enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:55 Bakan Fidan, Gazze barış planının ikinci aşamasına ilişkin toplantıya katıldı
11:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sıcaklığın düşük seyretmesinin sebebi: Güneşteki patlamaların azlığı

Sıcaklığın düşük seyretmesinin sebebi: Güneşteki patlamaların azlığı
8 Mayıs 2022
528
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Geçtiğimiz günlerde Sivas, Amasya, Tokat ve Ardahan’da mayıs ayında kar sürprizi yaşandı. Uzmanlar, mevsim normallerinin altına düşen sıcaklıklarda güneşteki azalan patlamalar ve artan volkanik faaliyetlerin etkisine dikkati çekiyor.

Mayıs ayının ilk haftası geride kaldı…

Ancak hala soğuk hava kendini hissettirmeye devam ediyor.

“Hala yorganla yatıyoruz. Gördüğünüz gibi saçlarımızda bere var. Mayıs ayı geldi, güneşlenelim dedik ama ne mümkün.”

Mayıs ayında kar sürprizi 

Kuzey yarım kürede son 14 yılın en soğuk günleri yaşanırken Sivas, Amasya, Tokat ve Ardahan’da da mayıs ayında kar sürprizi yaşandı.

Uzmanlara göre kışın bu yıl bu denli sert geçmesinin en önemli nedenlerinden biri güneşteki patlamaların sayısının azalması. Güneşteki patlamaların sayısı son 10 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Her 11 yılda bir güneşteki patlamalar maksimuma çıkar sonra minimuma düşer, patlama sayıları ve alansal büyüklüğü arttıkça biz daha çok enerji alırız daha çok enerji demek daha çok ısınma demek” açıklamasını yaptı.

“Dünyayı saran partiküller soğumaya sebep oluyor”

Uzmanlara göre Büyük Okyanus’taki Tonga Yanardağı’nın faaliyete geçmesi de havanın soğumasında belirleyici oldu.

Ocak 15’te 50 kilometreye varan bir püskürtmeyle uyanmıştır ve Alaska’dan, 10 bin kilometreden bu ses duyulmuştur. Tabi bu patlama sonucunda dünyamızın etrafını bu partiküller sarıyor ve bunlar güneşten gelen enerjiyi azaltıyor ve soğumaya neden oluyor.

Uzmanlar soğumayla okyanuslardaki buharlaşmanın azaldığını, bunun da küresel boyutta kuraklığa yol açtığını belirtiyor.

Resim

Haber: Bülent Güler 

[UHA Haber Ajansı, 08 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.