enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:22 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:21 Nükleer Güvenlikten İdeolojik Direnişe: Önleyici Vuruş ve İran Deneyimi Çerçevesinde Çıkarılacak Dersler
00:20 Türkiye’nin ev sahipliğinde Saros Körfezi’nde düzenlenen “Nusret- 2025 Davet Tatbikatı” bugün tamamlanıyor…
00:07 Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Devegeçidi Barajı onarımı yapım işi için Kasım ayında ihaleye çıkacak…
00:07 Sezen Aksu, yakın dostu Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından saçlarını kazıtmış ve uzun süredir kameralardan uzak kalmıştı…
00:05 Trump, ABD’nin 30 yıl sonra ilk kez nükleer silah denemelerine başlayacağını açıkladı
00:05 Sürprizlerle dolu Hollanda seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler…
00:04 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Gültepe, sahibi olduğu Talu Tekstili satışa çıkardı…
00:04 Eski Mezopotamya’nın kalbinde, insanlık tarihinin en önemli iki nehri olarak bilinen Dicle ve Fırat nehirleri…
00:02 Amerika Neden İsrail’i Destekliyor?
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i resmi törenle karşıladı.
00:01 Gamze Özçelik, sosyal medyada eşiyle paylaştığı karelerle takipçilerinden yoğun ilgi görüyor…
00:00 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda konuştu…
12:21 Türkiye’nin Podgorica Büyükelçiliği: bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 Ekim 2025 itibarıyla Karadağ’a girişte vize almak zorunda
01:06 Meclis’teki tarihi komisyonda bugün Bakanlar dinlenecek
00:56 Avrupa’nın en yoğun havalimanı haline gelen İstanbul Havalimanı’nda 7 yılda 402 milyon 937 bin 350 yolcuya hizmet verdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

S. Arabistan: İsrail ile normalleşmenin büyük faydaları var, ancak Filistin’in hakları iade edilmeli

S. Arabistan: İsrail ile normalleşmenin büyük faydaları var, ancak Filistin’in hakları iade edilmeli
3 Nisan 2021
462
A+
A-

UHA HABER / Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Arap ülkeleriyle İsrail arasında başlayan normalleşme sürecinin Orta Doğu bölgesine birçok farklı açıdan önemli faydalar sağlayacağını belirterek, bu olumlu gelişmelerin barış sürecinin boyutuna bağlı olduğunu söyledi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı Kerem Congar’ın haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın aracılığında 2020 Ağustos’unda “ilişkilerini tamamen normalleştirmek” için anlaşmaya vardıklarını duyurmuş, 5 Arap ülkesinin daha bu adımı atacağı belirtilmişti.

Türkiye, anlaşmaya tepki göstermiş ve BAE’i riyakar davranmakla suçlamıştı.

Suudi Bakan Faysal bin Ferhan Al Suud yaptığı açıklamada, Tel Aviv yönetimiyle Arap ülkelerinin ilişkilerinin normalleşmesi halinde tüm bölgenin ekonomik, sosyal ve güvenlik açısından fayda sağlayacağını ifade ederek, bunun ancak 1967 sınırlarının kabul edilerek Filistin devletinin toprak bütünlüğünün teslim edilmesi halinde mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Ferhan Al Suud ayrıca Suudi Arabistan ile İsrail arasında 2002’den bu yana görüşmelerin devam ettiğine işaret ederek, bunun Riyad yönetiminin vizyonunun bir parçası olduğunu söyledi ve Arap Barış Girişimine vurgu yaptı.

Bakan Faysal 2020 Aralık ayında “Gerçekleştirmemiz gereken şey, Filistinlilerin kabul edeceği şekilde onurlu ve egemen bir Filistin devletini kabul eden bir barış anlaşmasıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

Mısır, 1979’da İsrail’i tanıyan ilk Arap ülkesi oldu

Geçtiğimiz günlerde İsrail ile olan sınır kapılarını yeniden açan Mısır, Tel Aviv ile diplomatik ilişki kuran Arap ülkesi olmuştu.

Mısır-İsrail Barış Antlaşması, Mısırlıların “6 Ekim” İsraillilerin ise “Yom Kippur” olarak isimlendirdikleri, 6 Ekim 1973’te başlayan savaşın ardından imzalandı. Taraflar, antlaşmaya, dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın İsrail ziyaretinden 16 ay sonra 26 Mart 1979’da imza attı.

Ürdün ikinci adımı attı, BAE ve Bahreyn 2020’de sürece katıldı

İsrail ile bir başka Arap ülkesinin benzer bir adımı atması bundan 15 yıl sonra gerçekleşti. Dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve Ürdünlü mevkidaşı Abdusselam el Mecali, 26 Ekim 1994’te 46 yıl süren savaş halini sona erdiren Vadi Arabe Barış Antlaşması’nı imzaladı.

Normalleşmeyle ilgili ikinci atılım dalgası tam 26 yıl sonra geldi ve son birkaç ay içinde 4 Arap ülkesi bu kervana katıldı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, 15 Eylül’de Beyaz Saray’da düzenlenen törende İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzaladı.

Konuyla ilgili gelişme sonrası Ankara’dan yapılan açıklamada “BAE’nin bu riyakar davramışını tarih de bölge halklarının vicdanı da unutmayacak ve asla affetmeyecektir” ifadelerine yer verilmişti.

Filistin: Kudüs’e ihanet

BAE’nin İsrail ile normalleşme kararına tepki için Abu Dabi’deki büyükelçisini geri çeken Filistin BAE’yi sert sözlerle kınamıştı. Sözcüsü aracılığıyla açıklama yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, anlaşmanın “Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya ve Filistin’in mücadelesine ihanet olduğu”nu söylemişti.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ise, anlaşmayı “Filistin halkının sırtına saplanmış bir hançer” olarak nitelendiriyor.

Türkiye-İsrail ilişkileri

Türkiye Cumhuriyeti, 1948’de kurulan İsrail devletini 1949 yılında tanıdı. Böylece Türkiye, İsrail devletini tanıyan, halkının çoğunluğu Müslüman ilk ülke olarak tarihe geçti.

Analistlere göre Orta Doğu’da stratejik ilişkilere sahip iki ülke seviyesine yükselen Türkiye İsrail ilişkileri Filistin meselesi dolayısıyla sürekli olarak iniş çıkışlar yaşadı.

Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler, Mavi Marmara meselesi dolayısıyla önce geriledi ardından kopma noktasına geldi.

Türkiye, Trump yönetiminin Yüzyılın Anlaşması olarak tanımladığı Orta Doğu Barış Planı’nı, yok hükmünde sayıyor.

[UHA Haber Ajansı, 03 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.