enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:09 Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Afganistan’ın başkenti Kabil ile Kandahar’a ziyarette bulundu.
00:06 İzmir’de Seferihisar Belediyesi’ne yönelik rüşvet operasyonunda 29 zanlı tutuklandı…
00:06 Türkiye’nin farklı platformlardan uzun menzilde hassas vuruş yapabilecek füze ailesi genişliyor: 500+ kilometrelik milli füzeler geliyor
00:04 Adalet Bakanı Akın Gürlek, hakim ve cumhuriyet savcılarının atamalarında yeni bir sisteme geçtiklerini açıkladı.
00:03 (MİT) görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevinde ölümüne ilişkin yeniden başlatılan soruşturma kapsamında,
00:02 “İhanetin belgesi?” Şam’da Fransız-Kürt-Arap Cephesi Kuruldu, Rrsmi olarak Türkmenler silindi
00:02 Canan GÖNENÇAY “Hollanda’daki okul yönetimlerine seslendi: “Türkçeyi bitirme sınavı dersi olarak sunun”
00:02 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Biz Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkisi içinde olmak istiyoruz”
00:01 İçişleri Bakanı Çiftçi, “PKK’nın farklı isimler ve bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecini takip ediyoruz”
00:00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin Yeni Delhi’de, ABD ile Rusya arasında “teslimiyet ve yeniden yapılandırma” belgesini imzalaması bekleniyor…
00:56 Avrupa’nın yaptırımları Filistin’i özgürleştirmeye yetmez
00:51 Almanya’da doğalgaz depolarında doluluk oranı son 15 yılın en düşük seviyesinde…
00:50 Dışişleri Bakanı Fidan, “ABD Başkanı Donald Trump motorin fiyatındaki artışın kaynağı olarak Rusya-Ukrayna Savaşı’nı gösteriyor”
00:47 Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig’in ilk yarısında yapılacak derbi maçların tarihleri açıkladı…
00:42 ABD’de yönetimin başta yabancı öğrenciler ve medya olmak üzere vize kısıtına mahkeme engeli
00:34 Canik, entegre gücünü Birleşik Krallık’ta sergileyecek
00:33 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Sınıfta cep telefonu kullanımını biraz abartan öğretmenlerimizi kullanmama konusunda uyarıda bulunduk”
00:32 Araştırma: Askeri güç, coğrafi avantaj, savunma bütçesi ve toplumsal direnç gibi kriterler dikkate alınarak hazırlanan listede Türkiye’nin sıralaması dikkat çekti.
00:32 Rusya-Ukrayna savaşı: Karadeniz, hava saldırıları ve Kuzey Kore faktörü
00:28 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz’ın başvurusu üzerine Yeni Parti’ye ‘Adınızı değiştirin’ tebligatı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sanayi yatırımlarında yeni finansman dönemi başladı. Sanayicilere Yeni Finansman Kapısı! Alt Sınır 100 Milyon TL

Sanayi yatırımlarında yeni finansman dönemi başladı. Sanayicilere Yeni Finansman Kapısı! Alt Sınır 100 Milyon TL
3 Eylül 2026
17
A+
A-

* Sanayi yatırımlarında yeni finansman dönemi başladı. Bakanlık, 100 milyon TL ve üzerindeki projeler için yeni belge sistemini devreye aldı.

UHA / İnternational News Agency  

ANKARA, 03 EYLÜL 2026 – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yatırım projelerinin finansmana erişimini ilgilendiren düzenlemede önemli değişiklik yaptı. Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile “Öncelikli Finansman Belgesi” sisteme dahil edilirken, imalat sanayine yönelik teşvik belgesine sahip yatırımcıların belirli şartlarla bu finansman programına başvurmasının önü açıldı. Öncelikli Finansman Belgesi için öngörülen toplam yatırım tutarının en az 100 milyon TL olması gerekecek.

YENİ BELGE SİSTEME GİRDİ

3 Eylül 2026 tarihli ve 33359 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle “Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğ”de değişiklik yapıldı.

Düzenlemeyle birlikte mevzuata “Öncelikli Finansman Belgesi” tanımı eklendi. Buna göre söz konusu belge, Bakanlık tarafından belirlenen öncelik kriterleri doğrultusunda finansman programlarına başvuran projeler için kredi tahsisatının yapılmasının uygun olduğunu gösteren belge olacak.

Reklam

Bu düzenlemeyle yatırım projelerinin finansman programlarına erişiminde yeni bir değerlendirme mekanizması oluşturuldu.

100 MİLYON TL’LİK YATIRIM ŞARTI

Düzenlemenin yatırımcılar açısından en dikkat çekici noktalarından biri yatırım tutarına ilişkin getirilen sınır oldu.

Öncelikli Finansman Belgesi almak amacıyla yapılacak başvurularda, Ar-Ge harcamaları da dahil olmak üzere öngörülen toplam yatırım tutarının en az 100 milyon TL olması şartı aranacak.

Reklam

Stratejik Öncelik Belgesi olarak düzenlemede yer alan TSP Belgesi başvurularında ise bu sınır çok daha yüksek tutuldu. TSP Belgesi için yapılacak başvurularda toplam yatırım tutarının en az 1 milyar TL olması gerekecek.

Ayrıca TSP Belgesi başvurularında yatırımcının son verilen mali yıl bilançosunda yer alan özkaynak veya ödenmiş sermayesinin en az 50 milyon TL olması şartı bulunuyor.

İMALAT SANAYİ YATIRIMLARI KAPSAMA ALINDI

Öncelikli Finansman Belgesi için Bakanlığa başvurabilecek yatırımcıların imalat sanayine yönelik bir teşvik belgesine sahip olması gerekiyor.

