enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Papa İznik’e geldi ama bizimkiler daha baskın çıktı: Siyonizmi yeren Yahudi Haham’a ödül verildi
07:46 Karayolları Otoyol Jandarma Timlerine emanet..!
07:24 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
07:03 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
07:00 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
06:57 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
06:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin toplam uzunluğu 8,2 Kilometre
18:30 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:36 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:55 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Son Haftaya Giderken Kampanyaların Hali

Son Haftaya Giderken Kampanyaların Hali
23 Mart 2024
14
A+
A-

* Sandıklara 7 gün kala liderler ve başkan adayları kampanyalarını hızlandırıyor. Projeleri vaatler, polemikleri iddialar gafları reklamlar kovalıyor.

* Son hafta bütün kozlar paylaşılacak ve herkes eteğindeki tüm taşları dökecek. Gaye kendi seçmen tabanını konsolide etmek ve diğer küçük partilerden oy çekmek.

UHA /  İnternational News Agency

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Duran: Büyük Türkiye Zaferi Yepyeni Bir Kalkınma Hamlesinin Adıdır | Siyaset | SETA

[SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN]

Türkiye’nin saygın güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, kaleme aldığı “Son Haftaya Giderken Kampanyaların Hali” başlıklı yazısında, katılım oranının başa yarışan adaylar için en önemli mesele olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, 2019 seçimlerinin aksine bu seçimlerde partiler için “seçmeni sandığa götürme” meselesinin daha zorlu göründüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Bunun için de son hafta birçok büyükşehirde “seçimlerin aslında iki aday arasında geçtiği” tezi sıklıkla işlenecek. Ancak bunu kolaylaştıracak, ortak bir argümana ihtiyaç var. O da tahmin edileceği üzere bir tür “beka söylemi” gerektiriyor. Başa baş yarışmanın olduğu şehirlerde son birkaç günde kampanyasının unsurlarını “kararsızları etkileyecek, kazanıyorum havası oluşturacak” şekilde toparlayabilen partiler, adaylar ipi göğüsleyecek”.

Kampanyaların gündemlerinin belirli konular etrafında döndüğünü belirten Prof. Dr. DURAN, Cumhur İttifakı’nın muhalefet partilerinin “eser ve hizmet” performansı gösteremediği ve CHP’li başkanların 2019’daki vaatlerini gerçekleştiremediği fikrini işlediklerini aktardı.

“Kimin ne kadar metro yaptığı” tartışması buna bir örnek olduğunu ifade eden SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Muhalefetin beceriksizliği ve iç çekişmeleri konularına ek olarak Cumhur İttifakı, CHP-DEM Parti işbirliğini ve ucu İBB Başkanı İmamoğlu’na dayanan “deste deste para sayma skandalını” öne çıkarıyor” dedi.

Prof. Dr. DURAN, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın satın alınmasında kullanılan paraların kaynağının (kimlerden bağış alındığını)nın sorguladığını hatırlatarak, bu arada İmamoğlu’nun 2019 vaatlerini hatırlamamasının da bu seçim döneminin öne çıkan hatası olarak belirtilebileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Mayıs 2023 seçimlerindeki başarısını “6’lı masa nerede” sorusuyla hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sıklıkla “enflasyonla mücadeleyi mutlaka başarıya ulaştıracağını” vurgulamayı ihmal etmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tek başına seçimlere girmeyen muhalefet partilerinin ise ortak ve başat bir söylem kurmaktan uzak olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. DURAN, bu durumun seçmen hareketliliği ve CHP’nin arzuladığı “tabanda ittifak” hedefine ulaşmayı zorlaştırdığını belirtti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, CHP’nin kampanyasını beklendiği gibi enflasyon ve emekliler üzerine kurduğunu hatırlatarak, Genel başkanlık değişimi, iç tartışmalar ve aday belirleme sancıları sebebiyle CHP’nin kampanyasına geç başladığını dile getirdi.

Parti örgütlerinin seferberliği ve kızgın-umutsuz seçmenin sandığa götürülmesinin hâlâ bir risk olarak durduğunu söyleyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. DURAN, 2019 seçimlerinde ittifak yapmış muhalefetin ortak söyleminin “Erdoğan karşıtlığı” ve “tek adam demokrasi” söylemleri olduğunu hatırlattı.

“Bazı CHP yorumcuları bu seçimi “muhalefetin varlıkyokluk seçimi” olarak resmetse de diğer muhalefet partileri bu argümanı satın almıyor” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Zira 2028’e hazırlık olarak birçok parti tek başına seçime girerek kendi seçmen karşılığını göstermek istiyor. Parti başarısı ya da bekası muhalefetin genel gelecek hissiyatının ötesine geçiyor. Bu sebeple “tek adam” ya da “muhalefetin bekası” üzerinden üretilen argümanlar kampanya havası oluşturmuyor. Bir de tabii bu argüman eski ve Mayıs 2023 seçimlerinde kaybetti” dedi.

İYİ Parti’nin, CHP ile ittifak yapmama sebeplerini anlatmaya devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. DURAN, Akşener’in, İmamoğlu ve Yavaş’ı eleştirerek kendi seçmenini tutmaya çalıştığı gibi bazı şehirlerde çıkardığı iddialı adaylarla CHP seçmeninden oy almayı hedeflediğini ve DEM Parti’nin daha karmaşık bir görünüm arz ettiğini açıkladı.

SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şöyle devam etti:

“Bir yanda İstanbul, Ankara ve Mersin gibi şehirlerde CHP ile kısmi işbirliği yaptı. Diğer yanda yüzde 13’lerden Mayıs 2023’te yüzde 8’lere inen oyunu daha fazla düşürmek istemiyor. Stratejik oy verme eğilimi yüksek seçmenini il ve ilçe bazında yönlendirme niyetinde. CHP-DEM Parti işbirliğinin eleştirilmesini dengelemek istercesine çok sayıda DEM Partili “muhatap Erdoğan” söylemi ile “yeniden çözüm süreci” ihtimalinden bahsediyor”.

Cumhur İttifakı’ndan ayrılan ve AK Parti küskünlerini hedefleyen YRP’nin ise “CHP’ye kazandıracak siyaset takip etme” eleştirisini savuşturmakla meşgul olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Burhanettin DURAN,  “Göçmen karşıtlığı temasıyla siyaset eden Zafer Partisi gündem oluşturamıyor ancak alacağı oy merak ediliyor. Memleket Partisi, DEVA, GP, SP ve diğerleri 2028 seçim dönemine kadar ayakta kalabilmenin gayreti içinde” olduğunu kaydetti.

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.