enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:17 MİT Başkanı İbrahim Kalın, İstanbul’da başta Kudüs olmak üzere Hamas heyetiyle görüştü
10:55 Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü 25 bin megavatı geçti
10:24 Trump yönetimi İran sendromuyla güç kaybetmeye devam ediyor
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sıcaklığın düşük seyretmesinin sebebi: Güneşteki patlamaların azlığı

Sıcaklığın düşük seyretmesinin sebebi: Güneşteki patlamaların azlığı
8 Mayıs 2022
531
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Geçtiğimiz günlerde Sivas, Amasya, Tokat ve Ardahan’da mayıs ayında kar sürprizi yaşandı. Uzmanlar, mevsim normallerinin altına düşen sıcaklıklarda güneşteki azalan patlamalar ve artan volkanik faaliyetlerin etkisine dikkati çekiyor.

Mayıs ayının ilk haftası geride kaldı…

Ancak hala soğuk hava kendini hissettirmeye devam ediyor.

“Hala yorganla yatıyoruz. Gördüğünüz gibi saçlarımızda bere var. Mayıs ayı geldi, güneşlenelim dedik ama ne mümkün.”

Mayıs ayında kar sürprizi 

Kuzey yarım kürede son 14 yılın en soğuk günleri yaşanırken Sivas, Amasya, Tokat ve Ardahan’da da mayıs ayında kar sürprizi yaşandı.

Uzmanlara göre kışın bu yıl bu denli sert geçmesinin en önemli nedenlerinden biri güneşteki patlamaların sayısının azalması. Güneşteki patlamaların sayısı son 10 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Her 11 yılda bir güneşteki patlamalar maksimuma çıkar sonra minimuma düşer, patlama sayıları ve alansal büyüklüğü arttıkça biz daha çok enerji alırız daha çok enerji demek daha çok ısınma demek” açıklamasını yaptı.

“Dünyayı saran partiküller soğumaya sebep oluyor”

Uzmanlara göre Büyük Okyanus’taki Tonga Yanardağı’nın faaliyete geçmesi de havanın soğumasında belirleyici oldu.

Ocak 15’te 50 kilometreye varan bir püskürtmeyle uyanmıştır ve Alaska’dan, 10 bin kilometreden bu ses duyulmuştur. Tabi bu patlama sonucunda dünyamızın etrafını bu partiküller sarıyor ve bunlar güneşten gelen enerjiyi azaltıyor ve soğumaya neden oluyor.

Uzmanlar soğumayla okyanuslardaki buharlaşmanın azaldığını, bunun da küresel boyutta kuraklığa yol açtığını belirtiyor.

Resim

Haber: Bülent Güler 

[UHA Haber Ajansı, 08 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.