enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:57 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
11:15 Ateş çemberinde akıl arayışı…
10:24 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:38 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
07:06 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:35 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:55 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:45 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:50 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:23 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:02 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:09 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sırpların öldürdüğü 16 Boşnak sivil daha toprağa verildi

Sırpların öldürdüğü 16 Boşnak sivil daha toprağa verildi
21 Temmuz 2022
932
A+
A-

SARAYBOSNA – UHA HABER / Bosna Hersek’in kuzeyindeki Prijedor’da, Sırplar tarafından acımasızca katledilen 16 kurban, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin (TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşta öldürülen ve 30 yıl sonra kimliği tespit edilen 16 Boşnak sivil, Kamicani Anıt Merkezi’nde kılınan cenaze namazından sonra gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze namazını kıldıran Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, nefret söylemlerinin günümüzde de var olduğuna dikkati çekerek her türlü şiddetten uzak durulması gerektiğini belirtti.

Törene katılan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic de Prijedor’da bir soykırım işlendiğini vurgulayarak, adalet mücadelesinden asla vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

“Burada insanlar dinleri, etnik kökenleri yüzünden öldürüldü”

Konsey’in Hırvat üyesi Zejko Komsic de aradan 30 yıl geçmesine rağmen yüzlerce sivilin kemik kalıntısına ulaşılamadığını ifade ederek “Burada insanlar dinleri, etnik kökenleri yüzünden öldürüldü. Bir halk yok edilmek istendi.” dedi.

Babası Fikret’i toprağa veren Sanela Zeric, babasını kaybettiğinde 6 yaşında olduğunu söyleyerek “Çok zor. Babamı hatırlamıyorum. Dua edebileceğim bir mezarının olması biraz olsun huzur veriyor.” diye konuştu.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Bu yıl toprağa verilen kurbanların en gencinin öldürüldüğünde 19 yaşında olan Husein Jakupovic olurken, öldürüldüğünde 65 yaşında olan Edhem Kaltak ise toprağa verilen kurbanların en yaşlısı oldu.

Prijedor’da ne oldu?

Bosna’daki savaşın yeni başladığı Mart 1992’de eski Yugoslavya’daki Devlet Güvenlik Teşkilatının (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor’daki 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sırp’ı bir ay içinde silahlandırdı.

Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor şehrini ele geçirdi. Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992’de Prijedor civarındaki köylere saldırdı. Prijedor ve civarındaki katliamda 102’si çocuk 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

Sırplar, 31 Mayıs 1992’de yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla “Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmaları, sokağa çıkarken kollarına beyaz kurdele bağlamaları” talimatı verdi. İşgalci Sırpların talimatlarını yerine getirmek zorunda kalan Sırp olmayan siviller, bu yöntemle tespit edildi. Tespit edilenler, esir kamplarına götürülerek katliamlara, işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Prijedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca’daki toplama kamplarına götürüldü. On binlerce kişi ise doğdukları topraklardan sürgün edildi.

Prijedor’daki katliamda hayatını kaybeden ve kimlik tespiti yapılan Boşnak siviller her yıl 20 Temmuz’da düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa veriliyor.

[UHA Haber Ajansı, 21 Temmuz 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.