enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:27 Ömer Çelik’ten CHP’ye tepki: Saldırganlık bir siyaset biçimi değildir
17:55 Sosyal medyada suç örgütlerini öven 325 şüpheli yakalandı
13:55 Türkiye, Sudan konulu beşinci istişare toplantısına katıldı
10:48 100’ün Üzerinde Ülkeden Alıcılar, Bebek ve Çocuk Ürünleri İçin Geliyor
00:50 Bakan Göktaş, “Biz aynı aileye, farklı kapılardan ulaşan kurumlarız”
00:41 Ticaret Bakanlığı tüm gümrük işlemlerinde dijitalleşme ve şeffaflık konularında yeni adım attı…
00:40 Miraç Kandili bugün idrak edilecek
00:38 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:37 Hong Kong’da bulunan Sultan Boztepe, Türk Öğrenci Birliğinin kurulmasına öncülük etti…
00:26 Devlet Bahçeli: ABD Başkanı’nın savunduğu küresel çeteleşmedir
00:23 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut: “Kocaeli ihracatta gurur kaynağımız”
00:22 Türkiye, Mısır ve Katar’dan Gazze açıklaması
00:16 Araştırma: Dişlerinizin durumu erken ölüm riskinin habercisi olabilir
00:16 Upcycle İstanbul’un İlham Verici Topluluk Buluşmaları “Salon’dayız” Etkinlikleriyle Başlıyor
00:07 Özel haber: Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola’dan ‘miadını doldurmuş’ İran rejimine karşı harekete geçme çağrısı
00:06 Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını belirledi
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır

Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
20 Kasım 2024
35
A+
A-

Son birkaç yıldır, yani hemen her ülkede toplumun nerdeyse tamamının kullanmaya başlamasıyla sosyal medya platformlarında, “Bu kadar olabilir, insanlar biraz deşarj oluyor, normaldir” denemeyecek boyutlarda küfürlü, dışlayıcı, aşağılayıcı, kin ve nefret dolu ifadeler, yazılar, paylaşımlar yer alıyor. Hele bizim gibi gerginlikten, kutuplaşmadan aşırı şikâyet edilen bir toplumda bu paylaşımların yangına körükle yaklaşmaktan hiç farkı bulunmuyor.

Bunlar yetmiyormuş gibi yine sosyal medya platformlarında çeşitli manipülasyonlar yapılıyor; fotoşoplarla insanlar yanıltılıyor, kandırılıyor. Başka ülkelerde, başka insanlara ve mekânlara ait, farklı amaçlarla üretilmiş videolar bizim ülkemize ve insanımıza aitmiş gibi gösteriliyor ve paylaşılıyor. Aldatmacanın, kandırmacanın bu kadar rahat, bu kadar fütursuz yapılabildiği toplumlar herhalde çok fazla değildir.

Biz, görüşlerimizi, düşüncelerimizi, kanaatlerimizi küfür ve hakaret karıştırmadan, kin ve nefret bulaştırmadan, olması gerektiği gibi efendice, uygarca ifade etmeyi beceremiyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da aşırılıklardan medet umuyoruz. Küfürsüz, hakaretsiz ifadelerin kendisinden beklenen rolü yerine getirmeyeceğini sanıyoruz. Kim olursa olsun bireylerin farklı görüş ve düşüncelere sahip olmalarına tahammül edemiyoruz. Muhatabımızla, muhalifimizle, rakibimizle konuşamıyoruz; onu dinlemeye, anlamaya çalışmıyoruz. Olabildiğince empati yoksunu bir halkız.

Hele politik konularda birbirimizi anlamaktan, empati yapmaktan, karşılıklı saygı ve tahammül olgunluğundan çok uzağız. Bu konudaki anlaşmazlığımızı, rekabetimizi sosyal medya platformları üzerinden zirvelere taşıyoruz. Söz konusu mecralarda politik husumet ve rekabet sebebiyle küfür ve hakaretler havada uçuşuyor.

Halbuki sosyal medya insanca, dostça, sevgiyle iletişim kurmanın daha iyisi, başka türlüsü az bulunur bir aracıdır. Doğru olan, gerekli olan bu araçtan iyilik yönünde yararlanmaktır.

Olgun ve medeni bir toplum olmanın şaşmaz, hiçbir zaman da şaşmayacak olan ölçüsü; çeşitli inanç, görüş ve düşünce sahibi insanların ve kesimlerin hiçbir koşula bağlı olmaksızın karşılıklı saygısıdır. Beğenmediğimiz inanç, düşünce, kanaat bize göre ne kadar boş ne kadar akıl ve çağdışı olursa olsun bu saygıyı gösteremediğimiz müddetçe olgun, çağdaş ve uygar olamayız. Bugün için bunu en iyi kanıtlayabileceğimiz alan ise sosyal medya mecralarıdır.

Batı dünyasının yaşadığı bütün sorunlara, yaptığı sayısız yanlışlara rağmen bizden bir farkı bu saygıyı başarabilmiş, içselleştirebilmiş olmasıdır.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.