enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD Başkanı Yıldız:Kuraklık enerji üretimi kaynak dengesini bozdu.Yeni üretim ve depolama stratejisi gerekli

SPD Başkanı Yıldız:Kuraklık enerji üretimi kaynak dengesini bozdu.Yeni üretim ve depolama stratejisi gerekli
15 Ekim 2021
8.471
A+
A-

UHA HABER / İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Dursun Yıldız, kuraklığın etkisinin sürdüğünü ve Eylül Ayında Hidroenerjinin de dibe vurduğunu açıkladı.

Kaynağın en verimli şekilde yönetimi için 'Dijital Su' hayati öneme sahip – BThaberDursun Yıldız, kuraklık ve enerji üretimi konusunda (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle HES’lerin payının yüzde 10’a düştüğünü dikkat çekerek, Rüzgarın Hidroenerji’yi yakaladığını söyledi.

Türkiye’de elektriğin yüzde 69’unun mevcut Termik santrallerden karşılandığını hatırlatan Yıldız, “Son 2 yıldır Ülkemizde bölgesel olarak devam eden hidrolojik  kuraklık enerji üretiminde kaynak kullanım dengesini de etkiledi. Eylül ayında Hidroenerji üretiminin payı son 4 yılın en düşük değeri olan yüzde 10’a düştü” dedi.

Dursun Yıldız, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) Eylül 2021 Aylık Enerji Bültenine göre, Ağustos ayında üretilen elektriğin yüzde 68’ini sağlayan termik santrallerin, Eylül ayında toplam elektriğin yüzde 68,8’ini ürettiğine dikkat çekti.

Bir önceki ay yüzde 14,6’lık bir paya sahip olan hidroelektrik santrallerinin, Eylül ayında toplam üretilen elektriğin yüzde 10,2’sini sağladığını ifade eden Dursun Yıldız, Eylül ayında gerçekleşen bu oranın 2018 yılından itibaren kaydedilen en düşük aylık oran olduğunun altını çizdi.

Elektrik’te Üretim Dengesi Bozuluyor. Doğalgaz depoları hızla tamamlanmalı

SPD Başkanı DSİ Eski yöneticisi Dursun Yıldız, Elektrik’te Üretim Dengesinin bozulması ve Doğalgaz depolarının hızla tamamlanmasıyla  ilgili yaptığı açıklamada da, yaşanan kuraklık dönemlerde elektrik üretiminde kaynak kullanım dengesini bozduğunu ve bu yılın başında bu konuda bir rapor yayınlayarak bugünlere dikkat çektiklerini belirtti.

İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Dursun Yıldız, Barajlı HES’lerin önümüzdeki su yılına da geçen sene olduğu gibi kısmi boş depolarla girdiğine vurgu yaptı ve şöyle dedi:

“Meteorolojik kuraklık sürerse enerji üretimindeki dengesizlik  artar.Dışa bağımlılık gibi diğer etkilerle birlikte arz güvenliğimiz zorlanır”.

Öncelikle enerji kullanımında verimliliği, yenilenebilir kaynakla üretim ve depolama  politikalarının tekrar gözden geçirilmesine de dikkat çeken Dursun Yıldız, “Türkiye  Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi inşaatına hız vermelidir. 2023’te 5,5 milyar m3 doğalgaz depolama hacmi hedefi mutlaka tutturulması gerekiyor. Ayrıca LNG depolama ve yeniden gazlaştırma  istasyonlarının sayısının planlı olarak  arttırılması da şart” olduğunu açıkladı.

Yıldız, bugüne kadar yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin depolanmasıyla ilgili teknolojilerin takibinin, geliştirilmesi ve teşvik edilmesinin ülkeye orta vadede büyük fayda sağlayacağını ve tüm bu tedbirler alınırken yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin öncelenmesi ve akılcı, gerçekçi bir fosil yakıttan uzaklaşma planının da uygulanması gerektiğini ifade etti.

Dursun Yıldız, “Aksi taktirde enerji üretimimiz “dışa bağımlı kaynakla arz güvenliği sağlama kıskacında” daha büyük sorunlar yaşar. Orta ve uzun vadeli yenilikçi ulusal su-enerji-gıda ve çevre güvenliği stratejilerine ihtiyacımız var.  Konu bütüncül olarak ele alınmalı” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 15 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.