enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya Dışişleri Bakanlığı: ABD, Kazakistan’daki Nüfuzunu Genişletmeye Çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı: ABD, Kazakistan’daki Nüfuzunu Genişletmeye Çalışıyor
9 Kasım 2023
64
A+
A-

APA’nın haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT Departmanı Direktörü Alexander Sternik bunu “RIA Novosti” ile yaptığı röportaja göre, ABD barışı koruma görevlileri ve askeri personele yönelik eğitim programları yoluyla Kazakistan’daki nüfuzunu genişletmeyi planlıyor.

UHA / İnternational News Agency

Sternik, geçen ayın sonunda Kazakistan Savunma Bakanlığı Barışı Koruma Operasyonları Merkezi’nin yeni konferans salonunun ABD’nin Kazakistan Büyükelçisi Daniel Rosenblum’un katılımıyla Almatı’da resmi olarak açıldığını belirtti. Kazakistan Savunma Bakanlığı ülkede yeni bir NATO merkezi açılmadığını açıkladı:

“Bu merkez, temel amacı BM standartlarına uygun barışı koruma operasyonlarına katılacak askeri personelin dil eğitimi ve personel eğitimi olan ileri eğitime yönelik bir devlet kurumudur. Diplomat, 2006 yılından bu yana merkezde askeri, polis ve sivil personele NATO standartlarına uygun eğitim veriyor” dedi.

TÜRKSAM Haber Analiz

Nargiz GerayovaAvrupa, Avrasya ve Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi (TÜRKSAM) Araştırma Asistanı Nargiz Gerayova konuyla ilgili yaptığı analizde, Kazakistan’ın, Orta Asya’da, büyük bir ticaret yolu üzerinde yer alan, uçsuz bucaksız topraklara sahip stratejik bir ülke olduğuna dikkat çekti.

Bölgedeki sınır komşusu Rusya ile köklü bir geçmişi ve bağları bulunduğunu söyleyen Nargiz Gerayova, Aynı zamanda Rusya’nın sömürge politikasına maruz kalan Kazakistan’ın, yıllarca Rus ideolojisinden etkilenmiş ve Türkçülük ideolojisinden ayrıldığını ifade etti.

Araştırma Asistanı Gerayova, Kazakistan’ın petrol endüstrisi, zengin doğal kaynakları ve elverişli liberal rejimiyle çok sayıda yatırımcı ülkenin ilgisini çekmektedir. Kazakistan keşfedilen dünya petrol rezervleri açısından 13’üncü, gaz ve kondensat rezervleri açısından 15’inci, petrol üretimi açısından ise 28’inci sırada yer almaktadır” dedi.

Nargiz Gerayova, şunları söyledi:

“Daha önce de belirttiğimiz gibi Kazakistan, Rusya’nın etkisi ve sömürgesi altında bulunan bir ülke olarak günümüzde  özgür, bağımsız ve batıya dönük bir politika izlemesinden Rusya tarafında hoşlanmamakta ve onaylanmamaktadır. Çünkü  her şeyden önce Kazakistan’ın Rusya’nın en büyük sınırı olan ülke olması sebebiyle, ABD’nin Kazakistan’daki varlığını güçlendirmesi Rusya’ya yönelik büyük bir tehdittir. Her ne kadar Amerika’yı bölgeden uzaklaştırmaya çalışsa ve nüfuzunu devre dışı bırakmak istese de Rusya, Ukrayna ile içinde bulduğu savaş sebebiyle yavaş yavaş gücünü kaybediyor. Aynı zamanda Amerika’nın Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Kafkasya’daki  etkisinin giderek artması, Rusya’nın geleceğe yönelik ekonomik kalkınma planlarına gölge düşürmektedir”.

(TÜRKSAM) Araştırma Asistanı Nargiz Gerayova,”Aynı zamanda Türk Devletleri Teşkilatı’nın bu yıl Kazakistan’da düzenlediği zirvede, ortak dil kullanılması çağrısıyla birlikte, Kazakistan’da Kiril alfabesinin kaldırılması ihtimalinin, Türk ülkeleri ile yakın sosyal ve ekonomik ilişkilere geçiş Rusya’nın Kazakistan üzerinde oluşturduğu kültürel hegemonya için tehdit oluşturan bir diğer husus” olduğunu hatırlattı.

Nargiz Gerayova, “Böylece, uzun süredir Rusya hegomonyası altında kalan, şu an bağımsız Türk ülkeleri, yavaş yavaş ulusal bilinçlerine dönecek ve gelecekte, Rusya Federasyonu’na bağlı özerk cumhuriyetler – Tataristan, Yakutya, Başkırdistan, Karaçay-Balkar ve Çuvaşistan’ın da bağımsızlık ve özgürlük konularını ele alma sırasının geleceği bekleniyor” dedi.

“Çünkü yıllardır Türklük ideolojisinin asimile edildiği o coğrafyada bugün Batı’nın propagandasının gücüyle bir hareketlenme vardır” diyen Araştırma Asistanı Nargiz Gerayova, şöyle devam etti:

“Batı bunu Türkler için mi yapıyor? Cevabı tahmin etmek o kadar da zor değil. Ama şunu söyleyebiliriz ki, Batı, Rusya’nın zayıflamasıyla birlikte , bölge çıkarlarını öncelik olarak tanımlarsa hem Kafkasya’da hem Orta Asya’da, hem de Amerika’nın coğrafi olarak uzak olduğu bölgelerde söz sahibi olabilir. Bu nedenle Kazakistan merkezde yer alan önemli bir ülke olarak Batı’nın Rusya’ya açılan kapısıdır. Rusya’nın Batı’nın Kazakistan’daki konuşlanmasına ve teçhizatına göz yumması, hem askeri hem de sosyo-ideolojik açıdan ülkenin batı ve doğu cephelerinin tehdit altına girmesine yol açacaktır. Rusya bu durumun farkında, ve gücü yettiği sürece izin vermeyecektir”.

***

Yazar hakkında

2003 Bakü doğumludur. Lisans eğitimine 2020 yılında başlayarak halen Ankara Üniversitesi Hukuk (İngilizce) Fakültesi ile birlikte aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde eğitime devam etmektedir. 2023 yılı Mart-Haziran ayları arasında TÜRKSAM’da stajını tamamlamıştır. Araştırmacı ileri derecede Rusça ve İngilizce bilmektedir. Uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, Batı siyaseti, Rusya, Kafkasya alanlarıyla ilgilenmektedir. 16 Ekim 2023 tarihi itibariyle TÜRKSAM’da Araştırmacı Asistan olarak çalışmalarını yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.