enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:37 Trafikte düzeni bozana rekor cezalar yolda
00:29 Devlet Bahçeli: Türk dili, milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluktur
00:28 Doç. Dr. Barış Semiz, “Pamukkale’nin Uşak’taki altın madeni faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmıyor”
00:21 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İzmir’in okullarında tuvaletlerde sabun var ama çeşmelerinde su akmıyor”
00:11 Science dergisindeki Muhtemel ‘İstanbul’ depremine ilişkin uzmanlardan farklı açıklamalar peş peşe gel
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Boraltan faciası, CHP’nin Türkiye tarihine geçmiş bir kara lekesidir”…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Son seçim anketleri: “Deprem, Erdoğan ve AK Parti oylarını düşürmedi”

Son seçim anketleri: “Deprem, Erdoğan ve AK Parti oylarını düşürmedi”
7 Mart 2023
375
A+
A-

Türkiye’de gerçekleştirilen son kamuoyu yoklamaları, mayıs ayında seçime gidilmesi beklenen ülkede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye deprem felaketine rağmen halk desteğinin düşmediğine işaret ediyor.

Seçime neredeyse iki ay kala yapılan iki kamuoyu yoklaması, muhalefetin cumhurbaşkanı adayını açıklamaması ve depremde yıkılan illerin yeniden inşasına yönelik somut bir plan sunamamasından dolayı arkasındaki desteği artıramadığını gösterdi.

Anket şirketi Metropoll’ün başkanı Özer Sencar Reuters’a yaptığı açıklamada, “Deprem hükümetin muhalefetin beklediği kadar zayıflamasına neden olmadı” dedi.

Şirketin son anket verileri, hükümetin ocak ayına oranla birkaç puan kaybettiğine işaret etse de, AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu ittifakın, CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu ittifakın önünde olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin güneydoğusunu 6 Şubat’ta vuran ve en az 45 bin kişinin ölümüne, 1 milyon kişinin ise evsiz kalmasına neden olan felaket sonrasında hükümet arama-kurtarma çalışmalarında yetersiz ve yavaş kalmakla eleştirilmişti. Erdoğan hükümetine yöneltilen diğer bir eleştiri de bina güvenliği hakkındaki standartların gevşek bir şekilde uygulaması yönündeydi.

Erdoğan’ın ilk günlerde “hatalar yapıldığını” kabul etmesi, Adıyaman’da helallik istemesi ve sonrasında yıkılan evleri en hızlı şekilde yeniden inşa etme sözü vermesi ise seçmende olumlu bir intiba bıraktı

Erdoğan’ın yeniden inşa sözünün seçmenler arasındaki desteğini korumasına yardımcı olacağını söyleyen MAK araştırmanın başkanı Mehmet Ali Kulat, “Böyle bir felaket yaşandığında, birkaç gün boyunca hükümete yönelik psikolojik tepkiler görüyoruz. Aradan 15-20 gün geçtikten sonra, yıkılan evlerini ya da işyerlerini yeniden inşa etmeyi kim vaat ederse insanlar ona yakın duruyor” ifadelerini kullandı.

Kulat, depremin ardından yapılan anketlerde Erdoğan’ın milliyetçi parti ile ittifakına desteğin yüzde 40-41 civarında çıktığını söyledi.

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın 16-20 Şubat tarihleri arasında 2 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği bir başka seçim anketi ise Erdoğan’ın başarı puanında ocak ayına göre 0.1 puanlık hafif bir artış olduğunu gösterdi.

“Türkiye Raporu” olarak adlandırılan ankete katılanların yüzde 34’ü deprem hasarından en çok müteahhitlerin sorumlu olduğunu belirtirken, yüzde 28’i hükümeti suçladı.

“AK Partili seçmen felaketten müteahhitleri sorumlu tutuyor”

Özer Sencar, AK Parti seçmenlerinin büyük çoğunluğunun felaketten müteahhitleri sorumlu tuttuğunu, bunun da iktidar partisindeki destek kaybının sınırlı kalmasının bir nedeni olduğunu söyledi.

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve artan yoksulluk geçen yıl Erdoğan’ın popülaritesini erozyona uğrattı, ancak o zamandan bu yana asgari ücrete zam ve erken emeklilik kararları kaybedilen desteğin bir kısmının geri kazanılmasını sağladı.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) tarafından 19-20 Şubat tarihlerinde 1.930 kişi ile yapılan bir ankete göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile yaptığı ittifak, deprem sonrasında yüzde 44’lük destek seviyesini korudu.

“İlk tökezlemenin ardından hükümetin daha birleştirici bir dil kullandığını gördük” diyen TEAM’den Nezih Onur Kuru, “Hükümet, yaraların sarılmasına yardımcı olanın kendisi olduğuna dair başarılı bir algı yarattı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.