enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
00:17 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
00:08 Türkiye ve Avustralya COP31’i birlikte nasıl yönetecek?
14:08 Venezuela devlet başka­nı Nicholas Maduro şimdilik son kurban…
12:16 ABD’de göç ve gümrük muhafaza polisinin (ICE) yetkileri neler?
11:41 Gazeteci Ali Asmar, İsrail’in 2025’te yürüttüğü çok cepheli savaşı ve Suriye’nin bu stratejideki kritik rolünü
07:57 Amerika’nın Büyük Strateji Arayışı
07:33 Çerkezköy-Kapıkule hattında sinyalizasyon ve test çalışmaları devam ediyor
07:07 Yüksek Gelir Hedefi Çerçevesinde 2026’da Türkiye Ekonomisi
07:05 2026 Hukuk ve Yargı Gündemi
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG’nin 10 mart mutabakatına uyup bir an önce üzerine düşen yükümlülükleri getirmesini bekliyoruz”
00:36 Somaliland Hakkında İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan Acil Toplantı
00:28 Bakan Güler: “Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, terör örgütleriyle mücadelesine destek veriyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sputnik V aşısının acil kullanımına onay çıktı

Sputnik V aşısının acil kullanımına onay çıktı
1 Mayıs 2021
457
A+
A-

UHA HABER / Sağlık Bakanı Fahrettin Bakan Koca, Rus aşısı Sputnik V’nin acil kullanımına onay verildiğini açıkladı. Sputnik V, 60’dan fazla ülkede kullanılıyor. Ama sorun yaşayan ülkeler de var.

Türkiye’de Çin’de geliştirilen CoronaVac ile ABD-Alman üretimi Pfizer-BioNTech aşılarından sonra üçüncü aşı için de kullanım onayı verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir. İki ülke için hayırlı olmasını dilerim. Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek” dedi.

Bakan Koca, Sputnik V aşısıyla ilgili alınan kararı Twitter hesabından paylaştı.

“İlk sevkiyat bu ay”

Sağlık Bakanı Koca, katıldığı bir televizyon programında da  Rusya’dan 6 ay içerisinde 50 milyon doz Sputnik V aşısı alınacağını, ilk sevkiyatın da bu ay içerisinde gerçekleşeceğini söyledi.

The Lancet’te yayınlanan araştırmaya göre yüzde 91,6 etkili

Peki Sputnik V aşısı başka hangi ülkelerde kullanılıyor? Hangi ülkelerde ruhsat alamadı? Artıları ve eksileri neler? İşte Türkiye’nin üçüncü aşısı ile ilgili merak edinler…

60’dan fazla ülkede uygulanan Sputnik V aşısının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de tatbik edilebilesi için ruhsat süreci  Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından yürütülüyor.

Koronavirüse karşı yaygın olarak kullanılan AstraZeneca ve Johnson & Johnson gibi viral vektör aşılar sınıfına giren Sputnik V, dünyanın en eski ve prestijli tıp dergilerinden The Lancet‘te yayınlanan bir araştırmaya göre virüse karşı yüzde 91.6 oranında etkili.

Viral vektör aşılar, BioNTech/Pfizer ve Moderna gibi mRNA bazlı aşıların aksine daha kolay koşullarda, örneğin buzdolabında saklanabiliyor. Bu aşılarla enjekte edilen, aktif olmayan soğuk algınlığı virüsleri gibi tehlikesiz virüsler, vücudun antikor ve spesifik T hücreleri üretmesini tetikleyerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aşı biliminde kullanılan en eski ve güvenilir metotlardan biri olan bu yöntem örneğin çiçek aşısında da uygulanıyor.

Coronavirus Serbien | Impfkampagne

Sputnik V aşısı ile ilgili kaygılar

Bu arada Sputnik V aşısının güvenilirliği ile ilgili çeşitli kaygılar ve kuşkular da son zamanlarda farklı ülkelerde gündeme geldi. Örneğin Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa), geçen pazartesi günü yaptığı açıklamada, “aşının güvenliği ve etkinliği hakkında veri eksikliği” olduğu gerekçesiyle, on milyonlarca aşının ithalatı ile ilgili sözleşme imzalanmış olmasına rağmen, Sputnik V aşısının ithalatına karşı çıkmıştı.

Sputnik V’nin üreticisi olan Rus şirket ise, Anvisa‘ya karşı bir iftira davası açacağını duyurdu. Ancak Sputnik V aşısı ile ilgili sorun yaşadığını ifade eden tek ülke Brezilya değil.

Avrupa ülkelerinden Slovakya’da, ülkenin ilaç denetleme kurumunun (SKUL) geçen mart ayında yaptığı incelemelerde, Rusya’dan gönderilen 200 bin doz aşının, diğer ülkelerde kullanılan Sputnik V aşıları ile aynı olmadığı ve The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmaya konu olan yüksek oranda etkili aşıyla da benzeşmediği tespit edilmişti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Slovak uzmanlar, başka ülkelerde kullanılan Sputnik V ile kendilerine gönderilenler arasında “aynı olan tek şeyin aşının ismi” olduğunu ifade etmişti.

Söz konusu iddiaları kabul etmeyen Rusya ile Slovakya arasında bir süre devam eden yoğun bir tartışma yaşanmış ve Slovakya Sağlık Bakanı Marek Krajci bu süreçte görevinden istifa etmişti. Rusya, Slovakya’ya gönderdiği tüm Sputnik V aşılarının iadesini talep ediyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 01 Mayıs 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.