enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:21 Zelenski Ankara’da: Bölgesel Dengelerde Diplomatik Arayış
00:43 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:38 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:29 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:08 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:06 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
00:02 Gazze’de 11 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in saldırılarında hergün çocuklar öldürülüyor…
21:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde…
17:14 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:34 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:55 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:54 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:50 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Schengen vize başvurularına red kararları 4.5 kat arttı

Schengen vize başvurularına red kararları 4.5 kat arttı
14 Haziran 2022
677
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Türkiye’den AB ülkelerine Schengen vize başvurularına red kararları arttı. 2015 yılından bu yana Türklerin Schengen başvurularına verilen red oranı 4.5 kat arttı.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Dünya Gazetesi’nden aktardığı Barış Erkaya’nın haberine göre, Almanya, Fransa gibi konsoloslukların her birinden verilen ret yanıtlarının ardından diğer Schengen ülkelerine yapılan başvuruların da retle sonuçlanması bir çok Türk yurttaşını yıllarca Schengen başvurusu yapamayacak duruma getirebilir.

2015 yılında Avrupa ülkelerinin konsolosluklarına Schengen başvurusu yapan her 100 Türk’ten 4’ü ret alırken 2021 sonu verilerine göre bu rakam her 100 Türk’ten 20’ye çıkmış durumda. Yani her 5 başvurudan 1’i artık Schengen ülkeleri tarafından reddediliyor. 2015’te yüzde 95.71 olan vize başvurusu kabul oranı yüzde 80.98’e inmiş durumda.

Üstelik 2015’ten beri bu oranda yukarı yönde hiçbir kımıldama yok. Her yıl bir öncekinden daha düşük bir kabul gerçekleşmiş. 2015’te en yüksek Schengen başvurusu yapan 50 ülkenin vize başvurusu kabul oranlarına ilerleyen yıllar itibariyle baktığımızda aradan geçen 7 yılda her yıl vize ret oranı büyüyen ülke sayısı sadece 7. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Şu ana kadarki 2022 istatistikleri ise henüz açıklanmış değil. Bunu da gelecek yıl göreceğiz. 2015-2021 arası istatistikleri ise tablodan görmek mümkün.

26.3 Milyon Avro ödendi

2015 yılından bu yana Schengen başvurusu reddedilen Türk yurttaşları vize için 26.3 Milyon Avro ödedi.

Bu sadece psikolojik olarak artan bir vize ret baskısı yaratmıyor, aynı zamanda ciddi bir servetin kaybı anlamına geliyor. Vize başvurusu reddedilmiş Türk yurttaşlarının 2015’ten bu yana AB konsolosluklarına tabir yerindeyse kaptırdığı rakam (kısa süreli vize başvurusu ücreti olan 60-80 dolarlık ücretler baz alındığında) en az 26 milyon 313 bin 980 Avro. Yani bugünkü kurla 482 milyon TL. Türklerin AB konsolosluklarına akıttığı toplam para ise aynı dönem için en az 315 milyon 866 bin Avro. Yani onu da bugünkü kurla hesaplarsak 5.8 milyar TL’ye yakın.

Avrupa ülkelerinin reddedilen vize başvurularıyla ilgili neden göstermiyor. Bu nedenle “Neden reddedildim” sorusunun yanıtını resmi yoldan almak mümkün değil. Fakat Schengen başvurusu ret sayısının hızla artmasının en önemli nedeni Avrupa ülkelerine giden Türklerin geri dönmediği veya dönmeyebileceği yönündeki endişeler.

[UHA Haber Ajansı, 14 Haziran 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.