enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya, Putin ve kısmi seferberlik…

Rusya, Putin ve kısmi seferberlik…
25 Eylül 2022
230
A+
A-

Putin’in, kısmi “seferberlik” ilanı üzerine, bir sürü yazı, analiz ve öngörüler ortaya çıktı. Bana kalırsa; dışarıdaki öngörülenlerden ziyade, Rusya içindeki “dengeler” anlam taşıyor.

Sevil Nuriyeva İsmayılov: ABD ve Rusya arasındaki “ihtilaf” ne zaman çözülür?STAR Gazetesi Yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, köşesinde bu konuda ‘Rusya, Putin ve kısmi seferberlik…’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Dışarıdaki eylemin, özellikle ABDİngiltere eksenli Rusya karşıtı “operasyonel” bir durum olduğu için, “gerçeklerden” daha ziyade, “arzuların” yer aldığı, analizlerin şu anki durumu özetleme kabiliyeti yok gibi. Ama ABD ve İngiltere’nin ortak projesinin gerekçelerini, hedeflerini anlamamız için Rusya dışındaki analizlerin retoriği önemli” olduğunu yazıyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, şöyle devam ediyor:

“Geçelim esas meseleye.

Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Rusya içinden çıkan sesler, neye işaret ediyor?

Neden bu seferberlik ilanı gerçekleştiriliyor?

Lugansk ve Donbas bölgelerinin referandumla birlikte Rusya’ya bağlanması için “start” verildi.

Bu durumda, savaş haliyle Rusya’nın terkibine geçirilmiş olacak. Putin, kısmi seferberlik ilanıyla birlikte ülkenin içindeki çok sesliliği “konsolide” etme yoluna girmiş oldu”.

“Şimdilik çoğu askeri gözlemciler, Ukrayna’daki operasyonda, eski askeri “mühimmat” kullandığını savunuyor” diye yazan İSMAYILOV, “Bununla da bir taraftan eskiden kalan eski mühimmatı, envanterinden temizliyor, diğer taraftan ise yeni etaba hazırlanıyor” diyor.

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, konuştuğu kaynakların, askere yeni başlayanların, cephe hattına gönderileceğinin mümkün saymadığını hatırlatıyor ve Askere çağırılanların yaş ortalaması 40 ve üzerinde olduğunu dile getiriyor.

İSMAYILOV, “Peki, Rus ordusu yok mu? Neden seferberlik?” sorusuna aldığı cevapları şöyle sıralıyor:

1.Rusya’ya tüm sınırları boyunca İngiltere ve ABD merkezli istihbarat çalışmaları, uydu üzerinden istihbarat bilgileri hareketliliği söz konusudur. Sınır bölgelerindeki askeri birliklerin yerinde kalması gerekiyor.

2. Operasyonda Rusya’nın askeri envanterine dâhil olan mühimmatlardan, yeni teknolojik ürünleri şu aşamada savaş meydanına çıkarmak için, acil eylem olarak yorumlanıyor.

Balkan NinnisiŞimdilik Rusya’nın karşısında Ukrayna olarak duran gücün, aslında yeni etapta; PolonyaLetonya ile birlikte oluşacak ittifak gücüne dönüşecek beklentisinin hâkim olduğunu yazan STAR Gazetesi Yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, “Bu durumda farklı silahlar ve askeri “kontingenti”ni savaş meydanına sürecektir. O nedenle ilk etapta uygulanması gerekenlere öncelik veriliyor. Bu kanaat baskın…” diye ekliyor.

Putin’in muhaliflerine gelince, liberal ve Batı’ya entegre olmuş yapıyla karşı karşıya olunduğunu dile getiren İSMAYILOV, “İngiltere ve ABD, bu yapı ile karşıt devrim ön görmektedir” diyor.

Bir taraftan ABD ve İngiltere’nin, Rusya ile Avrupa arasında Polonya, Ukrayna, Letonya hatta bir sonraki aşamada Romanya’yı da kapsayacak “yeni oluşumla” Rusya’ya karşı koyacağı düşünüldüğünün altını çizen Yazar Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, bunun Rusya ile Avrupa’yı koparmanın yanısıra; hem Rusya’yı hem de Avrupa’yı zayıflatmayı hedeflediğini açıklıyor.

Yazar Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, yazının sonunda şöyle aktarıyor”

“Rusya ve Avrupa’nın bir birinden ayırma projesini, Çarlık Rusya’nın çöküşü ve Bolşevik devrimi ile taçlandıran İngiltere, şimdiki durumda ABD-İngiltere birliği ile küçük zayıf Rusya ve zayıf Avrupa modelini arzu ediyor.

Rusya içindeki muhalifleri kışkırtmak, vizelerini vermemek ve bununla da onların Rusya içinde kalıp sorun olmaya devam etmesine yardım etme planı esasında kendilerince akıllıca düşünülmüştür.

Diğer taraftan ise; Rusya içindeki elit ve burjuva sınıfı…”

“Şimdilik sesi “yüksekten” çıkmıyor, ama ciddi “endişe” yaşayan ekip, üst düzey ve orta düzey, elit Burjuva sınıfı. Putin’in yakın çevresindeki elit tabaka ile ilgili de, planlama içerisinde olduğu dedikodusu var” olduğunu dile getiren İSMAYILOV, “Tabii hükumet içindeki liberal yapıyı da göz ardı edemeyiz. Mutsuz olduklarını anlamak için fazla gözleme gerek yok” diyor.

STAR Gazetesi Yazarı Sevil NURİYEVA İSMAYILOV, yazısını şöyle noktalıyor:

“Bu durumda Putin kime dayanıyor? Kolluk güçleri, orta ve işci sınıfı. Hükümet içinde de ciddi desteği var. Halkın çoğunluğunu oluşturan gruplar ise bu gruplar. Yeri gelmişken, Müslüman toplumlar içerisinde; özellikle kuzey Kafkasya halkları ve Tataristan, Putin’in gözdeleri içindedir”.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 25 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.