enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:24 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:41 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı..
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:13 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:40 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:02 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:40 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:16 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:02 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:23 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:44 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
10:29 Türk bayrağına yönelik alçak provokasyona soruşturma başlatıldı
00:56 Hollanda-Türk İş Dünyası nereye koşuyor ve yeni bir sayfa mı açılıyor?
00:39 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
00:21 Avrupa’nın çıkmazı: Ukrayna’yı Putin’den, Grönland’ı Trump’tan korumak
00:12 Erzurum’da sokak kedileri unutulmadı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SETA Genel Koordinatörü Duran: “Doğu Akdeniz Konferansı Teklifi Dikkate Alınmalı”

SETA Genel Koordinatörü Duran: “Doğu Akdeniz Konferansı Teklifi Dikkate Alınmalı”
2 Aralık 2022
247
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Duran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası bir Doğu Akdeniz Konferansı teklifinin hala masada bulunduğunu belirterek ‘Başkentlerin buna olumlu yaklaşması gerekir.’ dedi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘SETA İnternet Sitesi’nden aktardığı AA kaynaklı haberine göre, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı “Bölgesel Gelişmeler ve Ege ve Doğu Akdeniz’de Türk Dış Politikası” başlıklı panelde konuştu.

Uluslararası sistemin önemli bir belirsizlik sürecinden geçtiğini belirten Duran, salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı’yla daha yoğun bir güç rekabetinin görüldüğünü dile getirdi.

Duran, dünyada nükleer savaş kaygısının ciddiye alınmaya başladığını vurgulayarak “Böyle bir dünyanın enerji krizi, gıda krizi ve birçok diplomatik krizle birlikte ciddi bir diplomasiye ihtiyacı var. Türkiye de ortaya koyduğu performansıyla başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve saygıdeğer Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun ortaya koymuş olduğu diplomasiyle Türkiye, gerçekten önemli bir aktör olduğunu, küresel bir aktör olduğunu ortaya koydu.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizi, tahıl koridoru, esir mübadelesi ve nükleer santrallerdeki güvenlik sorunları gibi önemli konularda çözüm söz konusu olduğunda akla gelen ilk aktör olduğuna dikkati çeken Duran, şöyle devam etti:

“Tabii bu kolay olmadı. Türkiye, Arap isyanlarından sonra bölgesel türbülansla uğraşan ve krizlere dayanıklı bir ülke olduğunu gösterdi. Sonrasında pandemi ve Ukrayna savaşıyla gelen uluslararası krizler, küresel krizler Türkiye’nin kendisini diplomasiye ne kadar öncelik verdiğini gösteren konular oldu.”

Duran, Türkiye’nin milli çıkarlarını koruyabilmek adına birçok ülkeyi de karşısına alma kararlılığı gösterdiğini vurgulayarak Türkiye’nin önceliğinin diplomasi, iş birliği ve barış olduğunun altını çizdi.

“Ankara’nın gayretleri başka ülkelerin aleyhine bir tutum değildir”

Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de kıyı uzunluğunun yaklaşık 4 bin kilometre olduğunu hatırlatan Duran, burada Türkiye’nin hayati çıkarlarının bulunduğunun altını çizdi.

Duran, “Burada deniz hatları başta olmak üzere Türkiye’nin sistematik bir sıkıştırma ya da maksimalist taleplerle karşılaştığında kendi askeri varlığını göstermek de dahil olmak üzere menfaatlerini nasıl önceleyeceğini ortaya koymuştur.” değerlendirmesini yaptı.

Libya’yla yapılan deniz yetki alanları ve hidrokarbon anlaşmalarına işaret eden Duran, “Ankara’nın bu gayretleri, başka ülkelerin aleyhine bir tutum değildir. Aksine Ege ve Doğu Akdeniz’de iş birliğini göstermektedir. Cumhurbaşkanımızın 2-3 yıldır gündeme getirmiş olduğu ‘Doğu Akdeniz’de KKTC’yi de dahil ederek bir uluslararası konferans yapalım’ önerisi, hala masadadır ve başkentlerin buna olumlu yaklaşması gerekir.” diye konuştu.

“İki komşu ülkenin istikrara, iş birliğine ve barışa ihtiyacı vardır”

Duran, Yunanistan’ın izlediği politikalara da değinerek “Yunanistan’ın izlediği politikanın normalleşmeyi durduran, gerilimi artıran bir şekilde seyretmesi gerçekten üzücü olmaktadır. Çünkü iki komşu ülkenin istikrara, iş birliğine ve barışa ihtiyacı vardır.” dedi.

Ege ve Doğu Akdeniz’deki iş birliği önünde “siyasetçilerin dar çıkarları”nın durduğunu belirten Duran, “Türkiye, burada kazan-kazan formülüyle elinden geleni yapmaktadır. Bu tabii ki milli çıkarlarımızı korumamak adına olmayacak.” ifadesini kullandı.

Duran, Yunanistan’ın gündeme getirdiği 12 millik karasuları meselesini “tehlikeli bir provokasyon” olarak nitelendirerek, Türkiye’nin hem AB hem de Yunanistan’la ilişkilerde Ege ve Doğu Akdeniz’de iş birliğini öne çıkardığını söyledi.

SETA’nın bu konudaki çalışmalarına da değinen Duran, bu konuda biri İngilizce, biri de Arapça olmak üzere 4 kitap yayımlandığını kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 02 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.