üreticiler zamanla kendi girişimcilik hikayesini yazdı.

Hevsel Bahçesi’ne ürün veren birçok üreticinin toprağına yatırım yapmaya başladığını anlatan Çitil sözlerini şöyle sürdürdü: “Alım garantisi verdiğimiz için üreticiler arasında yeni tarım alanı kiralayan, teknik yatırımlar yapanlar oldu. Hatta daha önceleri tarım işçisi olan kadınlar artık ailesiyle ektiği toprağın patronu haline geldi.”

Haberin Linki: https://www.aksam.com.tr/ekonomi/sur-artik-lezzetin-merkezi/haber-1563219

Teknoloji ve girişim ekosistemine ait son gelişmeleri Girişim Koçu’ndan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.