enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Helal sektörü, Müslümanların dini esaslar doğrultusunda yaşamalarına imkan tanıyor”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Helal sektörü, Müslümanların dini esaslar doğrultusunda yaşamalarına imkan tanıyor”
27 Şubat 2025
14
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Helal Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu öncesi, Ankara’da UHA /  İnternational News Agency’dan Gazeteci* Okaner YÜCE’ye konuştu.

UHA / İnternational News Agency

Bakan Kacır, günlük hayatta kullanılan pek çok ürün ve hizmetin arkasında, Bakan Kacır: 761 işletmeye 2 milyar lira ödendi - Bigpara Haberleriçok sayıda ülkenin içinde bulunduğu değer zincirlerinin yer aldığını bildirerek, “Bu durum, tüketicilerin satın aldıkları ürüne güven duymasını sağlayacak ulusal ve uluslararası ölçekte mekanizmaların kurulması ihtiyacını beraberinde getiriyor. Şeffaf üretim süreçleri, insan sağlığını önceleyen yaklaşımı, adil ve sürdürülebilir ilkelerle helal sektörü, Müslümanların dini esaslar doğrultusunda hayatlarını yaşamalarına imkan tanıyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, şeffaf üretim süreçlerinin, finanstan gıdaya, ilaçtan turizme pek çok alanda güvenilir ürün ve hizmetlere erişimi mümkün kıldığını aktardı.

Helal ürün ve hizmetlerin yalnızca Müslümanlar için değil, farklı inançlara mensup bireyler için de giderek daha fazla tercih edildiğine dikkati çeken Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Küresel helal ekonomisi, ölçeği ve kapsamı itibarıyla günden güne daha geniş bir tüketici kitlesine hitap eden, dinamik ve hızla büyüyen bir ekosistem konumunda. Helal sertifikalı kozmetik sektörü 80 milyar doların üzerinde bir ölçeğe sahip. Helal turizm pazarının büyüklüğü 250 milyar doları aştı. Yakaladığı güçlü büyüme ivmesiyle 2 trilyon dolarlık küresel helal gıda pazarının 2033’te 5 trilyon dolar hacme ulaşması öngörülüyor. Helal ekonomisinin sunduğu fırsatları değerlendirerek, ülkemizi küresel helal ekonomisine yön veren lider ülke konumuna taşımakta kararlıyız. Bu anlamda ülkemiz büyük avantajlara sahip. Dünyanın en büyük 11’inci, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasında ise 2’nci büyük ekonomiyiz. Ülkemiz, güçlü üretim ve teknoloji geliştirme altyapısıyla helal sektörünün farklı alanlarında tüketici beklentilerine cevap verecek rekabetçi ürün ve hizmetler sunma kabiliyetini haiz.”

“Türkiye’nin rolü gün geçtikçe artıyor”

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde dünyanın dört bir yanında inşa ettikleri ticaret köprüleri arasında, bilhassa İslam ülkeleriyle kurulan bağların değerli ve kuvvetli olduğuna işaret ederek, dost ve kardeş İslam coğrafyasıyla her geçen gün artan ticari ve ekonomik bağların, Türkiye’nin küresel helal ekonomisindeki rolünü gün geçtikçe artırdığını söyledi.

Sağlıklı işleyen bir helal ekonomisi hacmi oluşturmak adına helal sertifikasyonun kritik önem taşıdığını aktaran Bakan Kacır, “Bu doğrultuda ülkemizde helal akreditasyon hizmeti sunmaya yetkili tek otorite konumundaki Helal Akreditasyon Kurumunu (HAK) Ticaret Bakanlığı öncülüğünde kurduk. Ürün ve hizmetlerin sürdürülebilir, sürekli ve standart ölçekli yürütülmesi adına önemli adımlar attık.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacır, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında öncü kurum olan TSE’nin, vatandaşların helal ürün ve hizmetlere ulaşması için ön safta yer aldığını bildirdi.

Tüketicilerin inanç ve değerlerine uygun ürün ve hizmetlere erişimi için Diyanet İşleri Başkanlığı ile koordinasyon içinde hareket eden enstitünün, bugüne kadar 572 helal uygunluk belgesi düzenlediğini belirten Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Enstitümüz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da helal ürün ve hizmet ticaretinin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmaya devam edecek. Ayrıca dünya genelinde helal uygunluk değerlendirme alanında faaliyet gösteren önemli sayıda kuruluşun akreditasyon kuralları çerçevesinde çalışmalarını sürdürmemesi, pazarda haksız rekabete yol açabiliyor, helal belgesinin güvenilirliğine zarar verebiliyor. Bizler ‘helale halel gelmesin’ düsturuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye olarak helal sertifikasyonunun küresel çapta standartlaştırılması, bu konudaki karışıklıkların ortadan kaldırılması ve birden fazla sertifikasyonla ilişkili maliyetlerin azaltılmasına yönelik çalışmaların destekçisi ve öncüsüyüz.”

Bakan Kacır, kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Malezya, Endonezya ve Pakistan’ı ziyaret ettiklerini anımsatarak, helal standardizasyon, sertifikasyon ve akreditasyon alanlarında yapılacak işbirlikleri ve stratejik ortaklıkların, ziyaretlerin önemli başlıklarını oluşturduğunu aktardı.

Gazeteci* Okaner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.