Düzenlemeyle birlikte belirli teşvik programları kapsamında yatırım yapan işletmelerin finansman programlarına erişimi için yeni bir yol oluşturulmuş oldu.

Bunun yanında yatırım teşvik mevzuatı kapsamında desteklerden yararlanma imkânı bulunmayan yatırımcılar için de bazı durumlarda mevcut bir yatırım teşvik belgesi olmadan başvuru yapılabilmesine imkân tanındı.

STRATEJİK ÜRÜNLER ÖNE ÇIKIYOR

Yeni düzenlemede finansman değerlendirmesinde stratejik ürün ve teknolojilere yönelik yatırımlar da öne çıkarıldı.

Stratejik Öncelikli Ürün Listesi’nde bulunan ürünlerin üretilmesine yönelik yatırımlar ile Teknoloji Alanları Listesi’nde yer alan alanlarda gerçekleştirilecek geliştirme faaliyetleri ve bu teknolojilere dayalı sistemlerin üretimine yönelik yatırımlar kapsamda değerlendirilebilecek.

Ayrıca üretim sürecinde söz konusu teknolojilerin yoğun şekilde kullanılmasına yönelik projeler de düzenlemede yer aldı.

Kritik Hammadde Listesi’nde bulunan elementlerin elde edilmesi, işlenmesi veya yüksek katma değer sağlayacak süreçlerden geçirilmesini amaçlayan projeler de başvuru kapsamında değerlendirilebilecek.

50 PUAN ALANLAR BELGE ALABİLECEK

Öncelikli Finansman Belgesi başvurularında uygulanacak değerlendirme yöntemi de düzenlemeyle netleştirildi.

Belirli teşvik programları kapsamında düzenlenmiş teşvik belgesine sahip yatırımlar için ek bir değerlendirme yapılmadan Öncelikli Finansman Belgesi düzenlenecek.

Diğer başvurularda ise düzenlemenin ekinde yer alan kriterler doğrultusunda puanlama yapılacak. Yapılan değerlendirmede 50 veya üzerinde puan alan projeler için Öncelikli Finansman Belgesi düzenlenebilecek.

Böylece finansman desteğinden yararlanmak isteyen projelerin belirli kriterlere göre sıralanması ve önceliklendirilmesi sağlanacak.

BAŞVURULAR ELEKTRONİK ORTAMDAN YAPILACAK

Yatırımcıların Bakanlık değerlendirmesi almak için başvurularını elektronik ortamda yapması gerekecek.

Tebliğ kapsamında finansman programından yararlanmak isteyen yatırımcıların, Bakanlığın değerlendirmesinin ardından alacakları TSP Belgesi veya Öncelikli Finansman Belgesi ile birlikte aracı bankaya finansman başvurusu yapmaları gerekecek.

Dolayısıyla Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek değerlendirme, finansman başvurusundan önceki önemli aşamalardan biri olacak.

AYNI ANDA BİRDEN FAZLA PROGRAMDAN YARARLANILAMAYACAK

Düzenlemede finansman programlarının birlikte kullanılmasına ilişkin sınırlama da getirildi.

Aynı anda birden fazla Finansman Programı için teknik değerlendirme süreci yürütülmesi halinde yatırımcılar bu programlardan yalnızca birine başvurabilecek.

Böylece aynı yatırım projesinin birden fazla finansman programı üzerinden eş zamanlı olarak değerlendirilmesinin önüne geçilecek.

STRATEJİK STOK YATIRIMLARI DA HESAPLANABİLECEK

Tebliğde yatırım projesinin büyüklüğünün belirlenmesine ilişkin dikkat çeken bir başka düzenleme de yapıldı.

Teknik Komite tarafından uygun görülmesi halinde proje sahibinin yatırım konusu nihai ürün veya ara girdilere yönelik stratejik stoklara yapacağı yatırım tutarı da TSP proje büyüklüğünün hesaplanmasına dahil edilebilecek.

Bu düzenleme, stratejik ürün ve ara girdilerde stok kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımların da belirli şartlarla proje büyüklüğü hesabında dikkate alınabilmesinin önünü açıyor.

FAİZ VE KÂR PAYI DESTEĞİ VERİLMEYECEK

Finansman programından yararlanan yatırımcılar açısından önemli bir diğer detay ise faiz ve kâr payı desteği oldu.

Tebliğe göre Finansman Programından yararlanan yatırımcılara, söz konusu finansman kullanımlarından doğan faiz veya kâr payı ödemeleri için ilgili teşvik belgesi kapsamında ayrıca faiz veya kâr payı desteği sağlanmayacak.

Bu nedenle yatırımcıların finansman programı ile mevcut teşvik kapsamındaki destekleri birlikte değerlendirirken bu sınırlamayı dikkate alması gerekecek.

FİNANSMAN LİMİTİ DOLUNCA BAŞVURULAR SONA ERECEK

Finansman Programının sona ermesi, durdurulması veya programa tahsis edilen limitlerin dolması halinde başvurulara son verilebilecek.

Gerekli görülmesi halinde mevcut Öncelikli Finansman Belgesi başvuruları arasından puanlama yapılanlar, aldıkları puana göre sıralanabilecek. Bu durumda yüksek puan alan projelerden başlanarak değerlendirme yapılabilecek.

Böylece program kapsamında mevcut finansman limitlerinin etkin şekilde kullanılması amaçlanıyor.

DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yatırım Projelerinin Stratejik Öncelik ve Teknik Değerlendirmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ”, 3 Eylül 2026 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeyle özellikle imalat sanayine yönelik yatırımlar için finansmana erişimde “Öncelikli Finansman Belgesi” dönemi başlarken, başvuruların yatırım tutarı, stratejik ürün ve teknoloji alanları ile belirlenen değerlendirme kriterleri üzerinden şekillendirilmesi öngörülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.