enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sırpların öldürdüğü 16 Boşnak sivil daha toprağa verildi

Sırpların öldürdüğü 16 Boşnak sivil daha toprağa verildi
21 Temmuz 2022
932
A+
A-

SARAYBOSNA – UHA HABER / Bosna Hersek’in kuzeyindeki Prijedor’da, Sırplar tarafından acımasızca katledilen 16 kurban, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin (TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşta öldürülen ve 30 yıl sonra kimliği tespit edilen 16 Boşnak sivil, Kamicani Anıt Merkezi’nde kılınan cenaze namazından sonra gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze namazını kıldıran Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, nefret söylemlerinin günümüzde de var olduğuna dikkati çekerek her türlü şiddetten uzak durulması gerektiğini belirtti.

Törene katılan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic de Prijedor’da bir soykırım işlendiğini vurgulayarak, adalet mücadelesinden asla vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

“Burada insanlar dinleri, etnik kökenleri yüzünden öldürüldü”

Konsey’in Hırvat üyesi Zejko Komsic de aradan 30 yıl geçmesine rağmen yüzlerce sivilin kemik kalıntısına ulaşılamadığını ifade ederek “Burada insanlar dinleri, etnik kökenleri yüzünden öldürüldü. Bir halk yok edilmek istendi.” dedi.

Babası Fikret’i toprağa veren Sanela Zeric, babasını kaybettiğinde 6 yaşında olduğunu söyleyerek “Çok zor. Babamı hatırlamıyorum. Dua edebileceğim bir mezarının olması biraz olsun huzur veriyor.” diye konuştu.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Bu yıl toprağa verilen kurbanların en gencinin öldürüldüğünde 19 yaşında olan Husein Jakupovic olurken, öldürüldüğünde 65 yaşında olan Edhem Kaltak ise toprağa verilen kurbanların en yaşlısı oldu.

Prijedor’da ne oldu?

Bosna’daki savaşın yeni başladığı Mart 1992’de eski Yugoslavya’daki Devlet Güvenlik Teşkilatının (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor’daki 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sırp’ı bir ay içinde silahlandırdı.

Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor şehrini ele geçirdi. Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992’de Prijedor civarındaki köylere saldırdı. Prijedor ve civarındaki katliamda 102’si çocuk 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

Sırplar, 31 Mayıs 1992’de yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla “Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmaları, sokağa çıkarken kollarına beyaz kurdele bağlamaları” talimatı verdi. İşgalci Sırpların talimatlarını yerine getirmek zorunda kalan Sırp olmayan siviller, bu yöntemle tespit edildi. Tespit edilenler, esir kamplarına götürülerek katliamlara, işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Prijedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca’daki toplama kamplarına götürüldü. On binlerce kişi ise doğdukları topraklardan sürgün edildi.

Prijedor’daki katliamda hayatını kaybeden ve kimlik tespiti yapılan Boşnak siviller her yıl 20 Temmuz’da düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa veriliyor.

[UHA Haber Ajansı, 21 Temmuz 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.