enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “Depremlerden kaynak suları; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkileniyor”

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “Depremlerden kaynak suları; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkileniyor”
28 Mayıs 2023
107
A+
A-

İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından “Mavi Yarınlar İçin…” projesi kapsamında depremin su kaynaklarına ve deniz canlılarına verebileceği etki konusunda online bir seminer gerçekleştirildi.

UHA / İstanbul İnternational News Agency

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre,Mavi Yarınlar İçin” semineri; İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emel Tozlu ÖZTAY’ın yönetiminde gerçekleştirildi.

İGÜ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencilerinin de yer aldığı “Mavi Yarınlar İçin” adlı seminer, ‘Deprem ve Su Kaynakları’na dikkat çekip ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlendi.

İçme Sularının yüzde 50’si Yer Altı Sularından Geliyor.

Seminere katılan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ da, bu gibi bilinçlendirme çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Dursun YILDIZ, temel ihtiyacımız olan içme suyunun yüzde 50’sinin yer altı sularından geldiğini  hatırlatarak, Türkiye’nin Doğu bölgesinin kaynak sularını daha çok tükettiğini dile getirdi.

Depremlerden kaynak sularının; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkilendiğini ifade eden YILDIZ, “Bilim insanları yer altındaki su seviyesindeki değişimi (presismik) de araştırmaktadır. Yer altı suyunun depremden sonra sıcaklığı artıyor, suyun seviyesinde ve kalitesinde değişiklik meydana geliyor, bu konuda birçok ülkede yer altı su seviyesi ve kimyasal özellikleri deprem öncesinde, deprem esnasında ve deprem sonrasındaki değişikliklerini belirleme çalışmaları yürütülüyor” şeklinde konuştu.

Tsunami Deniz Topografisini Tamamen Değiştiriyor. 

Denizde dik bir dalga sütununun yer değiştirmesinin sonucunda meydana gelen tsunaminin; Okyanusun da bir taraftan başka bir tarafa moloz taşıdığını ve ‘Deniz Aşırı Transfer’ gerçekleştirdiğini söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, şunları ifade etti:

“Bu olay ise Okyanus topografisinin tamamen bozulmasına neden oluyor. Birçok yer altı suyu yüzey sularından besleniyor ve birçok yüzey suları da yer altı sularından besleniyor”.

Dursun YILDIZ, Tsunami olaylarına karşı da: öncesinde, esnasında ve sonrasında neler olabileceğine dair araştırmalar yapılması gerektiğini ve ‘Mavi Yarınlar İçin’ projesi gibi bilinçlendirici, uygulamalı işlere ihtiyaç olduğuna da dikkat çekti.

 Risk Yönetimine Geçmek Gerekiyor.

Dursun YILDIZ, konuşmasının devamında, deprem sonrasında çıkan en büyük problemin su kaynağına erişmek olduğunu ve bu erişilen suyun temiz olup olmama probleminin yaşandığını belirtti.

YILDIZ, bütün canlılığın en temel ihtiyacı olan suya karşı şimdiden deprem sonrasındaki toplanma alanlarında ve geçici barınma yerlerinde temiz su temininin yapılması için “Su Temini ve Atık Suyu Uzaklaştırma” projelerinin hayata geçirilmesi ve ardından bu işin sürekliliğine/sürdürülebilirliğine de dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Kurtarılma, toplanma, barınma aşamalarının kriz yönetimi ile çözülecek bir iş olmadığını ifade eden Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, acilen ‘Risk Yönetimi!’ yapılması gerektiğini vurguladı.

Dursun YILDIZ, bugün ki deprem alanına sadece içme suyu ve yemeklerde kullanılmak için gerekecek su için 200 TIR gerektiğini ve bunun da diğer hijyenik ihtiyaçlar için yeterli olmadığına değindi.

 Belirsizlik Yönetimine Hazırlanmak Zorundayız.

“İşi planlamada ve rapor hazırlamakta sorun yok. Uygulamada sorunumuz var. Deprem gibi felaketlerden sonra kişi özelinde daha spesifik konulara değinebilmek için ilk önce temel ihtiyaç olan su ihtiyacının temiz bir şekilde ulaştırılması gerekiyor” diye konuşan YILDIZ, deprem öncesinde de farkında olduklarını ve il ölçeğinde ‘Merkez Afet Planı’ hazırlandığını ve bu durumlarda belirsizlik yönetimine hazırlanmak zorunda olunduğunu kaydetti.

“Değişim için paradigma değişikliği yapmamız gerekiyor” diyen Dursun Yıldız, “Düşünce kültürümüzü değiştirmeliyiz, paradigmamızı değiştirmeliyiz. Multidisipliner (çok disiplinli) düşünceye geçmemiz gerekiyor. Sadece mühendis bilgisi yeterli olmaz.” şeklinde fikirlerini dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.