enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “Depremlerden kaynak suları; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkileniyor”

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, “Depremlerden kaynak suları; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkileniyor”
28 Mayıs 2023
114
A+
A-

İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri tarafından “Mavi Yarınlar İçin…” projesi kapsamında depremin su kaynaklarına ve deniz canlılarına verebileceği etki konusunda online bir seminer gerçekleştirildi.

UHA / İstanbul İnternational News Agency

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre,Mavi Yarınlar İçin” semineri; İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emel Tozlu ÖZTAY’ın yönetiminde gerçekleştirildi.

İGÜ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencilerinin de yer aldığı “Mavi Yarınlar İçin” adlı seminer, ‘Deprem ve Su Kaynakları’na dikkat çekip ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlendi.

İçme Sularının yüzde 50’si Yer Altı Sularından Geliyor.

Seminere katılan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ da, bu gibi bilinçlendirme çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Dursun YILDIZ, temel ihtiyacımız olan içme suyunun yüzde 50’sinin yer altı sularından geldiğini  hatırlatarak, Türkiye’nin Doğu bölgesinin kaynak sularını daha çok tükettiğini dile getirdi.

Depremlerden kaynak sularının; fiziksel ve kimyasal değişime uğrayarak etkilendiğini ifade eden YILDIZ, “Bilim insanları yer altındaki su seviyesindeki değişimi (presismik) de araştırmaktadır. Yer altı suyunun depremden sonra sıcaklığı artıyor, suyun seviyesinde ve kalitesinde değişiklik meydana geliyor, bu konuda birçok ülkede yer altı su seviyesi ve kimyasal özellikleri deprem öncesinde, deprem esnasında ve deprem sonrasındaki değişikliklerini belirleme çalışmaları yürütülüyor” şeklinde konuştu.

Tsunami Deniz Topografisini Tamamen Değiştiriyor. 

Denizde dik bir dalga sütununun yer değiştirmesinin sonucunda meydana gelen tsunaminin; Okyanusun da bir taraftan başka bir tarafa moloz taşıdığını ve ‘Deniz Aşırı Transfer’ gerçekleştirdiğini söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, şunları ifade etti:

“Bu olay ise Okyanus topografisinin tamamen bozulmasına neden oluyor. Birçok yer altı suyu yüzey sularından besleniyor ve birçok yüzey suları da yer altı sularından besleniyor”.

Dursun YILDIZ, Tsunami olaylarına karşı da: öncesinde, esnasında ve sonrasında neler olabileceğine dair araştırmalar yapılması gerektiğini ve ‘Mavi Yarınlar İçin’ projesi gibi bilinçlendirici, uygulamalı işlere ihtiyaç olduğuna da dikkat çekti.

 Risk Yönetimine Geçmek Gerekiyor.

Dursun YILDIZ, konuşmasının devamında, deprem sonrasında çıkan en büyük problemin su kaynağına erişmek olduğunu ve bu erişilen suyun temiz olup olmama probleminin yaşandığını belirtti.

YILDIZ, bütün canlılığın en temel ihtiyacı olan suya karşı şimdiden deprem sonrasındaki toplanma alanlarında ve geçici barınma yerlerinde temiz su temininin yapılması için “Su Temini ve Atık Suyu Uzaklaştırma” projelerinin hayata geçirilmesi ve ardından bu işin sürekliliğine/sürdürülebilirliğine de dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Kurtarılma, toplanma, barınma aşamalarının kriz yönetimi ile çözülecek bir iş olmadığını ifade eden Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, acilen ‘Risk Yönetimi!’ yapılması gerektiğini vurguladı.

Dursun YILDIZ, bugün ki deprem alanına sadece içme suyu ve yemeklerde kullanılmak için gerekecek su için 200 TIR gerektiğini ve bunun da diğer hijyenik ihtiyaçlar için yeterli olmadığına değindi.

 Belirsizlik Yönetimine Hazırlanmak Zorundayız.

“İşi planlamada ve rapor hazırlamakta sorun yok. Uygulamada sorunumuz var. Deprem gibi felaketlerden sonra kişi özelinde daha spesifik konulara değinebilmek için ilk önce temel ihtiyaç olan su ihtiyacının temiz bir şekilde ulaştırılması gerekiyor” diye konuşan YILDIZ, deprem öncesinde de farkında olduklarını ve il ölçeğinde ‘Merkez Afet Planı’ hazırlandığını ve bu durumlarda belirsizlik yönetimine hazırlanmak zorunda olunduğunu kaydetti.

“Değişim için paradigma değişikliği yapmamız gerekiyor” diyen Dursun Yıldız, “Düşünce kültürümüzü değiştirmeliyiz, paradigmamızı değiştirmeliyiz. Multidisipliner (çok disiplinli) düşünceye geçmemiz gerekiyor. Sadece mühendis bilgisi yeterli olmaz.” şeklinde fikirlerini dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.